Kjære eiere av campingplasser

Bobilplasser bør ligge der kundene vil være. Her fra Fredrikstad. Foto: Knut Randem.

Uansett hvor mye eller lite snø det ligger ute nå; Det er snart vår for alvor. Et tilbakevendende fenomen i den kommende årstiden er at eiere av campingplasser klager over at det anlegges en bobilplass (bobilparkering) i nærmeste by eller tettsted.

Dere klager over urettferdig konkurranse og at dere har investert mye i den campingplassen dere driver. Samtidig klager mange av oss i bobil over mangelen på sentrumsnære bobilplasser. Noen ganger blir vi lyttet til, andre ganger blir gode forslag stoppet – ofte fordi du har vært aktiv overfor kommunen.

Det er vi som er kunden, og det er vi som har retten til å definere hvilket produkt vi ønsker.

Bobilister er forskjellige. Vi har ulike ønsker. Noen ligger konsekvent på campingplasser. Andre ligger like konsekvent kun på bobilplasser. Og atter andre gjør litt av alt – etter behov og lyst. Det er disse behovene du som campingplasseier kan og bør forsøke å tilfredsstille. Ellers kan det bli stusselig med kunder i bobil.

Å legge seg til på en campingplass dominert av spikertelt er ikke spesielt attraktivt for tilfeldige besøkende. Plassen er sikkert utmerket for de som bor der fast, men for å føle seg velkommen holder det ikke å bli henvist til en plass ingen leier eller en krok av plassen.

Hvorfor tar du ikke selv et initiativ? spør redaktør Knut Randem i denne kommentaren. Foto: Ellen Randem.

Mange campingplasser forsøker å legge til rette for bobiler ved å sette av en egen seksjon til bobiler eller tilfeldig besøkende generelt. Stadig flere løser dette på en god måte, men noen tror det holder å anlegge en grusplass for å være attraktive. Det er det ikke.

Noen campingplasser ligger så tett på sentrum i tettstedet at de utmerket godt også kan fungere som bobilplass, men uten vilje eller evne til å innfri behovet blir de likevel ikke attraktive. Det har vi sett flere eksempler på.

Når vi i bobil vil ha bobilplasser med nærhet til sentrum er det fordi vi ønsker å besøke og bruke sentrum. Da holder det ikke for oss at det ligger en campingplass en eller to mil utenfor sentrum. Uten en sentrumsnær bobilplass kjører vi heller videre enn å legge oss til langt utenfor byen.

Vi så dette tydelig i Trondheim i fjor sommer. Da åpnet en ny bobilplass i sentrum. Den dekker behovet for et lovlig sted å overnatte i gangavstand fra sentrum. Campingplasseierne et stykke utenfor byen var straks på banen og klaget over urettferdig konkurranse. Som om vi hadde valgt å komme til dem uten bobilplassen?

Hvorfor ikke ta initiativet selv? Campingplasseiere bør ha god kompetanse på å ta i mot tilfeldige gjester og å få dem til å føle seg hjemme. De bør vite hva vi i bobil har behov for. Så hvorfor tar dere ikke selv initiativet?

Istedenfor å bruke dine kommunale kontakter til å hindre etableringen av bobilplasser bør du kanskje selv definere behovet. Da kan du bruke de samme kommunale kontaktene til å anlegge din egen filial i eller nær sentrum. Det er kanskje du som skal drive den sentrumsnære bobilplassen. Det finnes minst en campingplasseier i Norge som har skjønt dette og driver en separat bobilplass i et godt samspill med campingplassen.

En campingplasseier bør uten videre være i stand til å anlegge en bobilplass på et mer sentralt sted i kommunen. Med kompetanse om våre behov og oversikt over hvilken teknikk som kreves for å drive en bobilplass bør du være den første til å utnytte mulighetene.

Som sagt vi er forskjellige. Det bare spørs om du er i stand til å tilfredsstille bobilistenes ulike behov. Å stanse etablering av bobilplasser løser ikke ditt problem.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  22 comments for “Kjære eiere av campingplasser

 1. Heilt einig med redaktøren i Bobilverden i dette. Dette må Bubilverden jobbe med videre, ta kontakt med kommunane, turistorganisasjonane og alle som organiserer turismen og som vil legge til rette for turisme i sin kommune. Bubilturismen er framtida for mange og kjem meir og meir. Bubilturistane handlar like mykje (kanskje meir) som andre campingturistar.
  Bobilverden, hald denne fana høgt og jobb meir med dette framover!

 2. Jeg er så enig! Dette var rett og slett suverent skrevet.
  Så får vi bare håpe at campingplasseierne/-driverne leser dette – og tar hintet!

 3. Noen har forstått det, bl.a. Odden Camping på Evje. Framstår som en prakteksempel på hvordan forholdene kan legges til rette for oss bobobilturister.

 4. Helt enig i denne artikkelen. Dersom campingplasseierne ikke er i stand til å imøtekomme våre behov, så er det deres problem. Vi er mobile, og flytter på oss dersom vi ikke finner det vi ønsker. Dersom campingplasseierne ikke har forstått dette enda, så bør de klø seg litt i krøllene og lure på om de skal tenke litt nytt. Grunnen til at vi kjører forbi, er at vi ikke finner det vi er på utkikk efter. Så vær så snill. Legg til rette for oss på et skikkelig vis. Ikke hyl til kommunen om hvor urettferdig det er at vi ikke vil benytte deres altfor dyre campingplasser. Som hederskronte tidligere Høyre-leder Erling Nordvik en gang sa.”Hiv dokker i kalosjan og gjør nåkka”. Dette er mitt bidrag for å få et fornuftig til ud til oss som kun har behov for et nogenlunde slett underlag, mulighet for å fylle vann, og ikke minst å få tømt grå, og svartvannstanker.

 5. Dette må jo være et glimrende innspill til campingeiere. Når de tydeligvis ikke har tenkt tanken selv,- har de fått den gratis her.
  En campingeiere har erfaring,- og burde derfor bruke den til å tilrettelegge bobilplass sentrumsnært. Det er ikke mye vi bobilister trenger,- da vi sjelden oppholder oss i eller ved bilene når vi bor sentrumsnært. Vi er jo der for å oppleve byen og de severdigheter som er der. Så ja,- ta kontakt med bobilister og vi kan fortelle hvordan vi vil ha det.
  Godt skrevet innlegg,’ tommelen opp?

 6. Her har du truffet en innertier, delte artikelen på facebook Bobilsida og utelukkende positiv reaksjon. For det er oss i bobilfolket rystende likegyldig
  hvem der driver bobilparkeringen bare beliggenhet og pris er riktig

 7. Flekkefjord har forstått behovet. En veldig populær plass. Jeg tror likevel at dette skal være et alternativ. De som vil til by ser etter andre verdier enn “land ampere”. Lykke til til alle byer som tilrettelegger, det tilfører verdier som kun er positive!

 8. Det som forundrer meg er at nedover i Europa er det helt vanlig med billige eller gratis stellplasser i eller i nærheten av sentrum.

 9. Finnes det en slags sammenslutning som campingplasseiere er medlem i? Jeg har store problemer med eieren i xxxxx. Han er tørrlagt alkoholiker og svært ufin i sin oppførlsel. Kan jeg anmelse slik sjikane og hets til politiet?

  • Dette synes jeg er en upassende kommentar! Du henger faktisk ut en bestemt person. Ufint, og hvis personen får se dette, kan du bli politianmeldt!

  • Vi har slettet stedsnavnet. NHO Reiseliv er en organisasjon for campingplasser. Men organisasjoner har ikke politimakt over verken egne medlemmer eller uorganiserte bedrifter. Du må selv vurdere om politiet bør få en anmeldelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *