Dra litt lenger øst…

I 2018 havnet hovedstaden på Lonely Planets liste som et av de mest anbefalte stedene å besøke i Europa det året. Ja, hvorfor ikke tenke litt utenfor båsen?

Vilnius er en grønn by. Foto: M.Mikelionis.

For mange synes de baltiske statene å være langt fra Norge. Men er de det? Litauen er nærmest og har du først reist til Polen og kanskje til Sopot, som er populær blant mange, så er det mindre enn 60 mil til Litauens hovedstad Vilnius.
Fra Rostock er det 13 timers kjøring dit. Det er jo ingenting om du er på tur og på de kanter.

I Vilnius ligger gamlebyen som er på Unescos verdensarvliste. Gamlebyen er kjent for sin flotte middelalderarkitektur og er på mange måter midtpunktet i Vilnius. Og for de vågale er det mulig å sveve over Vilnius i en luftballong fra april til oktober.
Vilnius er ellers en rolig og hyggelig by å vandre rundt i. Byen er også svært grønn med mange parker.

Litauen har en fortid bak jernteppet. Et besøk i KGB-museet kan gi bedre innsikt i historien. Foto: Knut Randem.

– Litauen er i verdenstoppen når det gjelder shoppingtilbud per innbygger, og i Litauen kan du gå på shopping uten at det trenger å gå på bekostning av andre interesser. Kjøpesentrene byr nemlig på ulike aktiviteter som skøytebaner og bowlinghaller. Så her finnes noe for enhver smak, sier Anne Finstadsveen, pressekontakt for Litauen i Norge.

På sommeren spiser litauere gjerne kald rødbetsuppe. Foto: Nerijus Paluckas.

Spis god mat – til en rimelig penge
– Et godt tips er å ikke pakke timeplanen for tett med sightseeing, sørg heller for å sette av nok tid til å spise, anbefaler Finstadsveen. Matvanene i landet har lenge latt seg styre av naturressursene og hvilke råvarer som har vært tilgjengelig i de ulike sesongene. For å virkelig bli kjent med den tradisjonelle maten, må du smake “zeppelins”, brunt rugbrød, røkt fisk og kaldrøkt bacon. På sommeren spiser litauerne kalde supper, og den mest populære er en kald rødbetsuppe som er laget på surmelk.

Men du trenger ikke holde deg til tradisjonell litauisk mat for å nyte å spise ute. I Litauen får du mye mat og drikke for pengene, og det gjelder både lokal og internasjonal mat.
For å slukke tørsten drikker litauere gjerne kvass. Kvass er en av nasjonaldrikkene og er laget av tørket brød, gjær, sukker og vann. Litauen er også kjent for å ha godt øl, og fra gammelt av ble det brygget på nesten hver eneste gård.

Slottet i Trakai er bygget på en øy. Foto: Knut Randem.

Slottet i sjøen
Slottet i Trakai er en av Litauens mest besøkte turistattraksjoner. En 300 meter lang trebro fører over til borgen hvor du i dag finner Trakais historiske museum.
Litauen er et lite og flatt land, og du bruker kun omlag 30 minutter til Trakai fra Vilnius.

På folkemunne sies det at Trakai ble til på en kvinnes innfall. Kestutis kone, Birute, likte ikke å bo i det gamle Trakai fordi hun ikke var omgitt av vann, noe hun var vant til fra sitt hjem i Palanga ved havet. For å tilfredsstille sin kone, startet Kestutis dermed å bygge et nytt slott på denne øya.

På landsiden kan du spise et godt måltid og se på den gamle bevarte trehusbebyggelsen.

Kaunas er Litauens nest største by og er en livlig plass med yrende kulturliv. Foto: A. Aleksandravičius.

Kulturhovedstaden Kaunas
En drøy times kjøring vest for hovedstaden Vilnius ligger Litauens nest største by, Kaunas. Det er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter. Det er en fin by å utforske til fots, men byen har også et godt kollektivtilbud og omfatter et nettverk av busser, trolleybusser og til og med taubaner, forteller Finstadsveen.

En av Europas største sanddyner
Mange vet ikke at Litauen har en av Europas største sanddyner.
– Den kuriske landtunge er kjent som selve perlen i Østersjøen og mange blir overrasket over at dette faktisk er Litauen, sier Finstadsveen.

Her finner du sjarmerende furuskoger, vindblåste sanddyner og bortgjemte landsbyer som Nida. Nida er en ekte fiskerlandsby med røde hustak og kystfyr, og det er veldig lett å utforske området rundt på sykkel.

Den kuriske landtunge: Med Østersjøen i vest, er det en av Europas største sanddyner. Foto: A.Varanka Kopa B.

Langs kysten – mellom Polen og Litauen ligger den russiske enklaven Kalingrad og Den kuriske landtungen strekker seg inn i den.
For å komme inn i Kalingrad må du ha russisk visum og det fortelles om grensepasseringer som tar tid. Men om Litauen er målet er det enkelt å kjøre på ”innsiden” og unngå Kalingrad. Vilnius ligger uansett godt inne i landet.

I Litauen benyttes Euro som valuta, og vi har selv erfart at engelsk ofte blir godt forstått.

Camping i Litauen
Campingplassene i Litauen er som alle andre steder i variabel standard og plassering, men de er nok vesentlig rimeligere enn du er vant til fra andre land. På denne websiden (ekstern lenke) finner du mange av campingplassene. Der ser du at det ligger tre campingplasser tett på Vilnius hvorav en ligger nesten i byen med bussforbindelse til sentrum, to nær Kaunas og flere ute på den kuriske landtungen for å nevne noen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Dra litt lenger øst…

  1. Dro på tur med bobilen til Baltikum i oktober ifjor. Ferge fra Sverige til Ventspils. Veldig positivt overrasket! Hyggelige folk, fine steder, og billig, spesielt i Litauen. Synes også at Vilnius, Litauens hovedstad var den fineste byen å besøke. Landskapet kan være litt ensformig, men det er korte avstander mellom steder verdt et besøk. Mange fine golfbaner for oss som trives med det. Men unngå B-veiene, de er fortsatt av gammel standard, med mangelfullt vedlikehold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *