Ingen forskjell på parkering og camping

Jeg camper ikke, jeg har bare parkert, sier mange når de omgår skilt som skal forhindre overnatting i bobil. Utsagnet har ikke dekning i forskrift, sier Vegdirektoratet, men hva er en bobil?

Skilt 372 Parkering forbudt skal kombineres med skilt 807.9 Bobil for å gjelde kun bobiler. Det kan kombineres med opplysning om tidspunkt eller lengden på parkeringstid.

Vi ser en utvikling der det i økende grad skiltes med forbud mot bobiler eller forbud mot camping. Ofte er hensikten å forhindre overnatting på stedet. Effekten er at besøkende i bobil ofte er i villrede om hva de kan gjøre når det står forbud mot camping. Kan de for eksempel parkere i noen timer før de kjører videre?

I bobilmiljøet diskuteres dette flittig og mange hevder at så lenge de parkerer og ikke har aktivitet utenfor bobilen, så bedriver de ikke camping. Da mener de at de også kan sove i den parkerte bobilen selv om det er forbud mot camping.

Bobilverden.no har ikke funnet denne definisjonen i lover og regler. Derfor spurte vi Vegdirektoratet om hvordan definisjonen av parkering og camping er.

– Camping er ikke et definert begrep i lov eller forskrift. I vårt regelverk om skilt og parkering, regulerer vi ikke aktiviteten «camping». Det som er definert, er begrepet «parkering», og det er også parkering som reguleres gjennom skilting, svarer Julia Wengert Elvebakken i Vegdirektoratet.

Lov og forskrift gir både kommunen og private hjemmel til å sette opp forbudsskilt eller andre parkeringsregulerende skilt. I tillegg kan private på sine eiendommer regulere med private skilt.

– Det finnes ikke noe offentlig trafikkskilt som heter camping forbudt. Dersom det er behov for å forhindre camping/overnatting på steder som er regulert med offentlige trafikkskilt, kan man sette opp trafikkregulerende skilt, skriver Elvebakken i sitt svar.

Hun viser til at dette eksempelvis kan være skilt som forbyr parkering over x antall timer, eller forbyr parkering om natten for blant annet bobiler og campingvogner.

Det er likevel noen forhold som begrenser aktivitet utenfor bobilen. Det kan være utsetting av stoler, markise, matlaging og annen aktivitet rundt bobilen.
Elvebakken sier at aktivitet rundt bobilen ikke er regulert i parkeringsforskriften, men hun minner om paragraf 24, hvor det fremgår at motorvognen skal plasseres innenfor oppmerket felt der dette finnes. Den enkle fortolkningen av denne presiseringen må være at parkeringsfeltet ved siden av skal være tilgjengelig for andre som skal parkere.

– Private kan på sine eiendommer regulere med private skilt.

Hvem rammes av forbud mot bobiler?
Hva er egentlig en bobil? Det skiltes med forbud mot bobil, men gjelder dette bare biler registrert som bobil (campingbil)?

– Nei, svarer Elvebakken.
– I skiltforskriften, skilt 807.9, er bobil angitt som «kjøretøy særskilt innredet til campingbruk», altså viser ikke skiltet til en teknisk kjøretøykode, men til en gruppe kjøretøy som defineres ut fra innredningen og bruken av kjøretøyet.

Det skal ikke så mye til før en liten SUV med litt innredning blir en bobil – etter skiltforskriften. Foto: Knut Randem.

– Ut fra ordlyden til skiltsymbol 807.9, mener vi dette må forstås slik at det avgjørende er om kjøretøyet er innredet til campingbruk. Det vil si at det må være snakk om et kjøretøy ment for campingbruk og som har permanent innredning til dette formålet.

Med andre ord betyr dette at biler som ikke er godkjent som bobil (campingbil) i Norge eller andre land likevel kan omfattes av forbud mot bobil. En kjøkkenbenk og en mulighet for å brette uten en seng er tilstrekkelig til at det oppfattes som bobil i forhold til parkerings- og skiltforskriftene.

De som derimot går klar av et forbud mot bobiler er for eksempel varebiler eller personbiler uten fast campinginnredning.

Det korte sammendraget av dette blir at det ikke kan skiltes med forbud mot camping på offentlige områder der skilt- og parkeringsforskriftene gjelder. Det kan skiltes med forbud mot bobil helt eller delvis gjennom døgnet – eller med maksimal parkeringstid.

Gjelder ikke privat eiendom

Det er ingen regler for skiltutforming eller språk for skilt på privat eiendom. Foto: Knut Randem.

Private grunneiere kan sette opp skilt etter eget forgodtbefinnende på egen eiendom. Det finnes ingen krav til utforming eller språkbruk på deres skilt. Her må du vurdere hva hensikten med «camping forbudt» er. Da kan du neppe si at jeg camper ikke, jeg har bare parkert, om du sover i bobilen. En privat grunneier vil neppe gjøre forskjell på campingaktivitet, og et slikt skilt vil gjelde all campingaktivitet uansett kjøretøy.
Å parkere der på dagtid vil neppe være forbudt, men igjen avhenger det av området og hvilken hensikt grunneier har hatt med skiltet.

Vær oppmerksom på at offentlige skilt etter bestemte regler kan benyttes på privat vei. Reglene omtalt i denne artikkelen gjelder i Norge og kan være annerledes i andre land.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  25 comments for “Ingen forskjell på parkering og camping

  1. Jeg håper at det er mange bobilister som leser dette og setter seg inn i gjeldende skiltregler. Da kanskje bi kan slippe de evigvarende diskusjoner om skiltene betydning. Men der et stort MEN, forstår utenlandske bobilister meningen med skiltene 🤔🚐

    • Hvordan i all verden greier du å lese det av denne artikkelen? Definisjonen av camping er mye strengere i andre land

    • Det å ta en hvil er neppe problemet.
      Men en hvil på 24,48,72 timer. Eller over natten er ikke det som er ment med en hvil. Det er camping.
      En hvil er vel maks 4 timer.
      Og camping forbudt er vel ment som, Ingen overnatting.
      Vanskeligere kan det ikke være.
      Og jeg ser problemet med at bobiler ligger fleredager på parkeringsplasser ved badestrander og andre utfartsmål. Slik besøkende der ikke før plass fordi Hr go Gru bobil synes det er en fin plass å ligge 2-3 dager. Og enda GRATIS!!!!
      Slikt er med til å uglese bobiler.

  2. Utenlandske sjåfører plikter å sette seg inn i norske lover og regler som alle andre nordmenn og utlendinger.
    Å ikke forstå norsk er ingen unnskyldning.
    Hvil eller ikke, lastebilsjåfører må i hovedsak sette lastebilen på egnet sted for sin hvil.

  3. Tror grunn til vi med bobiler bruker andre steder en camping plasser for overnatting er:. PRIS !
    Begrunner dette med:. Bobil har alt, betale ca kr 450.- 700.- for plass virker mye ? Tror ca kr 200.- parkering, ønker vi andre tjenester betaler vi for det i tillegg. Andre land har mange bra bobil parkering`s tilbud ca kr 200.-

  4. Dette er typisk Norsk GALSKAP !
    Folk med bobil betaler minst like mye for bil og bruk av veier, ferjer og annet som «vanlige» personbiler.
    Så hvorfor skal vi behandles så forskjellig. Har ikke vi også rett og behov for parkering og hvile som andre her i landet, også sove som andre – og som vi lovlig gjør i andre land, som Sverige, Polen, Lithuania, Latvia, Estonia etc etc.
    På rasteplasser, som ofte brukes til nattehvile er det bare å gjøre som iallefall i Sverige med vanlig P skilt og ev tidsbegerensing, max 4, 6, 8 eller annet antall timer, eventuelt også max lengde på kjøretøy da det ikke alltid er lengde plass til de største kjøretøy.
    Hva er det som gjør at store deler av den norske befolkning hater campingbiler og bobiler, SJalusi ??

        • Enig med deg Ropeid. Sinnet og den provokative oppførselen som møter en glad bobilturist som også har behov for en rast av og til er fulstendig urasjonell og flere ganger for min del i all fall, påkaller holdningenen bare en beklagelig følelse av medynk og forundring. Hvor er gleden og velviljen i dette herlige landet vårt. Jeg møtte en av disse et sted på den nydelige Helgelandskystenkysten. I mangel på noe mer velegnet hadde jeg stått over natta på stedets småbåthavn, blandt båttrailere og annet tilbehør. Der kunne sikkert ha stått minst 20 biler til uten at noen sto trangt. Dagen etter var jeg ikke ikke kommet langt før jeg reseivet en rasende campingplasseiger på tlf. Han ga meg kort beskjed om og møte i retten, siden jeg hadde stukket av fra campingplassen hans uten og betale .. ! i all verden .. jeg hadde ingen anelse om at jeg hadde stått på nevnte plass og ba om hvordan han kunne identifisere sin plass som ikke hadde et eneste skilt, berre noe tilfeldig båtutstyr?? .. jo då skulle jeg ha kjørt sånn og sånn var det likt, så ville jeg angivelig ha sett et skilt .. ja ja, enkelte er villige til og offre både regler for alminnelig høflighet samt anstendighet for et par hundrelapper tenkte jeg og vippset nevnte småpenger til den formsydde. Ingenting og si på prisen, har faktisk betalt helt opp til 600 kr for og stå med mine 7,90 m natta over, da snakker vi om grådighet, kjære bobilvenner.

    • Hei T.Ropeid.
      I Sverige gir et parkeringsskilt med P, tillatelse til å stå i 24 timer.

      Hilsen Svein L. Lien. Asker

      • Ja, enig med det, jeg var på en natt til idag og må på en annen nå i natt til imorgen, grunnet verkstedbesøk.
        Begge disse har 12 timer, men det er også de som har kortere tid. Måtte jo være sjeleglade for å få parkere som andre bilister i 8- 12 timer som andre bilister og sove i telt på en gressflekk utfenfor bilen.🤣

    • Sitiat fra T.Ropeid: «Folk med bobil betaler minst like mye for bil og bruk av veier, ferjer og annet som «vanlige» personbiler.»

      Nei, en bobil har flere hundre tusen kroner lavere engangsavgift enn en tilsvarende personbil.

  5. Leser akkurat historie om lignende i en amerikansk by med parkerings problemer, der står det:
    » the code has been updated to prohibit overnight parking of trailers, boats, and other vehicles measuring over 25 feet in parking lots». Dette bare for å vise hva andre løsninger andre har funnet på……

  6. Prøv å finne en annen parkering en natt på vestlandet for du ikkje rekker å komme til der du har planlagt. Det er på kanten til farlig.

  7. Her var det mange rare kommentarer eller er det jeg som er dum? sånn jeg oppfatter det så handler artikkellen om en klargjøring av skiltene og strengere regler. kan redaksjonen oppklare

    • Du har helt rett i at det som står i artikkelen ikke innebærer noe nytt. Mange hevder at det er forskjell på parkering og camping, og det var det vi ville spørre Vegdirektoratet om. Og de bekrefter at det ikke er noe direkte forbud mot camping i skilt- og parkeringsforskriftene. Forskriftene regulerer kun parkering.
      Flere av kommentarene over ser ut til å ta det for gitt at dette er en innstramming av reglene. Det er det ikke. Vi oppfatter heller de norske reglene som mer liberale enn i mange andre land. Les gjerne denne saken: https://bobilverden.no/fricamping-villcamping-eller-parkering/

  8. Jeg tror at det er eiere av campingplassene som vil begrense muligheten for å parkere i nærheten, og vegmyndighetene løper deres ærend. Dette må det bli slutt på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *