Godt med fortelt på bobilen

Det har vært det mange kaller rekordsommer både sør og nord i landet. Nå er vi kommet til august og høsten står for døren. Mange vil kanskje ha vegger rundt seg når de sitter utenfor bobilen. Om sommeren holder det ofte med levegger mot vind, men høst og vår kan det være koselig å både sitte ute og ha det lunt og varmt.

Det finnes et stort utvalg av fortelt og forteltlignende løsninger for bobiler. Med forteltlignende løsninger sikter vi til det som er vegger til markiser. Fordelen med disse er at du kan sette på en vegg, to vegger eller tre slik at det blir et lukket rom. Her finnes det ulike måter å låse veggen til markisa og alle er ikke like gode. Dersom det løsner i overgangen mellom markisa og veggene når det blåser litt, skal det lite til før du må ta ned teltet og rulle inn markisa. Slike vegger leveres både av markiseleverandørene selv og for eksempel Inaca.

Thules nye fortelt henges opp i markisa. Du får neppe se det flere ganger før det er i handelen på nyåret. Foto: Knut Randem.

Thules nye fortelt henges opp i markisa. Foto: Knut Randem.

I fjor lanserte Thule sin variant. Thule QuickFit kan bruke på de fleste markiser. I stedet for de vanlige veggene til markisa, henger du her et komplett telt opp under markisa. Alt er i ett stykke og du får dermed et ekstra tak under markisa. Det blir god lufting mellom markise og forteltets tak og du unngår mye kondens i teltet.
Thule QuickFit kan åpnes i alle tre retninger etter behov og gir deg stor fleksibilitet og allsidige bruksmuligheter.
En baldakin i fronten gjør at forteltet ikke får et firkantet preg. Baldakinen demper også slagregn mot frontvinduene. Teltet er produsert i polyester og skal være spesielt rivesikkert.
Thule QuickFit henges i markisa og festes som regel i en ekstra skinne du må montere på bobilen.
Teltet har en dybde på 225 cm og leveres i bredder på 260 cm og 360 cm. I tillegg leveres en 300 cm bred versjon til bobiler bygd på Ducato. Høyden varierer mellom de ulike modellene, men festet mot veggen kan monteres inntil 265 cm over bakkenivå.
Dette forteltet fordrer at markisa må stå ute, men du får til gjengjeld en av de peneste forteltene på markedet.

Fortelt med markisa inne
Det finnes også forteltløsninger som ikke fordrer at markisa må stå ute når teltet skal settes opp. Det betyr at de ofte tåler mer vind og er til mindre fare for bilen om de plutselig skulle finne på å blåse over taket på bobilen.

De siste årene har det kommet flere løsninger med oppblåsbare fortelt på markedet. De går i korthet ut på at du trer teltet inn på skinna i fronten av markisa – vel og merke mens markisa er rullet inn. Deretter pumper du teltet opp for hånd eller med en elektrisk kompressor. Det ser besnærende enkelt ut på demonstrasjonsvideoene, men enkelte av våre lesere forteller at det er en utfordring å få lufta ut igjen når det skal pakkes ned. Andre har funnet teknikken som fungerer.
Kampa Air Rally var så langt vi har sett det første oppblåsbare forteltet på det norske markedet. Vi omtalte dette da det kom, og du kan lese omtalen her. Senere har tyske DWT zelt kommet på markedet med sin modell.

Kjør en tur, la teltet stå
Hvor ofte har du ikke hatt behov for en tur i butikken, som er litt for langt unna? Eller en liten utflukt i området du har slått deg til for noen dager?

Luna air fra DWT-Zelte. Foto Knut Randem.

Luna air fra DWT-Zelte. Foto Knut Randem.

Det nye Luna Air fra DWT zelt pumper du opp og monterer på mindre enn ti minutter – i følge produsenten. Det er frittstående slik at du kan ta deg en tur med bobilen og la teltet stå igjen. Forteltet passer til bobiler med dørhøyde på inntil 210 cm, målt fra bakken og en markise/bilhøyde på 250 cm.
Luna Air er utført i pu-belagt polyester og har et helt og tett gulv. Det hindrer fukt og damp i å trenge inn i teltet. Teltet har vinduer på tre sider i tillegg kan det i front og på høyre sidevegg åpnes dører. Luna Air har også myggnetting i to åpninger og gode luftemuligheter.
Fire lette teleskopstenger i aluminium sørger for nødvendig stivhet i teltet når du kjører fra det.
Luften pumpes inn i tre uavhengige kanaler slik at teltet ikke kollapser dersom det skulle gå hull på en av dem. Luna Air er 350 cm bred og 250 cm dyp. Vekten er 12 kg.
Du kan se en oppsettingsvideo for Luna Air her.

De oppblåsbare forteltene har sine tilhengere, men du kan også få frittstående fortelt fra andre.

Inacas frittstående fortelt ”Motor Annexe” festes til sporet i fronten av markisa. Men i motsetning til Inacas vegger til markiser, skal markisa være innrullet når dette teltet monteres.

Inacas Motor Annexe kan du kjøre fra. Foto: Knut Randem.

Inacas Motor Annexe kan du kjøre fra. Foto: Knut Randem.

Med et par enkle grep frigjør du forteltet fra markisa. Så trekker du ut den smale delen som står i markisa før du kjører av gårde. Du kan lukke bakveggen på forteltet helt når du reiser.
Når du kommer tilbake plasserer du deg i posisjon og trekker det smale stykket inn i sporet og fester den enkelt til forteltet med tilhørende fester. På den måten har du en tett forbindelse mellom bobilen og forteltet i taket.
Motor Annexe har fluenetting på begge sidevinduene og har ventilasjonsnetting øverst på veggen i front. Hele fronten og sideveggen kan rulles opp på varme dager.

Det frittstående forteltet er laget i polyester og har stangsett i stål. Det fås med betegnelsene 300 og 370. Det tilsvarer breddene på de to variantene Dybden er 250 cm på begge to.
I bakkant mot bobilen er høyden på forteltene hhv 225 og 245 cm. Stykket som forbinder teltet med bobilen gjør det mulig å bruke en av dem på bobiler med markisehøyde fra 185 til 280 cm. Åpningen i bakveggen mot bobilen er 230 cm i den høyeste utgaven. Døra inn i bobilen må altså holde seg under dette i toppen. De to modellene veier hhv 44 og 47 kg.

Det finnes også flere løsninger i ulike prisklasser hvor du trer forteltet inn i markisesporet og spenner det opp med fleksible stenger i en bue opp mot bobilen. Disse må du imidlertid ta ned når du skal flytte bobilen. Disse er til gjengjeld lette å sette opp – om du har orden på stengene. Forteltene vi har omtalt over selges gjennom bobil- og caravanforhandlere. De enkle forteltene selges både av dem og gjennom ulike billigkjeder. Kvaliteten og prisen kan da variere sterkt.

Du som har en høy bobil kan få problemer med å få et fortelt som passer til bilen din.

Hva er din favoritt? Legg gjerne din kommentar under.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Godt med fortelt på bobilen

  1. Har kampa motor rally 390xxl passer perfekt til høye bobiler opp til 280 utrolig bra telt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *