Har du det tyske miljømerket?

Klikk på bildet og se de tyske miljøsonene på et interaktivt kart.

Skal du til Tyskland med bobilen? Da har du kanskje skaffet deg det lille grønne miljømerket og har plassert det på frontruta? Vet du ikke hva det er? Det er heller ikke sikkert du kan få miljømerket. Det kan bli dyrt å ignorere en miljøsone, så les videre.

I Tyskland har om lag 70 byer innført krav om miljømerke på biler innenfor bestemte soner. De kaller det ”umweltzone”. Ordningen med miljøsoner ble innført i 2007-2008 og har blitt utvidet til stadig flere byer. Miljøsonene omfatter som regel forurensningsutsatte deler av byene – og da som regel sentrumsområdene. Dersom du kjører inn her uten et gyldig miljømerke, blir du bøtelagt og kan risikere en prikk i førerkortet. Det spiller ingen rolle om bilen din kvalifiserer til miljømerket. Dersom du ikke har merket i frontruta, blir du likevel bøtelagt.

Opprinnelig ble det utstedt både grønne, gule og røde miljømerker. Biler med røde merker hadde lov til å kjøre inn i miljøsoner i en kort overgangstid. Det gule merket ga en noe lenger overgangstid, men har blitt faset ut de fleste steder. I 2014 gjelder fortsatt det gule miljømerket i en del tyske byer, men i løpet av sommeren kan du regne med at disse forsvinner. Så da er det kun grønne miljømerker som gjelder.

Med dette miljømerket i frontruta kan du kjøre i miljøsonene i Tyskland.

Med dette miljømerket i frontruta kan du kjøre i miljøsonene i Tyskland. ©umwelt-plakette.de/Green Zones GmbH

Hvorfor miljømerke?
Miljømerket er innført for å hindre biler med store utslipp å kjøre inn i områder med stor luftforurensning. Miljømerket utstedes derfor etter bestemte krav og gjelder alle typer biler, busser og lastebiler uansett vekt. Innkjøringen til en miljøsone skal være merket med skilt som også angir hvilken farge miljømerket må ha.

Godkjenning av biler for å få miljømerket er knyttet til kvaliteter ved motoren. Uten å gå for dypt i det tekniske så er partikkelfilter et vesentlig krav. Godkjenningen er ellers knyttet til klassifiseringen av motoren i euroklasser – euro 1 til euro 6. Kravene til bilprodusentene har blitt strammet inn cirka hvert femte år. Derav de ulike euroklassene. Kravene til miljømerket har fulgt denne utviklingen.

Slike skilt med fargeangivelse under skal du finne ved innkjøringen til miljøsonene.

Slike skilt med fargeangivelse under skal du finne ved innkjøringen til miljøsonene.

Hvordan skaffe miljømerket?
Det finnes en rekke muligheter for skaffe seg det tyske miljømerket (oblat). Den billigste og minst byråkratiske skal være å oppsøke et av det tyske Dekras kontorer og få det der. På denne lenken ser du aktuelle kontorer nord i Tyskland. Du kan også kjøpe det hos TÜV, her er aktuelle TÜV-kontorer nord i Tyskland. Prisen skal være 15 euro.

Miljømerket kan også kjøpes hos en rekke bilverksteder og forhandlere. Uansett hvor du handler, må du ha med bilens vognkort når du skal få utstedt et miljømerke.

Det finnes ellers en mengde muligheter for å bestille på nettet, men felles for disse er at de er dyrere. Tidligere var det mulig å bestille hos Tysk Reisebyrå i Norge, men etter flere rapporter om at merket ikke har dukket opp etter betaling, anbefales ikke denne løsningen.

På nett kan merket blant annet bestilles hos Dekra i Sverige for SEK 325 og hos Green Zones i Berlin for 40 euro, men vi kjenner ikke til hvordan rutinene fungerer her.

Dersom du ikke skal kjøre inn i en tysk miljøsone, trenger du heller intet miljømerke på frontruta.

Legg gjerne inn dine erfaringer med kjøp av miljømerket i kommentarfeltet under.

Les også: Tyskland skjerper kravene – innfører blått miljømerke

Del dette med andre:

  18 comments for “Har du det tyske miljømerket?

 1. Bestilte oblat hos Green-Zones.eu, betalte 39 euro ved bestilling. Fylte skjema på webside og sendte en kopi av vognkort (scanned) etter noen dager mottok jeg oblaten i post

 2. Det er noe jeg har tenkt på
  Jeg hadde det tyske miljømerke tapet på frontruta, men en steinsprut ødla ruta å den måtte skiftes.
  Da fikk vi ikke merke over, det var løvtynt så det smuldret opp. Hva må man gjøre da? Må man kjøpe nytt eller kan man forevise lappen jeg fikk med den gangen å få nytt merke.
  Bare et spørsmål for det er vel flere enn meg som kommer til oppleve dette…

  • Om dekalen försvinner i samband med byte av ruta på fordonet måste en ny dekal beställas till ordinarie kostnad.

  • Fikk nytt merke hos Dekra ved Flensburg. De sjekket i registeret og jeg betalte ikke noe for det nye merket. Det kaller vi service.

 3. 500 meter nedenfor Citti-Park i Flensburg ligger det en Dekra. Betalte 5 Euro, var gjort på 3 minutter. Prøvde andre plasser i Tyskland men de forsto ikke det norske vognkortet.

 4. Er Tyskland det eneste landet i Europa som krever Miljømerking?
  Eventuelt hvilke andre land.

 5. Det er bare å kjøre inn til et verksted eller bilforhandler . Gjorde det juli 2015. I Berlin. Tok 3 min, bilen ble registrert i systemet og fikk det grønne merket. Kostet 8 Euro. Ikke noe problem med å vise vognkortet. Fotklarte kun hva som var reg nummer i vognkortet.

  • Vi har selv plassert det nederst til høyre. Mener å huske at det var anvisningen vi fikk med merket.

 6. Fikk vårt grønne miljømerke hos TUV i Rostock, fort gjort da jeg viste vognkort og COC, da ikke motorens Euro klasse ikke kom fram i vognkortet. Euramobil på MB 316 CD fra 2006.

 7. Miljømerket for tyslandkan bestilles ved tysk reisebyrå i Oslo. Send Mail med bilnummer og kopi av vognkort i PDF format Koster kr 150.- som settes inn på konto til tysk reisebyrå. Mottar oblat innen 5 dager PR. Post

  • De siste par årene har flere advart mot å bruke denne muligheten. Har du prøvd dette i det siste?

 8. Var inneom DEKRA i Flensburg og kjøpte merket.
  € 5 og unnagjort på 5 minutter.
  Bare husk kontanter, de tar ikke kort.
  Kjempeservice.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *