Slik får du lav bomtakst med stor bobil

bompenger-beskåretI går kunne vi bringe nyheten om at store bobiler får samme bomtakst som små personbiler i norske bomanlegg. Her forteller vi hva du gjør for å få rabatten. Den gjelder for alle biler over 3500 med M1 i vognkortet.

Hva må du gjøre for å få denne rabatten? Dersom du har AutoPass-brikke i dag, skal du ikke gjøre noe som helst, melder Vegvesenet. AutoPass-systemet vil automatisk sørge for at du får den nye taksten fra mandag 4. april 2016.

Dersom du ikke har en slik brikke tar du kontakt med ditt mest aktuelle bomselskap og bestiller brikke av dem. Det betyr at du gjør en avtale med dem. Du skal ikke behøve å betale mer enn et mindre depositum for AutoPass-brikka. Regningen for bruk skal komme regelmessig. I noen bomanlegg kan det være aktuelt å forskuddsbetale et beløp for å få en ikke uvesentlig rabatt på passeringene. Etter det Bobilverden erfarer kan du gjøre avtale med hvilket som helst bomselskap i Norge.

Når du gjør avtale med et bomselskap kan det være praktisk å få alle bompasseringer fra alle norske anlegg i samme faktura. Da skal du be selskapet ditt aktivere for bruk i alle bomanlegg.

Utenlandskregistrerte biler 
Dersom du har en utenlandskregistrerte bobil (eller annen bil) over 3500 kg i kjøretøygruppe M1 og allerede har AutoPass-brikke med gyldig avtale, må du kontakte bompengeselskapet ditt. Du må altså selv ta et initiativ for å endre avtalen slik at du får lettbil-takst. I tillegg må du fremlegge dokumentasjon på at bilen tilhører kjøretøygruppe M1. 
En privatregistrert Brobizz-brikke får lettbiltakst i Norge. Er du i tvil bør du kontakte din utsteder av Brobizz. (Oppdatering: Dette gjelder brikker der det ikke er registrert bilnummer. På nyere brikker blir også privatregistrerte biler registrert med bilnummer hos brikkeutsteder. Da må bruker sørge for at brikkeutsteder registrerer at bobilen er i kjøretøygruppe M1 for å få lav takst.)

Utenlandsk brikke på norsk bil
Dersom du har en EasyGo+-brikke og bruker denne i Norge (fakturering via utenlandsk bomselskap) må du kontakte brikkeutsteder for å få endret avtalen slik at du får lettbil-takst ved bompasseringer i Norge.

Dersom du har en ordinær EasyGo-brikke og har registrert bilnummeret ditt hos utsteder skal du gjøre det samme som de som har EasyGo+.
De som har en ordinær EasyGo-avtale uten registrert bilnummer bør også vurdere å endre sin avtale.
Slike avtaler har først og fremst vært aktuelle for Øresundsbroen.

EasyGo+ er egentlig beregnet for yrkesbiler, men brukes også i Østerrike for alle biler over 3500 kg. Men bruken av den ordinære EasyGo-brikka – for eksempel Brobizz – har så vidt vi kan se ingen berettigelse lenger. Det er nå likegyldig om du bruker denne i Norge eller registrerer din norske AutoPass-brikke med en avtale hos Øresundsbroen dersom du kjører over broene i Danmark minst en gang i året.

Kilde: Statens Vegvesen m.fl.

Les også: Halv pris til Danmark
Les også: Kake for nye bomtakster for bobiler
Les også: Ny bomtakst uten unntak

Les også: Her finner du oversikt over bomselskaper og hvor du bestiller AutoPass-brikke (ekstern lenke)

Del dette med andre:

  6 comments for “Slik får du lav bomtakst med stor bobil

  1. Det var en veldig god nyhet, da kanskje vi kan kjøre Norge opp til Kirkenes i stedet for å kjøre gjennom Finland.
    Det hadde også vert kjekt hvis de justerte takster på Øresund brua men det skjer nok ikke så det blir fortsatt ferge fra Varberg.

  2. Det er ikke helt korrekt at alle selskapene utsteder Autopass brikke, Ryaforbindelsen A/S gjør det ikke, men anbefaler Fjellinjen A/S (eies av Statens Vegvesen) til pris kr. 200,-. Det har jeg gjort og fått bekreftelse på at brikken sendes i posten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *