Kommentar: En bobil har toalett

Kan en hvilken som helst bil det soves i kalles en bobil? Det kan se sånn ut om du har lest lokalaviser gjennom sommeren. Men en bobil har da toalett!

Fricamping handler om å finne de unike opplevelsene – uten å være til plage for andre. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Vi synes det denne sommeren har vært uvanlig mange oppslag a la: «Bobilene parkerer her og folk gjør sitt fornødne i buskene. Nå vil vi ha forbud mot bobiler». Om det har sammenheng med økt turiststrøm og småbiler fra andre land etter pandemien skal være usagt. Det kan også være den såkalte vanlife-trenden som slår inn. Ofte er dette små ombygde varebiler det kan soves i. Graden av innredning varierer sterkt.

Når vi har sett bilder fra disse pop-up overnattingsstedene, ser vi at det er et stort innslag av små varebiler som neppe har toalett. Men blant dem finner vi også det de fleste av våre lesere vil betegne som en bobil.

Fellestrekket for de som samler seg på slike plasser er at de er gratiscampere, ikke fricampere. De ønsker ikke å betale. Derfor parkerer de på uorganiserte plasser. En ekte fricamper vil aldri legge seg til i store grupper.

Hvem går på do i buskene når de har sitt eget toalett, spør Bobilverden.nos redaktør, Knut Randem, i denne kommentaren. Foto: Ellen Randem.

Det finnes en hel del app-er der hvem som helst – uten filter – kan legge inn hvilken som helst plass som et overnattingssted. Og så kommer det raskt mange besøkende til denne plassen. De kan på sikt ødelegge vår unike mulighet til å fricampe og få gode naturopplevelser.

Vi ser beskrivelser av folk som får en plass i bomiljøet sitt brukt av folk som vil overnatte i bil. De opplever forsøpling. Så kommer lokalavisa og tar bilder og lar folk klage og forlange forbud mot bobiler på stedet.

Vi skal ikke ta fra folk at de erfarer forsøpling med denne typen overnattingsaktivitet. Men det føles dypt urettferdig at bobilfolket, som kjører rundt i bobiler med toalett, rennende vann og avfallshåndtering, får skylda for forsøplingen. Hvem ville funnet på å gå på do i buskene om de hadde sitt eget toalett og rennende vann i bobilen? Svaret gir seg selv.

Vi skal ikke påstå at ingen i bobil forsøpler. Det finnes brudne kår i alle leire, men sannsynligheten taler for seg. Det er ikke bobilene som har skylda for de problemene som omtales. Men de kan kanskje være gode å skylde på? For helst vil man kanskje ha plassen for seg selv?

I stedet for forbud, bør lokalsamfunnene være proaktive og tilby regulerte plasser for bobiler. Biler uten toalett (som altså ikke kan betegnes som bobil) bør uansett henvises til campingplasser.

Etter mer enn 30 år i fagpresse har vi gang på gang opplevd at journalister i dagspressen bare har overfladisk innsyn i faget eller bransjen de omtaler. Men det må da kunne gå an for de fleste å se forskjell på en bobil og en varebil? En madrass og litt campingutstyr gjør dem ikke like.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Kommentar: En bobil har toalett

  1. Flott artikkel, som vanlig. Men ikke alle “bobiler” har toalett. https://lovdata.no/forskrift/2001-03-19-268/§2-5
    Nå med enda flere utenlandske bobiler og ombygde biler, både norske og utenlandske. Så er det enda flere som ikke har toalett. For å vite forskjellen på en personbil/varebil eller bobil, må man se vognkortet, utvendig kan de være helt like.
    Et mindretall av bobilbrukere “griser” og alle bobilbilister får begrensninger/får skylden.
    Så bedre tilrettelegging for bobiler, sammen med at ikke bobilistene lager andre spor enn fotspor må være et mål.
    Vi bobilister, har alle et ansvar for bobilenes omdømme. Både langs veien, ved parkering og overnatting.
    Har man en dag, ligget lenge i kø bak en bobil, ikke fått parker greit ved butikken for en bobil tok mange parkeringsplasser og man kommer hjem er det bobiler som overnatter på parkeringen til borettslaget. I strid med skilting og som griser og støyer. Da må man nesten være bobilist i mindretall selv, for å synes det er greit? 🙂
    Sitat fra artikkel “Det finnes brudne kår i alle leire,” Håper alle som leser denne nettsiden, ikke er en av dem og gjør sitt beste for ikke å bli det.
    Dessverre har mennesker lett for å generalisere og har man et område man har mot bobilister, gjelder det også for andre områder og ikke minst alle bobilister om man har sett en.

    • Vi har også generalisert. Selvfølgelig finnes det enkelte “bobiler” uten toalett. Men med det nye høydekravet kan det ikke være mange.
      Redaksjonens mening er at uten toalett er det heller ingen bobil – uansett hva den måtte ha slumpet til å bli registrert som.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *