Har du dansk bombrikke i bobilen? Da må du snart gjøre en viktig endring

Det blir vesentlige endringer i det nordiske bombrikke-samarbeidet EasyGo. I mange bobiler sitter det bombrikker fra danske bizz-utstedere. De virker godt i norske bomstasjoner, men det blir det snart slutt på.

Fra februar 2023 må mange bobilister skrote sin danske bombrikke og velge en av de norske for å få rabatter i betalingsanlegg i Norge. Foto: SkyttelPASS.

EasyGo er et samarbeid som har sikret at bombrikker fra de danske broselskapene (Brobizz, ØresundPay m.fl.) og norske AutoPass kan brukes om hverandre.
EasyGo+ er en bombrikke som også kan brukes i Østerrike for bobiler over 3500 kg. Mange mener den er enklere å bruke enn den østerrikske GoBox.

Så langt har det vært nok å ha en av disse bombrikkene slik at du slipper å skifte bombrikke i ulike land. Det blir det en slutt på fra 1. februar 2023.

Oppdatert 02.02.23: Fristen er utsatt og for Brobizz gjelder endringen kun privatkunder. Les vår oppdatering her.

Har du en norsk AutoPass-brikke kan du fortsatt bruke den på de danske broene og på en del fergestrekninger (sjekk informasjon hos din norske brikkeutsteder). Men om du har en dansk brikke (Brobizz, ØresundPay m.fl.) vil den slutte å virke i Norge fra 1. februar om den ikke blir oppgradert.

Du kan fortsatt bruke din danske bizz i Danmark og på aktuelle fergesamband mellom Danmark og andre land, men du kan like gjerne bytte den ut med en AutoPass-brikke og flytte dine danske avtaler til den.

Ensidig norsk avgjørelse
I følge Brobizz.com har Norge innført nye tekniske krav til bombrikker som skal benyttes i Norge. Dette fører til at deres brikker for privatkunder ikke kan benyttes i Norge fra februar 2023.

Bobilverden.no har bedt Statens vegvesen om en utdyping. Det er avdeling for Brukerfinansiering som svarer, og Beate Viktoria Ørbeck formidler svaret fra saksbehandler:

– Før omorganiseringen av den norske bompengesektoren hadde BroBizz virksomhet i Norge gjennom EasyGo-samarbeidet med andre typer brikker enn det som nå gjelder i AutoPass-samarbeidet i Norge (AutoPass Samvirke).

– Statens vegvesen har derfor påpekt overfor BroBizz at i utbyttingen til nye brikker må selskapet prioritere kunder som kjører i Norge da det ikke kan garanteres at de gamle brikkene (fra EasyGo-samarbeidet) virker i Norge. Hvis noen kjører med gammel brikke i Norge, kan de risikere å måtte betale full pris og miste rabattordningen som gjelder.

– Rabattordningen gjelder kun for de nye brikkene, som vi har bedt BroBizz erstatte for kjøretøy som skal kjøre i Norge, svarer saksbehandleren i Statens vegvesen.

Etter det Bobilverden.no kjenner til er teknologien noe annerledes i brikkene for EasyGo+. Vi har spurt, men ikke fått bekreftet av Statens vegvesen om disse kan benyttes i Norge etter 1. februar 2023. Redaksjonen vil følge opp saken og oppdaterer artikkel.

Oppdatert 19.12.22 kl 15.50: Statens vegvesen svarer i dag at “BroBizz har en EasyGo+ brikke som de har fått godkjent i AutoPass. Denne erstatter fullt ut tidligere EasyGo+ brikker som ikke lenger er godkjent for bruk i Norge. BroBizz må sørge for at de kundene som skal kjøre i Norge får byttet til den godkjente brikketypen”.

Brobizz opplyser at brikka EasyGo+ fortsatt vil virke i Norge – uansett hvor gammel den er. (Oppdatert 02.02.23. Opprinnelig skrev vi at det kunne være lurt å logge inn og sjekke status. Det skal altså ikke være nødvendig.)

Dette kan du gjøre
Brobizz skriver på sin hjemmeside at de ikke kan utstede nye brikker til de som skal kjøre i Norge etter 1. februar 2023 (gjelder vanlig Bizz privat). Det er flere utstedere av brikker til Norge og de kan ha eller få andre brikke-muligheter vi ikke kjenner til i dag.

Mange norske bobilister har for enkelthets skyld benyttet en dansk bizz som eneste bombrikke i bobilen. Den kan du nå like gjerne bytte ut med en norsk AutoPass-brikke. Ellers mister du alle rabattene i Norge, og det er vel der du kjører mest?

Du må altså sørge for at du har en AutoPass-brikke (eller oppdater bizz) for å kunne oppnå de beste rabattene i Norge. Det er SkyttelPass, Flyt og Fremtind Service som er utstedere av AutoPass-brikker. Uten AutoPass-brikke eller oppdatert bikke blir det full pris for å passere norske bomstasjoner, og du nyter heller ikke godt av eventuelle timesregler. Du får heller ikke rabatt på aktuelle fergestrekninger.

Statens vegvesen gir ikke noe entydig svar på om de danske brikkene kan bli registrert i norske betalingsanlegg etter 1. februar. Om du har flere brikker i bobilen gjør du klokt i å bare ha en framme av gangen. Den du ikke bruker må pakkes inn i aluminiumsfolie eller annet skjermingsmateriale som hindrer registrering og dobbel betaling. Det hjelper ikke å gjemme brikka i et skap.

Det enkleste er nok å si opp avtalene med de utenlandske brikkeleverandørene og gjøre en avtale med en norsk AutoPass-utsteder.

Om du har EasyGo+ på tung bobil og planlegger å besøke Østerrike kan det sikkert være lurt å beholde denne. Om du ikke skal til Østerrike kan du like gjerne bruke en AutoPass-brikke.

Dersom du har avtaler med «AutoPass for ferge» eller rabattavtaler på for eksempel Øresundsbroen så må du passe på at disse avtalene er knyttet til riktig bombrikke.

På besøk i Norge?
Våre utenlandske lesere må bestille en bombrikke hos en godkjent utsteder (SkyttelPass, Flyt eller Fremtind Service eller andre) for å få rabatter i Norge etter 1. februar 2023.
Administrerende direktør Vidar Raa i SkyttelPass bekrefter overfor Bobilverden.no at alle de norske utstederne sender brikker til utlandet.

AutoPass-brikka kan også knyttes til en avtale «AutoPass for ferge». Da får du halv pris på aktuelle ferger. Du må betale inn et forskudd (kr 3000 for biler under 8 meter) som forbruket trekkes av. Når avtalen sies opp får du tilbake det beløpet du ikke har brukt på fergene. Når du har mottatt din AutoPass-brikke kan du inngå fergavtale her.

PS
Flere lesere oppgir at i motsetning til Brobizz så oppdaterer Øresundsbroen sine brikker. Sjekk i tilfelle at din brikke er byttet/oppdatert slik at den fortsatt fungerer i Norge. Det gjelder som vi skriver over også andre utstedere.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Utsatt frist for dansk bombrikke

Del dette med andre:

  4 comments for “Har du dansk bombrikke i bobilen? Da må du snart gjøre en viktig endring

  1. På min Danske brikke,har jeg både rabatt på Øresund og Autopass for ferge.Har hatt det abb.i mange år,siden vi kjører mest “nedover”og spart mye på bro-passerinen der,og gammel brikke ble skiftet til ny i 2021.Vil ikke den fungere i Norge etter 1.Februar da??Rabatter har jeg jo ikke,bortsett fra på fergene.

    • Hva skjer når jeg passerer bomringen i Kongsvinger, der får jeg regning, fra Brobizz, selv med norsk brikke.

  2. I sommer fikk jeg beskjed om at vi som bruker Øresundforbindelsens bizz, måtte oppgradere og fikk ny bizz tilsendt. Dette var for å kunne benytte den i Norge. Er dette nå gjort om?

  3. Ser i teksten at info i saken er oppdatert, og at en selv må sjekke om brikke er gyldig i Norge.
    Sjekket opp min easygo+ brikke og det stod på avtalen at brikken var godkjent for bruk i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *