Med bobil 80 dager i Norge

IMG_0039-1De har så langt bodd tre måneder i bobilen. 80 dager brukte de på å kjøre Norge på kryss og tvers. Det er bare begynnelsen på et år i bobil. Her kommer det første reisebrevet ført i pennen av Janne og Frank Olsen. I teksten er det også lagt inn lenker til bloggen de skriver underveis:

Da er første del av vår fantastiske reise over. Nesten tre måneder, 80 dager for å være nøyaktig, på kryss og tvers og langs av Norge.

Inntrykkene har vært så store og mektige at vi måtte til en utpost på sørkysten av Kolahalvøya for å fordøye alle inntrykkene og få noe ned på papiret. Så nå sitter vi her 230 km fra sivilisasjonen, med Kvitsjøen på den ene siden og vill og vakker natur på den andre.

I disse vakre omgivelsene er det ingen andre mennesker enn oss, men det er tett mellom både ugler, ulv og bjørn, og akkurat det var en av grunnene til at vi valgte å reiste hit.
Vi måtte også riste oss gjennom ganske mange kilometer dårlig russisk grusvei for å komme hit.

Her er ingen strøm, ingen wifi, ikke radio eller TV-dekning og heller ingen telefondekning, så her kan vi fordøye inntrykkene fra de siste tre måneder i ro og mak, uten andre forstyrrelser enn en ugle som uler i ny og ne. Men mer om dette stedet og resten av Russland senere.

Denne lange reisen vår startet fra Sandnes 1. mai. Da hadde vi sagt opp jobbene våre, leid ut huset, og la i vei for å realisere vår store drøm.

Veien ble til mens vi kjørte, og været har styrt en del av veivalgene. Vi liker å være mye ute i naturen, og liker oss best når det ikke regner. Så dermed har vi vekslet mellom Vest- og Østlandet, kyst, innland og høyfjell, på kryss og tvers, over 11500 kilometer totalt. Og i grunnen så synes vi at vi har hatt nesten bare godt turvær, med kun noen få dager med regn.

Denne første delen av turen har vært en fantastisk reise fra begynnelse til slutt, så det er vanskelig å bare skrive om noen få steder; hele vårt lange land er ubeskrivelig vakkert !
Men vi vil likevel framheve en håndfull steder som vi synes har «det lille ekstra»:

Utsikt fra Raumabanen.

Utsikt fra Raumabanen.

Åndalsnes
Her hadde vi planer om å gå over Romsdalseggen, men måtte gi opp på grunn av snø.
Vi kom oss imidlertid opp ett stykke forbi Rampestreken, og hadde derfra en fantastisk utsikt over Åndalsnes, Isfjorden og Romsdalen. Flott campingplass og bobilparkering nede ved jernbanestasjonen. Her tok vi også en liten pause fra egen kjøring og slang oss med Raumabanen opp til Dombås og ned igjen samme dag. Fantastisk tur, Norges vakreste togreise!

Fra Marmorslottet.

Fra Marmorslottet.

Helgeland
Kysten med flotte fjell og alle ferjeturene og de Syv søstre, Torghatten, Mo i Rana med Marmorslottet.
Storslått og spektakulær natur og veldig mange inntrykk som har brent seg fast på netthinna. Her måtte vi ta ekstra mange foto-stopp underveis, da Janne til stadighet måtte fram med apparatet.

På hvalsafari.

På hvalsafari.

Lofoten og Vesterålen
Hele området var bare fantastisk. Her var mye for både liten og stor. Vi hadde her med oss to gutter på 12 år, som også storkoste seg, på Vikingmuseet, på Magic Ice, på hvalsafari og på Spaceship Aurora.
Vakre Svolvær, Reine, Å, Henningsvær og Andøya!
Fjelltur til Kvittinden ved Austnesfjorden. Uforglemmelig utsikt til Lofotens høyeste fjell!

Polar Park i Bardu
Fantastisk dyreliv i fantastiske naturlige omgivelser. Her er bjørn, ulv, gaupe og moskus, reinsdyr, elg og hjort i skjønn forening. Magisk!
Egen bobilparkering med flott sanitæranlegg var det også!

Utsikt over Varangerfjorden fra Vadsø.

Utsikt over Varangerfjorden fra Vadsø.

Finnmark
Varangerhalvøya, med Vadsø, Hamningberg og Berlevåg, med et landskap som på en annen planet, vilt og vakkert !
Hammerfest, en utrolig flott og moderne by.
Veien ut til Havøysund, en av de fineste strekningene vi har kjørt.
Og så Nordkapp da selvfølgelig. Selve juvelen i kronen, som for oss altså er, når det gjelder fylker: Finnmark!

Dersom vi så til slutt skal trekke fram noen av de ca. 70 campingplassene vi har besøkt så langt, så må det være: Mo i Rana Camping, Sildpollnes Camping ved Austnesfjorden, Kabelvåg feriehus og Sandvika Camping, begge i Kabelvåg, samt Skittenelv Camping ved Tromsø.
Dette er basert på våre egne erfaringer med plassene. Vi har jo kun besøkt et fåtall av alle de hundrevis av campingplasser som finnes i vårt langstrakte land.
Stort sett har vi vært fornøyd på de plassene vi har besøkt, kun noen få har vi hatt noe alvorlig å utsette på, og de skal vi ikke nevne her.

Og så er vi skjønt enige om at 80 dager på norgesturne egentlig er 80 dager for lite, så dette må vi nok gjenta en gang.

Nå er vi altså på del to av vår lange bobiltur, i Russland, ved Kolahalvøya og Kandalaksha.
Vi skal også besøke noen campingplasser her på vår vei sørover til St. Petersburg.
Vi satser på å komme tilbake med ett nytt reisebrev når Russland er unnagjort.

Tekst og foto: Janne og Frank Olsen

Les mer: Bobilverden har publisert artikler om flere av Janne og Franks reisemål beskrevet her. Bruk søkefeltet øverst på siden for å finne stedsnavn eller områder vi har skrevet om.

Les også: Fra Kirkenes til St Petersburg i bobil

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *