Kommentar: Satser på turisme, men glemmer de bobilene?

Norge skal markedsføre seg heftigere overfor utenlandske turister. Turister i alle segmenter vil la seg friste, men ikke glem de som kommer i bobil!

Hvorfor satses det så lite på å friste nordmenn til å feriere i eget land? Foto: Knut Randem, Ramberg camping i Lofoten.

Tidligere denne måneden annonserte næringsministeren at reiseliv blir den femte eksportsatsningen i regjeringens eksportreform Hele Norge eksporterer.

Eksport i denne sammenhengen betyr enkelt sagt import av turister. Norge skal i enda sterkere grad markedsføres som destinasjon i utlandet.

Satsingen skal bidra til økt eksport og bidra til en mer konkurransedyktig reiselivsnæring som både er mer bærekraftig og lønnsom. Å få nordmenn til å oppleve Norge ser ut til å være en glemt oppgave. Intet er vel mer bærekraftig enn de kortreiste turistene?

Mens vi undres over hvorfor det ikke satses mer på å få nordmenn til å feriere i Norge enn å få kinesere til å fly hit på besøk, så må vi jo minne om det vi frykter blir en glemt ferieform i denne satsningen.

Ferie og reiser i bobil er mer bærekraftig enn flere andre ferieformer. Både cruise, fly og hoteller kommer dårligere ut enn bobiler. Det er påvist gjennom flere analyser.

Blir bobil med i denne eksportsatsningen?
Vi er overbevist om at bobilturister ikke blir blant målgruppene i denne satsningen. Kanskje først og fremst fordi aktørene som betjener bobilturistene spesielt, campingplasser og bobilplasser, er små aktører som ikke markedsfører seg utenlands i noe omfang.

Generell markedsføring av Norge vil selvfølgelig smitte over på bobilfolk i andre land. De vil få lyst til å reise hit. Med sommerens mange medieoppslag om for mange bobiler på feil sted, så er det bare å stålsette seg for det som kommer.

Norge vil helst ha rike turister på besøk, men alle grupper vil komme. Ikke glem de som kommer i bobil, mener Bobilverden.nos redaktør, Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Noen må ta vår ferieform på alvor når nasjonen forsøker å lokke flere til å besøke landet. Vi kan ikke lukke øynene for at det har vært problematiske forhold i sommer. Svært mange av disse får utenlandske turister skylda for. Ingen har fortalt dem at den parkeringsplassen de fant i en app ikke er en parkeringsplass reservert for bobiler, men at den faktisk har en funksjon lokalt.

Vi skal ikke dvele for lenge ved dette, men kort gjenta det vi har sagt tidligere; Selv om det står en eller to bobiler på en plass, så kan det være svært uklokt å fylle den med bobiler og dermed sikre at et forbudsskilt kommer opp neste år. Det bør vi også lære våre gjester.

For utenlandske turister som har sett reklamene for Norge er det ikke like enkelt å se gjennom glansbildene og til det faktum at du ikke kan gjøre som du vil i Norge. Å neglisjere vår ferieform i en slik eksportsatsning vil derfor være svært dumt.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  4 comments for “Kommentar: Satser på turisme, men glemmer de bobilene?

 1. Vi har et fantastisk land som det burde være en
  enkel oppgave å markedsføre.Men først må vi rydde i eget hus-toaletter i Lofoten,rasteplasser
  som har stengte toaletter,flyter over med søppel,særlig sommer.Våre europaveier som ikke har tømmemuligheter for bobiler(se til Danmark) Det er ikke investeringene som er problem-det er vedlikehold,vi bør bli “stuerene” før vi inveterer verden inn til oss!!!

 2. Savner en skikkelig Bobil-campingplass med et service anlegg som dusj, kjøkken, toaletter, vaskerom og strøm for Bobiler med betalings automat slik de har i flere byer. Gjerne langs Flyplassveien nær et Bybane-stopp da hadde flere Bobil turister kommet til Bergen både fra inn og utland.

  • Skjønner egentlig ikke det stadig tilbakevendende kravet om toalett, kjøkken sanitærrom etc etc når man kjører rundt i en bobil med alle de nevnte fasilitetene. Etter som jeg forstår så er jo disse fasilitetene der for å brukes.
   Ikke rart bobilplasser må ta seg betalt når alt dette forlanges installert dersom de skal unngå sure oppgulp fra endel brukere.

   • Dessverre så er veldig mange av di som kjører bobiler bitt av en sykdom som heter , min bil er størst og best, da kommer det ofte store lån, og i bakhodet ligger det en tanke hele tiden, bilen må fremstå tilnærmet ny nor den selges. I mange tilfeller så skal ikke toalett og dusj brukes, dette kan gi store fuktskader, osv, jeg har truffet mange som kun parkerer eller camper der alle fasiliteter er tilgjengelig pga slike ting som jeg nevner, det blir stadig flere, nyere, og større bobiler blant Nordmenn, og lånene stiger stadig til nye høyder…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *