Vil du ha en gratis bobil?

I sommer har det gått en svindelkampanjen på Facebook der mottakeren loves en gratis bobil, men først må du betale et gebyr. Datahjelperne advarer mot kampanjen.

På Datahjelperne.no kan du lese om mange typer svindel.

De fleste tenker nok straks at dette er svindel når de ser tilbud som er for gode til å være sanne. Av og til er noen av oss mottakelige og slipper ned guarden. Andre går «alltid» på tilbud som er for gode til å være sanne.

At slike svindelforsøk fortsatt eksisterer viser åpenbart at noen tjener penger på det. En advarsel er derfor på sin plass.

På 1980-tallet kom de første «Nigeria-brevene» der mottakeren ble lovet en formue om han eller hun bare ville medvirke til en banktransaksjon. Slike brev finnes fortsatt, men med epost har de blitt billigere å sende ut. Avsenderne kommer ikke lenger bare fra Nigeria, men fra mange ulike avsendere. Svindelforsøket vi omtaler her har utgangspunkt i Benin.

Gratis bobil?
Vil du ha en gratis bobil? Det er budskapet i en kampanje som har gått på Facebook i sommer. Avsenderen ser ut til å være et bilverksted og Datahjelperne har sporet administratoren til Benin, Nigerias naboland.

Som i alle slike svindelforsøk er det snakk om en sykdomshistorie eller arv som gjør at «noen» vil donere penger eller i dette tilfellet en bobil til deg.

Det er bare en hake ved slike «tilbud». Enten må du oppgi persondata, som gjør det mulig å svindle deg eller så må du betale et «depositum» eller gebyr for å få gaven.

På bildet, som ganske sikkert er stjålet, kan det se ut som om bobilen står i et nordisk land, men da Datahjelperne kontaktet avsender viser det seg at den angivelige bobilen står i Fransk Caledonia.

Derfor ber de både om penger til et slags gebyr på 88 EUR og 975 EUR til frakt av bobilen. Så en godtroende person kan raskt bli lettet for tusenvis av kroner. Og det er ikke sikkert det stanser der.

Facebook-siden Datahjelperne fant fram til er fortsatt synlig, men det er ikke kjent hvor aktiv den er nå. Om du har anlegg for å stole for mye på folk er det all grunn til å løfte guarden igjen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *