I bobil rundt det store havet

Ja, det er fristende å kalle Sveriges største innsjø Väneren for et hav. Det er også et hav av muligheter for deg med bobil på tur i det sørlige Sverige. Rundt Väneren samarbeider fem gjestehavner om bobilparkering i tillegg finner du utallige campingplasser.

Havneparkering tett på Mariestad sentrum. Foto: Knut Randem.

Havneparkering tett på Mariestad sentrum. Foto: Knut Randem.

Felles for de fem plassene er at de ligger tett på sentrum av byene de ligger ved eller i.
Vi kan starte i nord. Der har Kristinehamn en bobilplass i gjestehavna. Når dette skrives er den steng på grunn av oppgradering av bryggekanten, men den åpner i slutten av mai 2014. Der får du tilgang til et servicebygg med blant annet dusj og toalett, strøm og tømming av grått og svart vann. Prisen er 175 SEK og adressen er Hamnvägen 9.

Tar du vestsiden av Väneren sørover er Sunnanå gjestehavn første mulighet. Den ligger i Mellerud og har plass til seks bobiler. Området er kjent for flotte strender ved Vita Sannar cirka tre kilometer unna. Dette er en temmelig ny båthavn og du betaler 100 SEK per natt. Da får du plass og adgang toalett. For dusj må du betale ekstra. Det skal ikke være strøm eller tømmemuligheter her, men du kan fylle vann. Adressen er Sunnanå hamn 8. Det er også restaurant på stedet.

Helt i sør av Väneren finner du Vänersborg og byens gjestehavn og marina. Her kan du stå med bobilen for 160 SEK. Her kan du bestille plass på forhånd. Her er det tilgang til toalett, dusj, vaskemaskin, grillplass, tømming av septik, internett og strøm. Det er også butikk i havnen, men ellers er det kort vei inn til Vänersborg sentrum. Adressen her er Vänerparken 12.

På vei opp østkysten av Väneren finner du neste havneparkering i Mariestad. Bare hundre meter fra sentrumsbebyggelsen ligger bobilparkeringen ved Hamnmagasinet. Det ligger også en kommunal bobilparkering på nordsiden av Hamnmagasinet. Det er noe usikkert om den første skal bestå eller tilbakeføres til ordinær parkeringsplass, men en eller begge plassene skal bestå. På Hamnmagasinets plass betaler du 140 SEK pluss 25 for strøm så langt det er ledige uttak. På den kommunale plassen betales på automat. Det er tilgang til dusj og toalett, koden til disse får du i Hamnmagasinet. Det er tømming av både grått og svart vann på stedet samt fylling av vann. Adressen er Kajgatan 1.

Litt lenger nord, i Sjøtorp og ved starten på Gøta kanal finner du den femte av de samarbeidende havneparkeringene, velordnede Sjøtorp Gästhamn. Denne er åpen mai til september og her kan du følge det pulserende livet på og rundt Gøta kanal. Her koster det 185 SEK inkludert strøm. Du får da tilgang til vann, toalett, dusj og vaskemaskiner. Det er ingen tømmemuligheter på plassen, men på en nærliggende bensinstasjon.

Slik kan en runde med bobil langs Vänerens bredder by på trivelige og sentrumsnære bobilplasser. Pass på å få med deg brosjyren med et stempel per overnatting. Hver sjette natt i disse havnene er nemlig gratis.

Som nevnt innledningsvis er det et vell av campingplasser rundt Väneren dersom du ikke ønsker å ligge nær byene. For å tette de største hullene mellom gjestehavnene kan vi nevne Cronos camping i Lidköping og Örnäs camping i Åmål. Begge er sentrumsnære og vakkert plasserte campingplasser, som kan passe godt på en trilletur rundt ”havet”.

Her ser du kartet med de fem samarbeidende gjestehavnene. Og under ser du hvor Väneren ligger.

Har du tips om gode rundturer med bobil, men ikke får til å skrive? Send oss noen ord med så mange fakta som mulig til post@bobilverden.no, så kanskje vi kan lage en artikkel rundt din idé. Vi setter pris på at du også har bilder.

Del dette med andre:

  7 comments for “I bobil rundt det store havet

  1. Har dere et nettsted ,hvor alle båthavner som tar imot husbiler er merket med koordinater .Da er det lett for oss Norske å besøke Sverige.

  2. Har lagt inn en app på telefon som heter Stellplatz der får en opp alle plasser med koordinater i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

  3. Som nytt medlem vil jeg gjerne supplere artikkelen. I Spiken, på halvøya nord av Lidkøping er det en bra bobilplass med noen strømuttak.
    Et idyllisk sted vi fikk anbefalt mens vi bodde på Kronå i Lidkøping.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *