Hilse her eller der?

Hvert år på denne tiden blusser diskusjonen opp om man skal hilse på andre bobiler når man er ute og kjører. Er det hyggelig eller er det en tåpelig skikk, som er umulig å gjennomføre med 50 000 bobiler på veiene?

Motivet har ingen direkte sammenheng med kommentaren. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Noen påstår at folk i store eller nye bobiler ikke vil hilse på folk i små eller gamle biler. Folk i bybobil klager over at ingen andre bobiler hilser på dem. Andre synes det er trafikkfarlig å hilse, mens atter andre heller synes vi kan hilse når vi slår oss ned ved siden av hverandre på campingplassen eller bobilplassen.

Trafikksikkerheten må selvfølgelig komme foran alt annet, men å løfte litt på labben fra rattet er i de fleste situasjoner neppe noe problem. Jeg synes det er en hyggelig gest selv om jeg ikke alltid prioriterer å se om jeg får ”svar”.

Bare på firefelts motorvei dropper jeg hilsingen fullstendig. Tvers over fire kjørefelt og midtrabatt har det ingen hensikt å hilse om vi møter hverandre i en hastighet rundt 100 km/t. Til det er det alt for mye annet som skjer på veien.

Redaktør Knut Randem liker å hilse – både her og der. Foto: Ellen Randem.

Jo da, jeg husker en stor eksklusiv bobil som ikke hilste tilbake, men det er det også en del andre som ikke gjør. Det er ingen grunn til å trekke forhastede konklusjoner av den grunn. Med mindre du kjører bybobil. Da har du nok grunn til å føle deg oversett.

Du aner ikke hvor mange brødbiler og minibusser jeg har hilst på fordi jeg i farten har tatt dem for en bybobil. Det får deg til å bli litt mer varsom. Man vil jo neppe bli erklært helt idiot heller. Derfor blir det litt færre vink til bybobiler enn andre – fordi trafikksikkerheten kommer først.

Hilsing på likesinnede vi møter på landeveien er en hyggelig gest. Det kan aldri være en plikt. Vår eneste plikt er å la trafikksikkerheten gå foran.

Men når vi kommer fram da?
Jeg liker selv å snakke med naboene mine og andre på campingplasser og bobilplasser. Men vi må ikke tilbringe helga sammen av den grunn. Det kan se ut som om noen tror at om de hilser på naboen, ja så forplikter de seg til noe mer.

Jo, det hender det er full klaff og du får nye venner. Den sjansen må du ta når du hilser. Du vet aldri hva det kan lede til, men du setter jo selv grensen.

Eller hva kommer det av at de to du deler strømstolpe med sniker seg rundt bobilen din med usynlige skylapper og later som om du ikke sitter et par meter unna dem? Er det så farlig med et nikk, et heisann eller til og med en kort samtale?

Synes du det er uhøflig å hilse på noen som sitter utenfor bobilen? Jeg synes det er mer uhøflig å bli oversett.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  13 comments for “Hilse her eller der?

 1. Ska alla som kör bil hälsa på varandra så har man inte tid att köra bilen da får man bara parkera bilen. Jag tycker att det är en dåligt idé med att en ska hälsa . Man kan hälsa när man har stannat.

  • Helt enig Birger. Dette har gått ut på dato og har ingenting med høflighet eller ikke å gjøre. Vi har blitt for mange og det er så mye annet å se på. Og det rare er at når man kommer inn på en campingplass er det mange ganger ingen som hilser. Hilsen Bjørn.

  • Jeg er ny bobil eier vel av en gammel bobil, men har hørt om dette her. Så jeg prøvde å hilse men det blir jo så ofte at det mister poenget synest jeg. Så fra nå skal jeg hilse på de jeg har truffet campet sammen med og kjenner litt, til dere andre det er ikke vondt ment at jeg ikke hilser men er jeg ute på veien så er det for at og min kone skal ha det kjekt å ikke at jeg skal måtte huske å hilse sånn at dere skal føle dere vel. Ha en riktig god sommer og kjør forsiktig

 2. Syns det er greit med en hilsen når man kjører, men når en møter mange etterhverandre, blir det rene hitlerhilsen..Hvor får jeg kjøpt en hand på en fjær, som settes fast med en sugekopp, det hadde vært lurt.😂😂

 3. Hilse er en innlært gest som alle fikk inn med morsmelken. Er du den høflige typen som trives med å hilse på bobiler, synes jeg du skal fortsette med det. De andre, vel de kan jo bare la vær. Ingen tvang, og ingen kommer etter deg å spør hvorfor. Jeg kommer fortsatt til å hilse på deg langs veien og på campingplass og andre steder. Hils igjen hvis du føler for det, eller la vær. Ditt valg.

 4. Hilser og hilser tilbake når eller der det er naturlig å hilse.
  Eksempelvis når man møtes i lav hastighet på trange steder og har øyekontakt.
  Skal man ‘vifte lanke’ til alt som ruller av bobiler, er det som andre nevner her, bare til å parkere og konsentrere seg om hilsingen. Antall bobiler langs veiene har jo nærmest eksplodert.. 👍😁

 5. Jeg kjører tung MC, og den samme diskusjonen kommer hvert år: hvem man skal hilse på og hvem man ikke skal hilse på. Det blir opp til hver enkelt! Jeg hilser, og synes det er hyggelig å få hilsen tilbake. Samme taktikk når jeg kjører bobilen. Tyskeren jeg “traff” mellom Lofthus og Kinsarvik er nok ikke fornøyd… Han etterlot seg venstrespeilet i Norge…

 6. Jeg kjører en gammel Hobby og hilser på de fleste bobiler jeg møter på landeveien, så fremt trafikksituasjonen tillater det. Som andre hilser jeg ikke på møtende på motorvei, og stort sett heller ikke i veikryss og i travle bygater. Det er hyggelig om folk hilser tilbake, men jeg blir ikke sur om de ikke gjør det. De har sikkert en grunn, eller så er de bare noen ferskinger, tenker jeg.

 7. Det har blitt så mange bobiler at jeg tror denne gesten må opphøre. Det var enklere for 20 år siden da var det ikke så mange, billettøren på en fergekai snakket tysk til meg. Det var mest de som hadde bobiler så han var nok vant med det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *