Camping i Valdres

Resepsjonsbygget.

E16 gjennom passerer de frodige og vannrike dalene i sør og Jotunheimens dramatiske fjell i nord. I Valdres, like sør for Fagernes, ligger Leira. Her finner vi en av flere fullservice campingplasser med gode aktivitetsmuligheter for hele familien. Noen mener at flere av campingplassene i Valdres er blant Norges aller beste.

Leira Camping & Hyttesenter ligger – idyllisk plassert ved Strondafjorden (også kalt Strandefjorden og Strøndafjorden) med kort vei til et livlig handelssentrum. Dette er stedet hvor Viggo Sandvik og Vaselina Bilopphøggers hentet inspirasjon til melodien «Fishing i Vællers’». Leira ligger ca. 3 kilometer sør for Fagernes og har utviklet seg fra et lite tettsted til et livlig handelssentrum. Det skal bli interessant å se hva som skjuler seg bakenfor alle nybyggene på Leira. Jeg ruller inn på plassen, som ligger godt skjermet fra trafikken og møter et hyggelig skue av natur omkranset av vakre Strondafjorden.

Fin sandstrand for badeentusiaster.

Lange familietradisjoner
Jeg blir ønsket velkommen av en blid og hyggelig daglig leder og eier, Lars Tore Berg.
– Det er noen år siden jeg var innom her sist, sier jeg. – Her er skjedd store forandringer.
Ja, denne plassen har vært under store endringer gjennom flere år, bekrefter Lars Tore.

Daglig leder og eier Lars Tore Berg.

– Kan du fortelle litt om stedet?
– Området lå opprinnelig i sin tid under Berg gård inntil jernbanen og med Leiraelva rennende forbi. Der storsenteret AMFI Valdres ligger i dag. Deler av slåttemarka ble brukt av turistene på 50 tallet. Formelt ble campingen grunnlagt av mine besteforeldre, Anne Marie og Knut Per Berg i 1961. Bestemor drev for det meste plassen, fordi bestefar pendlet til Oslo hvor han jobbet i Politiet. Frem til 1999 ble plassen driftet av familien Berg i fellesskap. Mine foreldre Eivind og Marit Kavli Berg hadde styringen, mens besteforeldre og vi barnebarn hjalp til der det var behov.
– Fra 1988 til 1996 drev familien også bensinstasjon på Fagernes, tilføyer Lars Tore.

– Dere er en driftig familie og nå er det du som har tatt over roret?
– Ja, jeg overtok i 1999 og utvidet til helårsdrift. Plassen ble bygget ut og vi fikk inn mange nye helårscampere. Driften gikk bra og overskuddet har gått til stadig nye prosjekter og utvidelser. Ønsker fra gjestene har ført til både WIFI og kabel-tv anlegg, så det er gravd på kryss og tvers over hele området, smiler han.

Bryggedans og moro i marinaen.

Aktive og badeglade
Lars Tore inviterer til en omvisning og vi starter turen nede i marinaen. Her er flotte sandstrender med tilgang til solsenger og parasoller. Strandkiosken tilbyr enkel servering og i bryggeområdet ligger pedalbåter og kanoer for utleie. Barna har sin egen lekeplass. Hvem trenger vel en sydenstrand om været slår til? Om kveldene er det stemning inne på festplassen.

– Her arrangeres bryggedans tre ganger i sommersesongen. Brygga fylles med folk og festen kan høres helt bort til Fagernes, ler han. Om noen har lyst på en tur med partybåten, kan den leies med sjåfør. Den kjører også taxitrafikk på fjorden ved behov.
– Du må ikke glemme å få med at her arrangeres Nordisk mesterskap i vann jet! Det er veldig populært, tilføyer Lars Tore. Vi fortsetter videre over gangbroen til den lille øya kalt «Vesleøye». En liten perle med turstier og et gammelt lysthus.
– Så sjarmerende, utbryter jeg.
– Ja, detter er et populært sted for brudebilder, forteller Lars Tore.

Lysthuset på «Vesleøye».

God standard
Vi passerer området med campinghytter som ligger naturskjønt, omkranset av høye furutrær.
– Kan du fortelle litt om overnattingsmulighetene?
– Vi har 29 hytter og fem leiligheter. Fra det ganske enkle til fullt utstyrte og høy standard. Flere av hyttene stod ferdig nyoppusset i 2016, sier Lars Tore og viser stolt frem hovedbygget som inneholder et moderne sanitæranlegg, flislagt fra vegg til tak med god standard. Familierommene er romslige med alle tenkelige fasiliteter. I toppetasjen ligger lyse moderne leiligheter av god standard, med to soverom, bad, kjøkken og stue og egen balkong med kveldssol. Utenfor kan ungene boltre seg i friarealalene eller på lekeplassen utenfor. Den gamle traktoren er spesielt populær blant ungene, forteller Lars Tore.

Lekeplassen.

Gressmatter
Neste stopp er i campingområdet. Her er flate gressmatter med furutrær i flere nivåer og romslige oppstillingsplasser. Leiraelva flyter igjennom landskapet og skaper en idyllisk atmosfære på området. Noen gjester har sikret seg flotte plasser langs strandkanten.
– Det må kreve mange ressurser og holde i gang et så stort anlegg?
Lars Tore forteller entusiastisk om stadige utvidelser.

– I 2013 overtok vi ansvaret for nabobedriften. Strandefjorden Fritidspark. Sammen med grunneier Norbert Kuhn driver vi begge turistbedriftene under samme navn. Ca. 40 000 kvm med stein er kjørt til for å fylle ut de 6 000 kvm ekstra som campingen i dag benytter. I høysesongen sysselsetter vi over 10 personer.

– Vi har mange barnefamilier her og en del eldre par. Mange av våre gjester har vært fastboende i over 30 over. Det kommer også en del turister fra Nederland og Tyskland hit. Vi har plass til 200 vogner i dag, hvorav 100 av disse er fastboende med helårsplasser.

Idyllisk i vannkanten.

Populære aktivitetstilbud
– Dere har jo mange tilbud i marinaen. Hva annet kan man foreta seg her?
– Vi er opptatt av at folk skal slappe av og ha det hyggelig. Men, ingen skal kjede seg .

– Det er to tennisbaner på området. Fiskemuligheter i elva og i fjorden. Du vet, det er her Viggo Sandvik og Vaselina Bilopphøggers fikk inspirasjon til melodien «Fishing i Vallers’». Her er ypperlig utgangspunkt for dagsturer til Jotunheimen og Sognefjorden. Om vinteren kan man isfiske på fjorden og det er kort vei til alpinanlegg og skiløyper. For barna har vi lekeplasser og mange aktiviteter og lavvoen kan gjestene disponere fritt. På gråværsdager er det jo kort vei til kjøpesenteret. I tillegg samarbeider vi om tilbud til gjestene med den nye idrettshallen «Valdres Storhall» som ligger like i nærheten. Her kommer idrettslag igjennom året til forskjellige arrangement. Plassen er også et populært samlingspunkt for årlig internasjonalt MC treff og Biker samling for MC veteraner, forteller Lars Tore.

Eldstogo – her kan du nyte lokale gourmetmat fra villmarken.

Villmarksgastronomi
Vi stopper foran «Eldstogo». En tømmerstue med torvtak. Lars Tore forteller at det er et forsamlingslokale for utleie. Her kan gjestene som ønsker få servert tradisjonsrike gastronomiske matretter fra Valdres, inspirert av villmarken. Omvisningen avsluttes ved resepsjonsområdet. Her finnes en kro og restaurant med alle rettigheter, kiosk og terrasse med uteservering, som tilbyr enkel mat og godt drikke. Lars Tore er dypt engasjert i sine gjesters trivsel.

– Mange gode tilbakemeldinger fra kunder inspirerer oss til å fortsette utviklingen av plassen. Gjester som har feriert her i over 30 år sammenhengende sier jo sitt. Vi er stolte av våre ansatte og vårt reiselivsprodukt. Velkommen til oss, avslutter han.

Tett på vannet.

Fakta om Leira:
Leira ligger i Nord-Aurdal kommune i Valdres ca. 3 km fra Fagernes, langs Europavei 16 midt mellom Oslo og Bergen.
Fra Oslo og Bergen kjører du E16 til Valdres. Fra Trondheim tar du E6 mot Dombås. Sør for Dovre tar du av mot Vågåmo og kjører Nasjonal turistvei Valdresflya mot Beitostølen, og derfra videre via Fagernes til Leira.
Leira har etablert seg som et livlig handelssentrum de siste årene med shoppingsenter og flere større butikkutsalg. Stedet er omringet av den vakre innsjøen Strondafjorden og flere fjelltopper på over 2000 meter over havet.
Her ligger en hyggelig campingplass, med hytteutleie, badestrand og et stort utvalg av fritidsaktiviteter.
Leira tilbyr flotte opplevelser rundt Strondafjorden, som sykkelutflukter, fjellklatring og spaserturer i fjell og vakker natur. Om vinteren er det kort avstand til skiløyper og alpinanlegg.
Valdres er kjent for den Rakfiskfestivalen som arrangeres årlig i november. Her kan man oppleve fantastiske norske råvarer, lokal kultur og god musikk.

Tekst og foto: Kristin Smedsrud, Bobil- og Caravanmagasinet

Les også: Knutepunkt mellom øst og vest

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *