Et år med bobil – i øst og vest

Janne Varne og Frank Olsen skal reise et år i denne Bürstner Ixeo it 700. Foto: Privat.

Janne Varne og Frank Olsen skal reise et år i denne Bürstner Ixeo it 700. Foto: Privat.

Det startet med en lapp på kjøkkenbordet før kveldsskiftet. Skal vi ta et år i bobilen? Les om den spektakulære reiseruta Frank Olsen og Janne Varne planlegger i bobil.

Samboerparet i 50-årene fra Sandnes forbereder seg i vinter på det som skal bli tidenes bobiltur for dem. De legger ut på veien 1. mai og kommer ikke hjem før i april neste år. I mellomtiden har de sett Norge på langs og vært gjennom land som Russland, Hviterussland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tjekkia, Slovakia, Ungarn, Østerrike, Slovenia, Kroatia, Serbia, Bosnia, Montenegro, Hellas, Italia, Sveits, Frankrike, Spania, Belgia, Nederland, Tyskland og Danmark.

Gaustatoppen er en av de lengre turene de hittil har tatt med bobilen. Foto: Privat.

Gaustatoppen er en av de lengre turene de hittil har tatt med bobilen. Foto: Privat.

Det er i det minste slik reiseruta ser ut på i dag. Tidligere har deres lengste bobiltur gått til Rondane. Utenlands har de aldri vært med bobil, men flere av landene har de besøkt på andre måter.

De har hatt bobil i tre år nå pluss et par år for ti år siden.

– Vi har snakket løselig om ”den store bobilturen” i flere år. Men da jeg kom hjem fra jobben en dag for tre år siden, lå det en lapp fra Janne på kjøkkenbordet. Hun hadde gått på kveldskift, forteller Frank Olsen.
– Skal vi ta et år i bobilen? sto det på lappen.

– Hvordan har dere forberedt dere til turen?
– Det viktigste har vært hvordan vi ordner det praktiske med hus og hjem. Først tenkte vi å leie ut huset, men vi har bestemt oss for å selge det. Kanskje kjøper vi noe nytt når vi kommer hjem eller kanskje bor vi i bobilen. Vi skal nemlig straks reise tilbake til Kreta og være der et halvt år uten bobil, forteller han.
På Kreta har de tre leiligheter som de leier ut til turister. Derfor blir de en måned på Kreta i oktober og reiser tilbake neste sommer for å ordne med utleie og praktiske ting der.
Frank jobber i et firma som produserer transformatorer og Janne er hjelpepleier. Begge har sagt opp jobbene sine. Permisjon er uaktuelt for så lang tid.
– Vi finner nok en måte å overleve på når vi kommer tilbake. Vi får heller vurdere å ta ut pensjon etter hvert om vi ikke finner på noe annet å gjøre. Kanskje blir vi lenger på Kreta.

Bobilen brukes gjerne i nærmiljøet. Hittil. Her et glimt fra Lomesanden på Lista. Foto: Privat.

Bobilen brukes gjerne i nærmiljøet. Hittil. Her et glimt fra Lomesanden på Lista. Foto: Privat.

Reiseruta
Når de reiser fra Sandnes går turen nordover i Norge. De planlegger å bruke tre måneder oppover og skal få med seg de fleste attraksjonene. Generelt er de mer opptatt av natur og folk enn av store byer og attraksjonene der. Det gjelder for det meste av reiseruta.
De planlegger å reise gjennom Russland fra Murmansk til Sant Petersburg med fem, seks overnattinger i august. Der har de fått hjelp av firmaet Kola travel med å bestille og forhåndsbetale bobilparkeringene. Det er nemlig en forutsetning for å få innvilget visum til Russland, forteller Frank.
De har bestemt seg for å kjøre utenom Ukraina, men ellers vil de prøve å holde seg til den planlagte ruta. Det er usikkert hvilke utfordringer de møter i Hviterussland.
– Blir det for mye bal, dropper vi Hviterussland, tror Frank.

Janne og Frank reiser alene, men får med seg både barn og barnebarn på omgang både i Nord-Norge og i Baltikum. Den lengste perioden med selskap blir om lag to uker.

Ruta er på ingen måte planlagt mer enn i grove trekk. De anser bomveier og store motorveier som uinteressante veier og kommer til å holde seg på noe mindre veier for å møte folk og oppleve hva de driver med. Gjerne på landsbygda.

Fra de baltiske landene holder de seg helt øst i Europa og EUs nye stater. Her tror de det blir mye spennende historie å se og høre om. Et par måneder bruker de på denne ”etappen” før de tar oktober i egen leilighet på Kreta. Her blir det også jobbing med praktiske ting rundt utleieleilighetene deres.

Vi skjønner at det er en viss kjærlighet til Italia hvor Frank har vært mye i forbindelse med jobben. Etter Kreta bruker de derfor god tid i Italia hvor mye er usett, og videre i Frankrike hvor de i begge land også kommer til å benytte seg av tilbudene om å overnatte på vingårder. Svingen nedom Spania er Frank litt usikker på om de rekker, men det tar de når de kommer så langt.

Belgia, Nederland, Nederland og Danmark blir de siste etappene før de kommer ”hjem” til Sandnes i april neste år.

– Dette høres ut som en utrolig reise?
– Ja, men vi må gjøre den nå. Plutselig skjer det noe, og så er det for sent å reise, avslutter Frank Olsen.

Slik gikk det:

Les også: Med bobil 80 dager i Norge
Les også: Fra Kirkenes til St Petersburg i bobil

Del dette med andre:

  10 comments for “Et år med bobil – i øst og vest

 1. Spennende. Har selv bestemt meg for å bo i bobilen ett år. Startet nå i romjula, og foreløpig ligger jeg i ro på svenskegrensa.
  Har ingen vidløftige planer om å se hele Europa, bare ha et år i stillhet og møte trivelige mennesker på turen. Leve i nuet.
  Mvh Per Olav Husum

 2. Mange som har prøvd dette før, med skikkelig planlegging går det bare greit. Sjekk ut freedom traveler sin blogg.

 3. Hvordan gjør dere det i forhold til bostedsadresse/folkeregistret når dere bor i bobil?

 4. God tur. Jeg har gjort det samme. Dro ut i Mai, og utforsket deler av Norge. Satte kursen sørover i høst, og er nå i Spania. Planlegger i grove trekk, men tar det meste på sparket. Dere kan lese om min tur i Bobil og Caravan Magasinet, eller på Barhaugen.no

 5. Dere er jammen tøffe som våger både å selge hus og si opp jobbene for å gjennomføre dette!

  Har lagt inn bloggen for å følge spent med på deres opplevelser. Spesielt blir det spennende for oss å se erfaringene dere gjør dere som bobilturister I Hellas, siden vi også vurderer om det å være bobilturister I Hellas er en ok mate å reise rundt I det landet, som betyr så mye for oss.

  God Tur og jeg håper at dere bruker litt tid (noen uker?) på turen gjennom fastlands-Hellas også og at ikke trangen til å komme «hjem» til leiligheten på Kreta gjør at dere kjører dette strekket på en dag……….

  Hilsen Jan også en Sandnes-gauk……

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *