Mye har skjedde i Østfold på et år

For to år siden var det ingen skikkelige bobilparkeringer i Østfold. I fjor svingte havnevesenet i Moss seg rundt og åpnet sin bobilparkering på bryggekanten. I år har ytterligere to av kystbyene i fylket kommet på banen med nye bobilparkeringer på bryggekantene.

Moss bobilhavn oppgraderes i år. I bakgrunnen sees servicebygget mens det ble montert. Bobilplassene er organisert i to rekker. Foto: Knut Randem.

Moss bobilhavn oppgraderes i år. I bakgrunnen sees servicebygget mens det ble montert. Bobilplassene er organisert i to rekker. Foto: Knut Randem.

Det gikk fort for seg da Moss havnevesen i fjor bestemte seg for å etablere en bobilparkering ved kanalen midt i byen. Åtte plasser med strøm åpnet til pinse og senere på året ble antallet plasser utvidet. Det var vannfylling, men ingen tømmemulighet.
I år har plassen fått nytt asfaltdekke og strøm er lagt opp til alle de 12 plassene. I sommer har plassen også fått et lite containerbygg, som inneholder dusj og toaletter. Disse kan benyttes gratis av de som bor på plassen. Bak dette toalettbygget er det montert tømmestasjon for toaletter, men tømmestasjon for gråvann må vi vente litt lenger på. Den skal komme foran servicebygget.
Vår lokale bobilentusiast Ivar B. Johansen forteller at det blir gråvannstømming i et flyttbart sluk, og at dette forhåpentligvis er på plass like etter ferien.
Det er fortsatt betaling med konvolutt i boks, men vi antar at det med tiden blir mulig å betale med kort på automat.

Åpning i stillhet i Halden

Utsikten fra Halden bobilparkering. Foto: Karsten Svendsen.

Utsikten fra Halden bobilparkering. Foto: Karsten Svendsen.

Uten særlig støy har Halden fått sin bobilparkering på Sauøya ved siden av siloen der. Den ligger i kort gangavstand til sentrum. Det er bare 800 meter til indre havn. Du har også utsikt til Fredriksten festning fra bobilen. Prisen er rimelig, men foreløpig får du kun strøm som tilleggsytelse. Plassen utvikles videre i år. Det forklarer nok hvorfor man ikke har slått på stortromma. Men likevel er du velkommen til å komme hit. Når dette skrives har vi ikke fått avklart rutinene for eventuell bruk av servicebygget i båthavna.
Den lokale bobilisten Karsten Svendsen har arbeidet for å få til en bobilparkering i hjembyen i seks, syv år. Det er ikke kommunen, men private interesser som har etablert denne bobilparkeringen.

Benyttet anledningen i gjestehavn
Fredrikstad åpnet for mindre enn en måned siden sin nye gjestehavn for lystbåter. Der har de benyttet muligheten til å gi plass til en bobilparkering ytterst på bryggekanten. Denne ligger i den nordre enden av den lange og aktive havnepromenaden byen har utviklet de senere årene.

Dobbel effekt med gjestehavn og bobilparkering i Fredrikstad. Servicebyggene er orange. Foto: Knut Randem.

Dobbel effekt med gjestehavn og bobilparkering i Fredrikstad. Servicebyggene er orange. Foto: Knut Randem.

Denne plassen har en vesentlig høyere pris enn i Halden, men du får også mer for pengene. Her er det strøm og vannuttak på alle strømstolpene. I to servicebygg deler bobilister og båtfolket toaletter og dusjer. I tillegg er det mulighet for å vaske og tørke tøy her. Internett-tilkobling skal også være på vei, men det er ingen tømmemuligheter her. Det er heller ingen andre tømmemuligheter i Fredrikstad.
På dagtid er plassen betjent like etter åpningen. Bobilverden besøkte plassen en drøy uke etter åpningen. Da var ikke plassene merket opp ennå, men det ser ut som om det blir plass til åtte bobiler her. Fredrikstad vil trolig oppdage det samme som Moss – at suksess gir behov for flere plasser.

På kort tid har Østfold gått fra å være et uland for bobilister til å få et habilt tilbud. Det skjedde gjennom 2013 og 2014. Bobilverden kjenner til at det også arbeides for å få til et tilbud i Sarpsborg, men her kan veien være lenger å gå.

Alle de tre bobilparkeringene er oppført i Bobilplassen. Der finner du også kart og gps-posisjoner.

Del dette med andre:

  4 comments for “Mye har skjedde i Østfold på et år

  1. Godt å se at Østfold våkner. Fint om du oppdaterer på bobilparkering – Knut. Vi er litt stolte av å ha fått dass og dusj kan skjønne. Og – vi har mye besøk. Hadde besøk av noen som ikke kunne finne den i Halden. Ikke engang drosjemannen som ble spurt visste hvor den var.
    Ivar B

  2. Da ligger vi på bobil parkeringen i Fredrikstad. Fint med “ytterst på ” og vi er åpne fra 1.4 ,men her var det ikke mye åpent….. Men vi ligger nå hær. FY Fredrikstad Går de ikke å skilte til disse stedene? Hilsen Kåre

  3. Hei. Vi var en tur i Halden denne uken. Prøvde og finne bobilparkeringen men det var ikke lett. Fulgte veibeskrivelsen og kom fram til masse skilting om privat eiendom og bom. Må også gjennom område med innkjøring forbudt. Det var overhode ingen
    informasjon om at det skulle finnes en bobilparkering der. Ingen vi spurte i Halden viste noe om at det skulle være noe bbparkering der ute.
    Hilsen veldig skuffet gjest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *