Bare halvparten hadde sitt på det tørre

Mattilsynet og Tollvesenet aksjonerte mot hundeeiere torsdag formiddag på grensen ved Svinesund. 1. mai trådde nye regler i kraft for alle som reiser inn i Norge med hund fra Sverige, det var det mange som ikke hadde fått med seg. Hunden skal være ID-merket, ha pass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm. Under kontrollen 2. mai ble fire av 12 sendt tilbake til Sverige.

Grensepassering med hund fikk nye regler fra 1. mai 2013. Foto: Lisbeth Hogga.

Grensepassering med hund får nye regler fra 1. mai 2013. Foto: Lisbeth Hogga.

Bendelormbehandlingen skal gis av veterinær, senest 24 timer før hunden passerer grensen til Norge. Veterinæren skal også dokumentere behandlingen i hundens pass. Kravene gjelder også på korte dags- og helgeturer.
– Halvparten av de hundeeierne vi stoppet hadde tingene i orden, det er ikke så oppløftende, sier Ole- Herman Tronerud, seniorrådgiver i seksjon landdyr og dyrehelsepersonell.

Sendt tilbake til Sverige
Av tolv hunder som ble sjekket var det seks stykker som hadde sitt på det tørre og kunne fortsette sin ferd inn i Norge. Seks ble holdt tilbake ved grensen, to fikk dra videre etter nærmere sjekk og fire måtte returnere til Sverige.

– Det var forskjellige ting som ikke var som det skulle; noen hadde glemt pass, noen hadde manglende bendelormbehandling, og noen hadde feil bendelormbehandling, sier Tronerud.

– Det kan tyde på at det er mange som ikke har fått med seg at det er nye regler, eller at mange ikke bryr seg om å følge reglene. Jeg kan skjønne at det er mange som synes dette er tungvint, men jeg må understreke at disse reglene er der for å beskytte både mennesker og dyr i Norge mot farlig smitte.

– For alle som reiser ofte mellom Sverige og Norge kan det være mest praktisk å starte et såkalt 28. dagers program, sier Tronerud.
– Da må du gå til veterinæren og gi hunden bendelormkur to ganger med maks 28 dagers mellomrom. Så går du jevnlig til veterinæren med hunden hver 28.dag og behandler hunden. Etter de to første behandlingene kan du reise fritt mellom Sverige og Norge så mye du vil.

Mattilsynet anbefaler behandling også etter hjemkomst
Mattilsynet anbefaler alle som har vært i Sverige med hund om å behandle hunden en ekstra gang etter at den har kommet hjem til Norge dersom den har vært ute i skog og mark i løpet av de opptil 120 timene som kan gå etter behandling. Denne behandlingen kan du gi selv.

(Kilde: mattilsynet.no)

Les mer i vår forrige artikkel om de nye reglene.

Del dette med andre:

  1 comment for “Bare halvparten hadde sitt på det tørre

  1. Full forståelse for tiltakene som nå også gjelder Sverige – Norge,-men noe må være galt med formuleringen av reglene.

    Jeg tror jeg har hørt sju varianter hittil, og alle er 100% sikker på at det de har av opplysninger er riktig.

    Den siste varianten er feks: du behandler hunden i Norge, og så kan du være i Sverige i 5 dager (120timer)uten å få tull på grensen.Stemmer dette?

    Med påholden labb Felix og Bjarne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *