Mer kunst på nasjonal turistveg

Kunstverket «Skyldner» av Matias Faldbakken er klart for åpning. Kunstneren har på oppdrag av Statens vegvesen konvertert en parkeringsplass langs fylkesveg 27 til et mosaikkverk på 260 kvm flatt på bakken.

Her får du naturens kunstverk foran deg og et annet under føttene. Foto: Harald Christian Eiken.

Statens vegvesen oppgraderer en parkeringsplass langs Nasjonal turistveg Rondane med et nytt kunstverk. Forhåpentligvis til glede for deg som stanser her.

Langs fylkesveg 27 gir flere mindre parkeringsplasser god utsikt mot Rondanemassivet. I arbeidet med et kunstverk langs vegen var det avgjørende for kunstneren å bruke en eksisterende plass for å unngå nye inngrep i naturen:

– Jeg foreslo å lage en mosaikk på Kjøllen, for å gjøre den litt uanselige p-plassen der til en severdighet i seg selv, forteller Faldbakken.
– Jeg ville lage et stort, horisontalt bilde som man kan stå på mens man tar inn utsikten. Mer som et stykke veidekke man kjører over, enn et verk man går rundt og ser på.

Det ferdige verket er utført i lys og mørk granitt og er satt sammen av 26 000 sten á 10×10 cm av profesjonelle steinleggere. Arbeidet måler 20×13 meter.

– Med en mosaikk utplassert i Rondane får man et bilde gjort i sten; sten tilbakeført til fjellet, så å si. Det blir et materialbilde som tåler naturen, og som naturen tåler, kommenterer kunstneren.

Matias Faldbakken legger sten til kunstverket Skyldner på Nasjonal turistveg Rondane. Foto Harald Christian Eiken.

Mosaikken som uttrykksform strekker seg flere tusen år tilbake i tid og er et av de eldste bevarte bildeformatene. Kjente mosaikker fra for eksempel Mesopotamia, Hellas, Pompeii og Herculaneum er ofte lagt på gulv og er bilder til å gå på.

«Skyldner» er kunstnerens tegning av en liten byste i tre fra Nasjonalgalleriets samling, og som sannsynlig er et Kristushode fra 1100-tallet. Dette er et motiv Faldbakken har brukt ved flere anledninger.

Tittelen «Skyldner» bunner ifølge kunstneren i antagelsen at det som holder mennesker på plass i et globalt, økonomisk samarbeid, kan være forestillingen om – og følelsen av gjeld:
– En skyldner er det samme som en debitor, det betegner en person som er forpliktet i forhold til et krav. En som har noe uoppgjort. De ulike tegningene jeg laget av (Kristus)hodet har vært mitt forsøk på å lage et ‘portrett av gjeld’, forteller Matias Faldbakken.

Matias Faldbakkens kunstverk «Skyldner» på Kjøllen åpner offisielt fredag 16. september 2022 kl 13, forteller Statens vegvesen i en pressemelding.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *