Best på trafikksikkerhet i fem år

For femte år på rad er Norge best på trafikksikkerhet i Europa. European Traffic Safety Council (ETSC) presenterte dette i sin årlige rapport i Brussel onsdag. Rapporten peker på Norge som det landet i Europa med lavest antall drepte i forhold til folketall.

Norske veier er tryggest i Europa. Foto: Knut Randem.

Norge kom også nærmest EUs mål om å halvere antallet drepte fra 2010 til 2019 (-49 %).

– Dette er ingen hvilepute, men en inspirasjon til å komme videre med trafikksikkerhetsarbeidet, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. Hver dag får vi meldinger om alvorlige ulykker som er vonde å lese. Sommeren er en tid med mange dødsulykker, og jeg frykter sommeren 2020 hvor mange skal ut på veiene våre.

Sverige utfordrer
Sverige utfordrer oss og kaprer andreplassen på oversikten for 2019.
– Det er gledelig å se at Sverige har fått ned dødstallene igjen, og puster oss i nakken, sier direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes i en pressemelding.

– Sverige er det landet vi har lært mest av gjennom årene, og som gir oss god og vennskapelig konkurranse. Denne gjensidige rivaliseringen fortsetter å utfordre oss, og kommer trafikantene til gode.

Norge halverer antallet drepte på norske veier
Selv om Norge ikke har hatt den største utviklingen siden i fjor, har vi nesten halvert antallet drepte siden 2010. Resten av landene i Europa hadde et gjennomsnitt på 24 prosent nedgang. EUs mål om en halvering av dødsulykkene fra 2010 til 2020 sprekker derfor kraftig, og man har flyttet tidsrammen for måloppnåelse til 2030.

Positiv utvikling
I 2019 omkom 22 660 mennesker på europeiske veier, noe som betyr at det hver dag dør 62 personer i trafikken i Europa. Riktignok går utviklingen riktig vei, med en 3 prosent nedgang siden 2018. Luxembourg hadde den største reduksjonen i antallet drepte i 2019 med en nedgang i dødsfall på 39 prosent, Sverige hadde 32 prosent og Estland 22 prosent.

Det er i tillegg estimert at omlag 120 000 personer blir alvorlig skadd i trafikken i Europa i 2019, men det har ikke vært noen særlig reduksjon over tid. Norge hadde en reduksjon på 6 prosent i antall alvorlig skadde fra 2018 til 2019.

Estland har mest fremgang
Mens fremgangen ellers i Europa har vært begrenset de siste årene, har sikkerheten på veiene i de baltiske stater gjennomgått en meget positiv utvikling. I år er det Estland som har den mest markante fremgangen, og vinner derfor prisen for dette. Andre land med positiv fremgang er Litauen, Latvia, Hellas og Portugal. Hellas er beste land i EU med en 44prosent nedgang i antall drepte siden 2010.

Skandinavia blant topp seks med de sikreste veiene
Etter Norge med 20 drepte pr. million innbyggere har Sverige (22), Sveits (22), Storbritannia (29), Irland (29), og Danmark (35) de sikreste veiene i Europa.

Men det er store forskjeller innen Europa. Kroatia (73 trafikkdrepte pr. en million innbyggere), Serbia (77), Polen (77), Bulgaria (90) og Romania (96) er Europas minst trafikksikre land.

Med et gjennomsnitt på 51 trafikkdrepte pr. en million innbyggere, er likevel de europeiske veiene sikrere enn veiene i andre verdensdeler.

Store samfunnskostnader
EU-kommisjonen beregner at samfunnskostnadene for trafikkulykkene i Europa har en prislapp på 120 milliarder euro i året. I Norge er de samfunnsøkonomiske kostnadene ved trafikkulykker beregnet til om lag 25 milliarder kroner pr. år.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *