Tipset: Tiltak mot legionella i bobilen

Du har kanskje hørt om legionærsyke og konsekvensene av den? I korte trekk kan Legionella gi lungebetennelse. Du smittes ikke ved å drikke vannet, men heller når du tar en dusj, da bakterien overføres ved små vanndråper som du kan få ned i lungene.

Å desinfisere dusjhodet er et preventivt tiltak mot Legionella. Foto: Knut Randem.

– Vi har aldri hørt om noen som har blitt syke av Legionella i en bobil, men det kan være lurt å være føre var, sier seniorrådgiver Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttets seksjon for smitte fra mat, vann og dyr.

– Legionella kan utvikle seg i stillestående vann når den har en temperatur mellom 20 og 55 grader. Du kan drikke vannet, men om du puster inn dråpene av det når du står i dusjen kan du smittes.

– Det kan være grobunn for Legionella i dusjhodet. Det beste rådet jeg kan gi er at du to ganger i året skrur av dusjhodet, fjerner belegg og legger det i en blanding av 10 liter vann og to korker husholdningsklor i 30 minutter, sier Angeloff. I perioder hvor dusjen ikke er i bruk, kan det være lurt å tømme dusjhodet for vann slik at det står tørt, dette vil da ikke gi grunnlag for vekst. Dette kan være et alternativ til rens av dusjhoder når bilen står i flere måneder (eksempelvis under vinterlagring).

– Legionellabakteriene dør når temperaturen i vannet kommer over 60 grader. Jo varmere vannet er, jo raskere dør bakteriene. Det anbefales å spyle igjennom alle tappepunkter med 70 grader vann, i 5 minutter periodevis, for å desinfisere rørnett og tappepunkt. Et gunstig tidspunkt å gjøre dette på er når bilen tas i bruk på våren etter lengre tids lagring. Dette kan også gjøres regelmessig for bobiler som er i bruk hele året. 

Noen varmesystemer for bobil har et Legionella-program for regelmessig heving av temperaturen i varmtvannstanken om natta (sjekk bruksanvisningen), men det kan være lurt å også la slangen og dusjhodet få en regelmessig omgang med varmt vann slik det er beskrevet over. Andre systemer har ikke mulighet for like høy temperatur.

– 60 grader vil ikke ha samme effekt med hensyn til å drepe bakterier som en gjennomspyling på 70 grader, men erfaringer tilsier at vann som sirkulerer slik at temperaturen til enhver tid er minst 55 – 60 grader, og hvor det ikke finnes blindledninger eller andre blindsoner med lavere temperatur, vil holde legionellabakterier under kontroll. Det vil nødvendigvis ikke drepe alle legionellabakterier, men vil forhindre at de vil formere seg og kan vokse.

Noen råd for å hindre legionellavekst:

  • Har bobilen stått i noen uker, bør du la varmtvannet og kaldtvannet renne igjennom systemet i noen minutter, slik at du får sirkulasjon i vannledningene og fjerner stillestående vann.
  • Med noen måneders mellomrom  bør du ta av dusjhodet og fjern belegg inni hodet. Legg både dusjhodet og slangen i en 10-liters bøtte med vann og to korker husholdningsklor, og la virke i 30 minutter.

– Dette kan du gjøre en gang om våren og en gang om sommeren. Det er et godt forebyggende tiltak, avslutter Angeloff.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Kan du drikke vannet i bobilen? Se ekspertenes råd

Del dette med andre:

  2 comments for “Tipset: Tiltak mot legionella i bobilen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *