Over det åpne kulturlandskapet over Jæren mellom Ogna og Bore i Rogaland går den 41 km lange turistveien. Den er en av de Nasjonale turistveger og går gjennom det flotte kystlandskapet. Ingen steder langs veien er det langt til strender enten det er finvær eller storm. Lyset og stemningene kan skifte fra minutt til minutt.
Her er det ingen høye fjell og dype fjorder. Det er flatt, men ikke kjedelig i dette unorske landskapet. Veien går gjennom velstelte jordbruksområder. Steingjerdene du ser har status som kulturminner, men har fortsatt en funksjon i jordbruket.
Her er det perfekt å rusle langs strendene hele året. Her veksler det mellom rullesteinstrender og de flotteste sandstrender. Surferne har sitt paradis på disse sandstrendene. Det har også de som vil sole seg og bade med eller uten klær. Her er det plass til alle. Det er også et rikt fugleliv i strandsonen.
En farlig kyst
Fyrene langs kysten har i alle år hatt en viktig funksjon som veiviser for skipsfarten. Nå er de automatisert og flere er tilgjengelige for turister.
Kvassheim fyr i Hå kommune er restaurert utvendig og ombygd innvendig med blant annet kafe. Her kan du også oppleve utstillinger om redningstjeneste og forlis på Jærkysten. Du får også naturinformasjon om Jærstrendene landskapsvernområde. Kvassheim fyr ble bygget i 1912 og var det siste leddet i utbyggingen av fyrene på Jæren og fungerte sammen med Obrestad fyr og Feistein fyr.
Likevel var det mange forlis på denne strekningen.
Feistein fyr i Klepp kommune ligger på en holme ved Jærens rev, utenfor Borestranda og Selestranda. Selv på stille dager kan sjøen reise seg ved holmen fordi det er så grunt her.
Obrestad fyr ligger på Obrestad i Hå kommune. Under andre verdenskrig var fyret en del av tyskernes forsvarsanlegg, og det ble bygd et utkikkstårn på bygningen. Rundt området ble det også bygd bomberom. I 1998 ble det fredet. Her kan du se utstillinger fra fyrets historie under den andre verdenskrig. Du kan også komme opp i fyret. Obrestad fyr ligger bare noen hundre meter fra Hå gamle prestegard.
Hå gamle prestegard er en tidligere prestegård som er gjort om til et moderne kunst- og kultursenter. Prestegården på Hå ligger vest for Nærbø og er fra 1637.
Her er det et galleri med vekslende kunst- og kulturhistoriske utstillinger. I kjelleren i Jærhuset er det utstilt rester etter 8200 år gammel bosetting i området. Langs kyststripa er det et stort strandgravfelt fra folkevandringstida. I prestegården er det også kafeteria og salg av kunst.
Varhaug gamle kirkegård i Hå ligger nesten på stranda med sitt kapell og er bare en kort sving ut av riksvei 44. Den er fra middelalderen og det første kirkebygget ble reist på 1200-tallet – muligens som et hedensk kultsted. Dagens kapell ble bygget i 1951 og er på bare 15 kvm og har 14 jærstoler å sitte på. Kapellet blir ofte benyttet til vielser. Kirkeklokkene er for øvrig fra 1791 og et tidligere kirkebygg på stedet.
På Nærbø finnes også Vitengarden, som er en avdeling av Jærmuseet. På 4000 kvm kan hele familien utforske naturvitenskap og historie på nye og engasjerende måter. I en egen avdeling for teknologi og landskap kan du utforske hvordan landskapet på Jæren har endret seg gjennom generasjoner.
Her kan barna prøve seg som bonde i lekefjøset og voksne smake tradisjonsmat på aktivitetsdager.
Friluftsmuseet ved Orrestranda er et av de mest besøkte stedene til Jæren friluftsråd. Det har blitt et regionalt kultursenter med kunstutstillinger, konserter og ulike arrangementer.
Det er riksvei 44 og 507 som utgjør Nasjonal turistveg Jæren. På denne strekningen skal det tilsammen brukes 27 millioner kroner over budsjettet for Nasjonale turistveger fram til 2023, men foreløpig er mindre enn halvparten av dette benyttet. I mai 2013 fullføres informasjon og rasteplass ved butikken i Brusand. Jæren friluftsråd og Jærmuseet har også flere anlegg langs strekningen.
Brusand camping er godt tilrettelagt for bobiler med en del asfalterte oppstillingsplasser. Her er det også god tilgang til strendene. Det finnes også andre campingplasser langs veien.
Vi har ikke registrert offisielle bobilparkeringer på denne strekningen, men sør for veistrekningen er det bobilparkeringer i og rundt Egersund. Se bobilparkeringer.no.
Dette er den første strekningen av Nasjonale turistveger i en serie Bobilverden vil publisere i ukene framover. Se den innledende artikkelen her.