Bobilprodusent reduserer antallet medarbeidere etter flere år med økning

Den svenske bobilprodusenten Kabe har de tre siste årene hvert år ansatt 80 nye medarbeidere. Nå reduseres staben med drøyt 50 innleide medarbeidere. Beslutningen har en klimapolitisk årsak.

I 2017 kunne Bobilverden.no fortelle at Kabe økte produksjonskapasiteten for blant annet å produsere Kabe Travel Master Imperial hvor du finner dette interiøret. Foto: Knut Randem.

I Sverige ble det fra 1. juli 2018 innført et system kalt «bonus malus». Det var et miljøvedtak fra myndighetene som ga bonus til biler med lave utslipp og malus – avgiftsøkning for biler med større utslipp.

Konsernsjef Alf Ekström i Kabe sier til Bobilverden.no at selskapet gjorde mange endringer i sine modeller i fjor og var svært forsinket med leveringene. I tillegg var det et sterkt press for å levere bobiler før bonus-malus ble innført i juli for å unngå økte avgifter.

– Dette gjorde at vi økte bemanningen mer enn planlagt i fjor. Vi er over 600 ansatte i bedriften i dag og har de tre siste årene ansatt 80 personer hvert år, forteller Ekström. Han legger til at hele produksjonen av campingvogner og bobiler i 2019 er solgt.

– Vi må alltid gjøre en vurdering av antallet nye bobiler i markedet – uansett fabrikat, beholdningen av brukte bobiler hos forhandlere og en vurderinga av kundenes økonomiske handlingsrom i de ulike nordiske markedene.
– Det tar lang tid å tilpasse produksjonen så vi prøver etter beste evne å finne det riktige forholdet mellom produksjon og salg, sier Ekström.

Det ble i 2018 registrert 108 nye Kabe bobiler i Norge. Det var en vesentlig økning fra 62 i 2017 i følge tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikken.

Oppdatert 1. februar 2019: SVT Jönköping melder at 24 fast ansatte er varslet om oppsigelser. Disse kommer i tillegg til reduksjonen i antallet midlertidig innleide. Reduksjonen kommer fordi Kabe ikke forventer et like sterkt marked i 2019 og 2020.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Bobilprodusent reduserer antallet medarbeidere etter flere år med økning

  1. ‘Bedre føre var enn etter snar’ prinsippet er nok en klok vurdering å forholde seg til. Som det sies: ‘What’s get up, must come down’.
    Historisk sett varer ikke oppgangstider evig. Større konkurranse i tillegg til det avgiftstrykket som er pålagt fossilbilistene med begrunnelse i miljø og klima gjør nok ikke prognosene bedre. Trur eg ….. 🤔

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *