Tester billys med info i veibanen foran bilen

Ford utvikler nå en ny frontlysteknologi som skal projisere både fartsgrenser og andre førervarsler på veibanen rett foran deg.

Framtidens lysteknologi kan gi varsel i veibanen om glatte veier, fartsgrenser og svinger. Foto: Ford.

Informasjonen, som i dag ofte legges i et head-up display – nettopp for å unngå at føreren skal slippe å miste fokus på veibanen foran seg – skal nå også synes på veien.

– Den nye lysteknologien, som nå testes, kan ta dette til et helt nytt nivå. Det er et potensiale for å gjøre langt mer med bilens lys enn bare å sørge for at veien foran bilen er opplyst. Sjåføren kan med denne teknologien få helt essensiell informasjon uten å ha behov for å fjerne blikket sitt fra veien, sier Lars Junker, Advanced Driver Assistance System i Ford Europa i en pressemelding.

Vil unngå at førere kjører i blinde
I Storbritannia skjer hele 40 prosent av kollisjonene i mørket. Risikoen for en ulykke øker også når sjåføren fjerner blikket fra veien. Kjører du i 90 km/t beveger bilen seg hele 25 meter på et sekund. Det betyr at selv korte blikk på bilens navigasjonssystem kan bety at du kjører «i blinde» i 10 meter eller mer. På en vei som ikke er opplyst kan dette være nok til at du går glipp av viktige trafikkskilt eller en skarp sving.

Høyoppløselige frontlys koblet til bilens systemer projiserer viktig informasjon
Informasjonen som blir projisert fra de høyoppløselige frontlysene kan også hjelpe andre trafikanter. Et fotgjengerfelt kan for eksempel bli projisert slik at både fotgjengere og bilistene kan se det. I situasjoner hvor veimerkingen er dårlig, kan også teknologien komme til nytte. Andre mulige bruksområder kan være å vise et trygt område for passering av syklister – alt projisert direkte på veibanen foran bilen.

Skal kunne varsle om alt fra isete veibane til om parkeringsplassen er bred nok
Teknologien kan også gi sjåføren informasjon om endrede føreforhold, for eksempel snøfall, tåke, eller isete veibane. Ved å koble sammen frontlysene med navigasjonssystemet kan også kommende svinger vises. Ved å projisere bilens bredde kan også føreren enklere avgjøre om bilen får plass på en trang parkeringsplass eller kan passere trygt gjennom en innsnevring i veibanen.

Ford har laget denne videoen om sin teknologi:

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *