Marsipanby med et forhold til Norge

Kirketårnene stikker opp syv steder i Lübecks gamleby. Men bøy gjerne hodet og gå gjennom portalen inn til et av Gruben-smugene. Foto: Knut Randem.

Kirketårnene stikker opp syv steder i Lübecks gamleby. Men bøy gjerne hodet og gå gjennom portalen inn til et av Gruben-smugene. Foto: Knut Randem.

Lübecks historiske forhold til Norge er knyttet til Hansatiden, men i dag tenker vi kanskje mer på marsipan når navnet nevnes? Her kan du bo svært sentralt i bobilen.

Lübeck ligger ca 65 kilometer nordøst for Hamburg og er et godt utgangspunkt eller mål om du reiser med ferge til eller fra Puttgarden og Travemünde. Men byen er også verd et besøk i seg selv.

Lübeck er den nest største byen i Schleswig-Holstein, men har likevel bare litt over 200.000 innbyggere. Den verneverdige gamlebyen ligger på en høyde mellom elvene Wakenitz og Trave.

Hansabyen Lübeck ble i 1987 oppført på Unescos verdensarvliste. Det bør i seg selv indikere at byen kan være verd et besøk. Byen er blant annet kjent for de syv kirketårnene som dominerer silhuetten av gamlebyen.

Lübeck er kjent fra Karl den stores tid på syv- og åttehundretallet. Allerede da lå den ved en gammel handelsrute. Dagens by ble grunnlagt i 1143 og ble raskt en svært velstående handelsby. Tilgangen til salt fra innlandet i kombinasjon med norsk fisk førte til sterke handelsbånd blant annet med Bergen.

Noen av de mest kjente bygningene kan du se når du går mot byporten Holstentor. Både Mariakirken, Peterskirken og det gamle saltlageret ligger tett på byporten. Men du skal også snike deg gjennom smugene. Gruben-smugene ble i sin tid etablert slik at det skulle være mulig å bygge boliger i bakgårdene. Mot gatene har disse smugene til dels svært trange innganger, men de er å regne som offentlige gangveier – selv om beboerne prøver å privatisere smugene på subtile måter. (fortsetter under bildet)

Plassen "ingen" vet om ligger så tett på gamlebyen som kan ønske. Foto: Knut Randem.

Plassen “ingen” vet om ligger så tett på gamlebyen som du kan ønske. Foto: Knut Randem.

Bo i byen
Bobilverdens medarbeider var i Lübeck i september. På vei fra Potsdam til Puttgarden var det fristende å stanse i Lübeck om så bare for en natt.
Ulike oppslagsverk ble konsultert. Første forsøk for en overnatting førte oss til Sportpark Hülshorst. Dette skulle være en velutstyrt bobilplass med 40 plasser ca 2,5 km utenfor sentrum. En fredag ettermiddag i september var det tidlig fullt her, og vi fikk ikke oppleve noen av kvalitetene ved plassen. Men da vi kjørte mot sentrum betvilte vi sterkt at det kun var 2,5 km vi kjørte. Det virket mye lenger.
Vi hadde nå sett oss ut en parkeringsplass tett på gamlebyen – P4 skulle den hete. Den lå i et parkeringsanlegg tett ved busstasjonen og hadde 15 plasser med søppelkasse som eneste fasilitet, men nei. Fullt igjen.

Bare et par hundre meter unna P4 observerte vi på vei ned ganske så tilfeldig at det sto et par bobiler parkert på bryggekanten. Vi bestemte oss for å kjøre tilbake og sjekke ut denne plassen, som ikke var oppført i noen av våre oppslagsverk.
Og der, så sentralt vi kunne ønske, var det 20 ledige plasser. Det beste var at plassen også var merket for bobilparkering og malt opp med anstendig avstand mellom plassene. Det kostet fem euro for 24 timer, men da fikk du ingen fasiliteter. Heller ikke strøm.

Med en så sentral parkering kan du gjøre mye på kort tid. Her bor du nemlig tett på gamlebyen med et steinkast å gå til nærmeste bro over til byen og litt lenger å gå til Holstentor.

Du skal selvfølgelig ikke bare se på gamle bygninger. Her finner du også et moderne handelsliv og mange restauranter. Og kanskje skal du unne deg en kaffe og noe godt i konditoriet hos Niederegger marsipan. Her er det både butikk og servering av marsipan i alle varianter.
Byen er også kjent for sine julemarkeder, men det får bli en annen gang…

Plassen ligger der Marienbrücke kommer inn på Willy Brandt allé. GPS: N 53° 52′ 22.3464 – E 10° 40′ 48.7668.

Del dette med andre:

  2 comments for “Marsipanby med et forhold til Norge

  1. På denne parkeringsplass,v Willy Brand alle sov vi over i mai 2016.
    Der var også toalett som kostet 50 eurocent pr besøk.
    Veldig centralt og stille plass rett v gamlebyen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *