Slottshage med bobilplass

Like utenfor Berlin finner du Potsdam. En slottsby med et gedigent hageanlegg med egen bobilplass og fine turmuligheter.

Slottet Sanssouci er et av slottene i det store hageanlegget. Her kan du gjerne bruke et par dager på å rekke rundt til de forskjellige. Foto: Knut Randem.

Slottet Sanssouci er et av slottene i det store hageanlegget. Her kan du gjerne bruke et par dager på å rekke rundt. Foto: Knut Randem.

Potsdam er hovedstaden i delstaten Brandenburg i Tyskland. Den har beskjedne 132.000 innbyggere og har røtter tilbake til det 10. århundre. Først på 1600-tallet da en kurfyrste bosatte seg her ble det mer enn en liten landsby. Preussens kongefamilie har også hatt residens her, og Fredrik den store var den store byggherren med Sanssouci som det mest kjente byggverket.

Potsdams eget Brandenburger Tor. Foto: Knut Randem.

Potsdams eget Brandenburger Tor. Foto: Knut Randem.

Potsdam er stedet berlinerne reiser på helgeutflukt. Det gedigene parkanlegget med de gamle slottene byr på opplevelser og muligheter for hyggelige rusleturer i det store parkanlegget. Det veksler mellom striglede parkanlegg og trivelige skogholt.

Byen Potsdam er slett ikke så stor. Den har sitt eget Brandenburger Tor, men mindre enn Berlins. Her er det massevis med butikker, restauranter og kulturelle opplevelser.

Bobilplassen ligger øverst i det store parkanlegget bare 4 km fra Potsdam by. Du kan sykle og gå langs veien eller svinge gjennom parkanlegget. Bobilplassen er helautomatisk. Du trekker billett i bommen ved innkjøring og betaler på automat før du kjører ut den andre bommen.

Potsdam stellplatz er designet for busser, men benyttes av bobiler. Foto: Knut Randem.

Potsdam bobilplass er designet så busser kunne fått plass, men er kun for bobiler. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen koster 10 euro for et døgn (24 timer) eller 2 euro per time om du bare tar en kort stans. Strøm kjøper du på strømstolpen etter forbruk. Vi betalte 3 euro og hadde strøm fra ettermiddag til neste morgen.

Ikke regn med norsk sikkerhetsavstand på de fleste av de 12 plassene, men dette er heller ikke det verste vi har sett i Tyskland. Dessuten har de fleste plassene ”busslengde” slik at det er mulig å gi seg selv litt bedre avstand ved å stå anføttes med naboen.

Bobilplassen (se kart under) ligger i et rolig boligstrøk. Den er ren og ryddig og ligger fint til for en kulturell utflukt. Ellers er den som parkeringsplasser flest. Koordinater: N 52°24’48 – E13°01’43.

Artikkelen ble første gang publisert i 2020 før pandemien hindret de fleste fra å reise. Enkelte detaljer kan ha blitt endret siden da. Den re-publiseres i håp om bedre reisemuligheter i 2022.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Øst har møtt vest

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *