Tyskland skjerper kravene – innfører blått miljømerke

Blått miljømerke for euro 6 blir nytt krav i Tyskland.

Blått miljømerke for euro 6 blir nytt krav i Tyskland. ©Blaue-Plakette.de/Green Zones GmbH

Tyskland har vedtatt å innfører blått miljømerke for biler i miljøsonene. Ordningen ble innført i 2007 og har hatt forskjellige farger på merkene gjennom årene. Kravene for å kjøre inn i miljøsonene har stadig blitt skjerpet. Nå kommer neste innstramming.

Turister til Tyskland har siden 2007 måttet forholde seg til røde, gule og grønne merker. Biler som fikk røde merker kan ikke lenger kjøre inn i noen av miljøsonene. De gule merkene kan fortsatt brukes et lite antall steder, men så godt som alle steder krever nå grønt miljøoblat.

Miljøsonene utgjør generelt sentrale deler av byene som er med i ordningen. Disse er merket med skilt der miljøsonen starter. I de tilfellene hvor campingplasser eller bobilplasser ligger inne i miljøsonen har det som regel blitt gitt unntak for korteste vei til og fra disse ut og inn av miljøsonen. I det siste har det imidlertid kommet meldinger om at flere byer fjerner disse unntakene. Dermed slipper man heller ikke inn til bobilplassen sentralt i byen.

Nå kommer euro 6 kravet
Tidligere denne måneden ble det vedtatt å innføre et blått miljøoblat. Kravet for å få dette merket på bobilen er at du har en euro 6 motor. Når det gjelder bobiler vil det stort sett gjelde årsmodellene fra og med 2015. Enkelte produsenter har også levert euro 6 motorer i sine bobiler tidligere.

Skal du på bobiltur i Tyskland i sommer klarer du deg fortsatt godt med det grønne miljøoblatet, men mot slutten av året begynner noen byer trolig å innføre kravet om blå miljøoblater.

Det blå miljøoblatet eller euro 6 merket, som du også kan kalle det, skal innføres i løpet av 2017. Berlin, Köln, Aachen, Düsseldorf, Essen, Gelsenkirchen, Frankfurt am Main, Stuttgart, München og Darmstadt vil trolig være tidlig ute med å innføre blått oblat, men dato er foreløpig ikke vedtatt. München, Darmstadt og Wiesbaden vil ventelig innføre de nye kravene så raskt som mulig.

Det blå miljøoblatet kan ennå ikke kjøpes. Skal du inn i tyske miljøsoner før det blå merket kommer, må du bestille det grønne om du ikke allerede har det. Grønt oblat krever at du har euro 4 eller 5. Dersom du ikke skal inn i miljøsonene trenger du ikke oblat, men om du kjører inn i en miljøsone uten oblat vil boten være på 80 euro enten du er kvalifisert til å kjøre der eller ikke. Miljømerket er et krav i sonene – uansett.

Vi presiserer: Blå miljøsoner kan utgjøre deler av en grønn miljøsone. Det kan også se ut til at biler, som innfrir NOx-kravene i euro 6 (maks 80 mg/km), vil kunne få blått merke.

Oppdatering: I oktober 2016 gikk flertallet av tyske miljøministere likevel imot innføringen av det blå miljømerket på det nåværende tidspunktet. De ville prøve andre tiltak først. Det antydes likevel at kravet om blått miljømerke kan bli innført i løpet av 2017/18.

Les mer: Her leser du mer om miljømerket og hvordan du bestiller

Del dette med andre:

  3 comments for “Tyskland skjerper kravene – innfører blått miljømerke

  1. Finner mye interessant stoff, som bobileier.
    Vil gjerne ha Bobilverdens nyhetsbrev.
    Gleder meg til ny bobilsommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *