Ny bomtakst uten unntak

Atlanterhavsveien fører deg rett ned i Atlanterhavstunnelen. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Atlanterhavsveien fører deg rett ned i Atlanterhavstunnelen. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Mandag 4. april er dagen mange bobilister har gledet seg til. Da får store bobiler lettbiltakst i bomanleggene på offentlige veier. Om du har AutoPass-brikke eller andre godkjente brikker i bobilen. Men det var lenge ett unntak.

Alle bomanlegg på offentlige veier i Norge har innkreving av bompengene gjennom AutoPass-systemet – unntatt ett. I Atlanterhavstunnelen lå det lenge an til at du kun ville få lav takst med lokal avtale. En avtale som krever innbetaling av et forskudd.

Beate Viktoria Ørbeck i Statens Vegvesen Vegdirektoratet bekrefter overfor Bobilverden at det nye takstregimet skal gjelde i alle bompengeanlegg på offentlig vei som har automatisk innkreving i Norge = AutoPass.

– Det finnes kun ett anlegg i Norge som ikke er automatisert og det er Atlanterhavstunnelen. Vi er i dialog med Statens vegvesen, region midt og bompengeselskapet for å finne en egnet løsning for dette anlegget, skriver Ørbeck i et svar til Bobilverden fredag formiddag.

Og den løsningen kom på plass fredag ettermiddag. Arve Mjelva, daglig leder i Atlanterhavstunnelen AS bekrefter overfor Bobilverden at bobiler over 3500 kg vil få takst som liten bil fra mandag 4. april – selv om de ikke er knyttet til AutoPass-samarbeidet.

– Vi har arbeidet både politisk og mot Vegdirektoratet den siste uka for å finne en løsning.

Og løsningen blir altså at store bobiler i kjøretøygruppen M1 også her vil få lav takst – uten lokal avtale og uten AutoPass. I Atlanterhavstunnelen er det manuell innkreving. Med bobil vil du her alltid få lav takst.

– Bare om vi er i tvil om bobilen er i kjøretøygruppe M1 vil vi be om dokumentasjon i form av vognkortet, sier Mjelva.

– Har dere fått en økonomisk kompensasjon for å gi denne rabatten?

– Nei, dette har marginal økonomisk betydning og vi har vært opptatt av å få på plass en løsning selv om vi ikke er med i AutoPass. Vi opplever ofte at bobiler snur når de ser prisene våre. Nå slutter nok disse å snu. Dessuten kan det være mange andre som velger å kjøre vår vei.

– Hvorfor er dere ikke med i AutoPass-samarbeidet?

– Atlanterhavstunnelen er et bynært fergeavløsingsprosjekt. Det gjør at intensivet for å kjøpe elbil er veldig stort. Dessuten er Averøy en av stedene med høyest elbiltetthet i landet. Elbiler kjører gratis i AutoPass og vi er redd vi ville fått en flom av elbiler. Da måtte vi økt øvrige priser med 40 prosent, avslutter Mjelva. Han ser ikke bort i fra at turistnæringen nå vil merke økt bobilturisme.

Les også: Kake for nye bomtakster for bobiler
Les også: Slik får du lav bomtakst med stor bobil

Les også: Her finner du oversikt over bomselskaper og hvor du bestiller AutoPass-brikke (ekstern lenke)

Del dette med andre:

  4 comments for “Ny bomtakst uten unntak

  1. For å kjøre Atlanterhavstunnelen , må man Kjøpe kort av Atlanterhavstunnelen A/S

    til en pris av Kr. 2200.-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *