Arkitekturheder til rasteplass

Denne rasteplassen har fått Betongtavlen 2013. Foto: Jiri Havran.

Denne rasteplassen har fått Betongtavlen 2013. Foto: Jiri Havran.

Statens vegvesen har utviklet en mengde nye rasteplasser i forbindelse med utbyggingen av Nasjonale turistveger over hele landet. Det har blitt satset på arkitektonisk kvalitet og gode opplevelser for veifarende. Nå er en av disse tildelt Betongtavlen 2013 for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong.

Statens vegvesen har utviklet Selvika rasteplass langs Nasjonal turistveg Havøysund. Rasteplassen inviterer de reisende til å stoppe ved den lune og vakre vika. Det er anlagt parkering, toalett og en buktende gangveg ned til stranden. På stranden er det bygget sitteplasser med tak og le-vegger, utegrill, bord og bålplass. Alt er utført i betong. Rasteplassen ble åpnet 2012.

Norsk betongforening premierer anlegget på Selvika med Betongtavlen 2013 for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong. I juryens begrunnelse heter det blant annet: «På avstand framstår rampen som en vakker skulptur i lys grå betong med et spennende romlig skyggespill og en interessant referanse til naturformasjoner i omgivelsene. Betongarbeidene med vertikal bordforskaling i kontinuerlige krumme flater er krevende, men glimrende utført»

Juryen konstaterer videre: «Bare materialet betong gjør det mulig å utforme en så stabil og kontinuerlig storform på stedet. En kan forvente at anlegget vil være holdbart og kreve minimalt vedlikehold i svært lang tid, ja sågar virkelig bare bli vakrere og vakrere ettersom betongen patineres».

Bobilverdens omtale av den nasjonale turistvegen ut til Havøysund kan du lese her.

Tidligere har Betongtavlen blitt tildelt Trollstigplatået, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen (2012), og Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane (2007).

Selvika rasteplass inviterer til en hyggelig pause. Foto: Jiri Havran.

Selvika rasteplass inviterer til en hyggelig pause. Foto: Jiri Havran.

Del dette med andre:

  1 comment for “Arkitekturheder til rasteplass

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *