Kan du drikke vannet i bobilen? Se ekspertenes råd

Er det farlig å drikke vannet du har på tanken i bobilen? Hvordan skal du behandle vannet og ikke minst hvordan vedlikeholder du vanntankene. Bobilverden.no har spurt Folkehelseinstituttet om råd.

Kan du drikke vannet fra denne krana? Ja, sier ekspertene. Foto: Knut Randem.

– Vann i bobil er ikke en setting vi har jobbet med tidligere, sier seniorrådgiver Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttets seksjon for smitte fra mat, vann og dyr. Bobilverden.nos problemstilling er ny for henne og kollegaene, men de kan likevel overføre sin kunnskap om bruk og oppbevaring av vann til bobil.

Det korte svaret er at det ikke er farlig å drikke vannet fra tanken i bobilen. Dersom du gjør som beskrevet under.

– Det er ikke noe absolutt svar på hvor lenge vannet kan stå i tanken på bobilen. Det er mer et spørsmål om hvor fristende det er å drikke, innleder Angeloff.

– En bobil som er mye i bruk vil jevnlig få påfyll av friskt vann. Dersom vannet som fylles er rent og fra et godkjent vannverk bør det kunne drikkes. Vel og merke om det fylles på en ren og i tillegg desinfisert tank beregnet for drikkevann.

Angeloff forteller at tanken over tid kan avgi lukt og smak til vannet, men at dette ikke nødvendigvis gjør det farlig å drikke. Men hun anbefaler å skifte ut vannet dersom bobilen blir stående ubrukt over lengre tid. Her spiller også temperaturen inn. Skift oftere vannet ved høy temperatur.

Tøm og desinfiser
Dersom du har mistanke om at du har fylt forurenset vann på tanken bør den tømmes og desinfiseres, råder Angeloff.

– Når det er varmt kan du få algevekst på innsiden av tanken. Den er i seg selv ikke farlig, men kan gi livsgrunnlag for bakterier. Dersom du kommer til med en børste kan du fjerne dem med den og så skylle ut. Det er viktig at dette belegget fjernes en gang i blant.

Ikke alltid så enkelt å komme til, men bruk en børste til å fjerne så mye av algene i tanken som mulig. Foto: Knut Randem.

– Mikroorganismer kan du fjerne med midler du får kjøpt i caravanbutikker. Et billig alternativ er husholdningsklor. Sjekk innholdsfortegnelsen, den skal inneholde ca. 4 prosent natriumhypokloritt – aktivt klor.

Dersom du kjøper et rensemiddel er det viktig at du følger bruksanvisningen for denne. Om du bruker klor så skal du dosere 0,25 dl per 100 liter vann. Ha i klor og fyll straks på med vann slik at kloren blandes godt i vannet. Kjør gjerne en liten tur for å blande vannet godt. Klor fjerner ikke belegget i tanken. Det vil heller ikke ha noen effekt å øke doseringen.

– Denne blandingen skal du ha i tanken i minst en time. Tøm den så ut og skyll tanken til det ikke lukter klor, sier Angeloff.

Line Ø. Angeloff I Folkehelseinstitutet mener du kan drikke vannet i bobilen om du følger noen forsiktighetsregler.  Foto: Privat.

Du kan tappe litt av denne blandingen gjennom rørene, men plastrørene er ikke spesielt glade i klor så skyll godt umiddelbar etterpå. Og ikke tapp klorblandingen inn i varmtvannsberederen.

– Ved vanlig bruk og fylling fra godkjent vannverk holder det å rengjøre og desinfisere tanken én gang i året – for eksempel etter vinterlagring.

Hygieneregler
– For det første er det viktig å fylle rent vann. Ikke ta på korker og åpninger. Du kan ha bakterier på hendene som kan overføres til vannet, forklarer Angeloff.

– Påfyllingsslangen må ikke ligge på bakken slik at den blir forurenset. Dersom slangen din eller slangehodet har blitt forurenset kan du desinfisere det i en blanding av 10 liter vann og 2 korker husholdningsklor i 30 minutter. Du bør uansett skylle godt ut av slangen før du fyller vannet på tanken.

– Nedover i Europa kan bakteriefloraen være annerledes og jeg ville vært mer forsiktig med å drikke vannet der. Vil du være ekstra forsiktig kan du ha drikkevann på en liten kanne og bruke vannet fra tanken i matlagingen. Maten må da varmebehandles, eller vannet kokes for å være helt trygt.

– Dersom du har mistanke om at du har fått vann på tanken infisert med bakterier må du koke vannet dersom du ikke har mulighet til å skifte det ut og desinfisere tanken. Da må du gi det et oppkok før du avkjøler det og kan drikke det, råder Angeloff.

Konklusjonen
– Med jevnlig bruk og desinfisering om våren bør det være trygt å drikke vannet. Om det blir lukt og smak på vannet bør det byttes ut. Om du bruker bobilen hele året er det du selv som kjenner best på smak og lukt og om det er nødvendig å rengjøre oftere.

Artikkelen ble første gang publisert 19. februar 2020.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les ogsåTipset: Tiltak mot legionella i bobilen

Del dette med andre:

  6 comments for “Kan du drikke vannet i bobilen? Se ekspertenes råd

  1. Alle fabrikker og produsenter jeg har vert i kontakt med, i løpet av mine 10 år som teknisk leder innen caravan, sier man aldri skal bruke børste eller klut i tankene da dette lager riper i plasten, som igjen gir groplass for bakterier. Bruker man andre produkter i tankene en de produsent har godkjent, mister man garanti ved ødelagt/sprukket tank.

    • Skulle vilja veta hur du gör eftersom du inte använder borste, har du andra tips kan du väl förmedla dom vidare

  2. Bruker klortabletter i den mengde som er beskrevet på pakningen ved hver fylling. Bilen brukes jevnlig hele året og vanntanken tappes tom etter hver tur på vinteren. Er det da nødvendig med en stor rens hvert år?

  3. Siden tankene i bobiler/campingvogner er av klarplast dvs lys-gjennomsiktig er sjansene for algevekst tilstede, spesielt om sommeren. Jeg har lang erfaring fra tilsvarende i båt. Vil du ha magesjau så er sjansene store for det. Kok vannet om skal bruke det til matlaging. Jeg har alltid en 5 liter kanne med friskt vann som jeg fyller etter behov og som holder til daglig bruk. Dessuten er rent vann på slike kanner rimelig å få kjøpt i butikkene over hele Europa.

    • Det er dønn mørkt der min vanntank befinner seg. Slik er det vel i alle bobiler? Tror jeg velger å stole påå FHI og heller være forsiktig om jeg fyller vann av tvilsom kvalitet. Har drukket norsk vann av vår nye tank i tre år nå og har i 20 år brukt vann fra tanken til matlaging i tidligere bobiler. Har aldri hatt problemer.

  4. Jeg bruker eddik, når siste bruk av vann er gjort på hjemtur fyller jeg på en flaske med 7% eddik i vann tanken. Denne blandingen får skvulpet seg godt på turen hjem og renser tanken godt. Når jeg er kommet hjem tømmes tanken og fylles igjen når jeg skal ut på ny tur. Aldri hatt noen problemer med bruk av vann fra tanken etter mange års campingvogn/bobil bruk😁🚐

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *