Julemarked landet rundt

Gløgg og lys er viktig på julemarked. Foto: Knut Randem.

Ta deg en tur med bobilen til et julemarked. Markedene før jul har vidt forskjellig karakter og du finner dem over hele landet. Bobilverden.no bringer her en oversikt over noen av de større og veien til over 660 arrangementer. Flere av dem er allerede i gang.

I Henningsvær i Lofoten startet de julemarkedet allerede i begynnelsen av november, men de holder det gående fram til 17. desember. Der kan du kjøpe lokalt glasshåndverk (eller få sjansen til å blåse ditt eget glass), besøke keramikere, fordype deg i regionale stoltheter som lofotkaviar-, -postei eller -tran. På Henningsvær Lysstøperi kan du være med på å støpe julelysene selv. Skiltmakeren kan lage originale skilt for deg. Finn en blå spark og kom deg rundt til kunstnernes atelier og alt det andre. Kabelvåg feriehus & camping ser ut til å være nærmeste overnattingsmulighet med bobil.

Mat er viktig på julemarked. Foto: Knut Randem.

I Haugesund er det julemarked i tre hele helger; 23. – 26. november, 2. – 3. og 9. – 10. desember. På Rådhusplassen finner du et av Norges største julemarkeder. Fra en rekke boder kan du kjøpe hjemmelagede produkter som glass, strikkeplagg, julekaker, spekemat, julepynt og annet håndarbeid.
Lokale band og kor framfører kjente og kjære juleklassikere. Det blir også mye moro for barna på julemarkedet, med den tradisjonelle julenisse-paraden som et av høydepunktene. Pepperkakebyen på det Gamle Slaktehuset ligger bare noen få minutters gange fra julemarkedet.

Skinn, glass og keramikk er populære varer. Foto: Knut Randem.

Sist helg startet julemarkedet ved Spikersuppa midt på Karl Johans gate i Oslo. Det varer helt til 30. desember. Dette er et gatemarked med mat og håndverksprodukter fra hele landet. Her er det juleverksted for barna, pariserhjul og juleunderholdning. Mye å kjøpe altså. Ved siden av er det også skøytebane på kunstis. Den er åpen hele vinteren. Det er også julemarked på Youngstorget fram til 22. desember.
Den første helgen i desember (2. – 3. desember) har også designerne sitt eget julemarked. På DogA i Hausmannsgate 16. Der finner du denne helgen blant annet klær, smykker, illustrasjoner, møbler og keramikk med over 140 utstillere fra inn- og utland fordelt over tre etasjer.
Samme helg og helgen 9. – 10. desember er det også julemarked på Norsk folkemuseum. Hele museet dekoreres for jul i tråd med ulike skikker og tidsepoker, slik at du kan oppleve alt fra julaften i et rikt kjøpmannshjem fra 1769 til en familie på bygda fra 1959. Fra boder kan du handle unike julegaver.
I Oslo er Bogstad camping om vinteren det eneste tilbudet for deg i bobil.

Kortreist mat hører med. Foto: Knut Randem.

Tromsø ble i 2009 omtalt som en av verdens beste julebyer av blant annet CNN. 2. desember tennes julegrana og da er julegata med bålpanner og aktiviteter erklært åpen fram til jul. Her kan du overnatte både i sentrum og på campingen like over brua forbi Nordlyskatedralen. Sjekk Bobilplassen.no for detaljer.

Vi skal ikke glemme at Gamlebyen i Fredrikstad er pyntet på gammeldags vis til jul. Julegrana tennes 3. desember og får tidlig nissebesøk. Her er det både antikiviteter og brukskunst på frimarkedet. I tillegg har Kunst- og håndverkssenteret på festningen julemarked både 2. – 3. og 9. – 10. desember. Fra Gamlebyen er det kortere å gå til campingen enn til bobilplassen, som vi er litt usikre på om er åpen på denne tiden av året.

Også internasjonale smaker på julemarked. Foto: Knut Randem.

Historisk julestemning får du også på Maihaugens julemarked. Det er altså på Lillehammer dette skjer helgen 2. – 3. desember. Her kan du oppleve vandreteater, juleverksted, pepperkakebaking, dukketeater, spikking, fjøsbesøk og over 100 salgsboder. Noe for enhver smak. Du kan også gå rundt og se julepyntede hus fra middelalderen og fram til 1950-tallet. Det er folk i husene også 10. og 17. desember. Vandreteateret kan du også få med deg i romjula.
I Lillehammer er Lillehammer turistsenter og Lillehammer camping to tilbud for oss i bobil.

Julemarkedet på Røros går av stabelen i dagene 7. – 10. desember. Det kalles gjerne alle julemarkeders mor og byr på lokalprodusert hjemmestrikk, glass, spekepølser, røkelaks og trearbeid. Gatene fylles med salgsaktiviteter.
Ellers spenner tilbudet i verdensarvbyen fra turer med hest og slede til nærkontakt med reinsdyr. For de minste blir det historisk vandring på leting etter nissen, mens de litt eldre kanskje vil kose seg med kombinert Bergstadvandring og ølsmaking.
Det er kor og nisseorkester i gatene og i kirka er det julekonsert lørdag. For overnatting i bobil må du nok et stykke ut av byen.

I Egersund er det julemarked i to helger; 7. – 10. og 14. – 17. desember. «Julebyen Egersund» er en by i byen bygget av 90 boder. Den blir bygget for 13. gang, og det hevdes at dette er et ikke-kommersielt marked, men det betyr ikke at du slipper å bruke penger. Overnatting med bobil finnes også. Bobilplass og camping finner du her.

Håndarbeid og maskinvare i skjønn forening. Foto: Knut Randem.

Både Bergen og Trondhem byr på julemarked i helgen 8. – 10. desember.
Bergen satser på design og kunsthåndverk i Schøtstuene på Bryggen og bondens marked på samme sted med produsenter fra Hordaland og Sogn og Fjordane. I telt på Festplassen finner du ”de beste julegavene” – både harde, myke og spiselige.
18. november åpner Bergen også verdens største pepperkakeby. Pepperkakebyen 2017 står ut året i det nedlagte Sentralbadet. Der er det bare stengt 1. juledag. Det er barnehager, skoler, bedrifter og mange tusen privatpersoner som bidrar til at Bergen kan åpne pepperkakebyen for 26. gang. Du som kommer i bobil skal kunne bo ved Bergenshallen, men ikke regn med at du får strøm.

I Trondheim er det bønder og håndverkere som selger og forteller om sine produkter. Håndverk selges fra boder og bondens marked er samlet i et telt. Fem store lavvoer er satt opp med innendørsscene og kafé, hvor trubadurer underholder ved leirbålet. Maten er kortreist og barn kan oppleve en egen teaterforestilling. På Torvscenen spiller artister og band til inntekt for Frelsesarmeen. Trondheims nye bobilplass er det sentrumsnære stedet å overnatte med bobil.

Det er en umulig oppgave å beskrive alle julemarkeder i Norge. Om du klikker på denne lenka vil du finne mer enn 660 store og små arrangementer. Vet du om enda flere julemarkeder, så skriv gjerne om det i kommentarfeltet.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Kilde: VisitNorway m.fl.

Les også: Mer enn 660 aktiviteter før jul (ekstern lenke)
Les også: Over grensa til julemarked

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *