Alternativ til kjetting i metall blir godkjent i hele EU-området

Fra 1. desember innfører EU en ny standard som likestiller snøkjettinger og andre typer produkter i tekstil og/eller gummi. Det åpner for en norsk oppfinnelse.

Den norske oppfinnelse AutoSock er nå den første «tekstilkjettingen» som er godkjent etter den nye standarden. Foto: AutoSock.

AutoSock har siden 90-tallet vært godt kjent i Norge som et alternativ til kjetting. Uten krav om kjettinger i bobilen har mange sett dette som et alternativ. I noen deler av Europa kreves det imidlertid at metallkjettinger finnes i bilen.

AutoSock forteller i en pressemelding at deres produkt fra 1. desember 2020 vil bli et offisielt godkjent alternativ til snøkjetting i alle EU-land. Dette følger av den nye europeiske standarden EN16662-1:2020 og gjelder biler opp til 3500 kg.

I Norge får ikke denne standarden noen praktisk betydning. Neste gang det igjen blir mulig å reise på vintertur til en europeisk region, som tidligere har hatt krav om metallkjettinger, vil du isteden kunne medbringe et produkt som de fleste oppfatter som mer brukervennlig.

I følge Autosock er i dag metalkjettinger påbudt i de fleste regionene i Alpene i Østerrike, Tyskland og Italia. Den nye standarden medfører en paneuropeisk aksept av alternativer til snøkjettinger i metall, hvis de er i overenstemmelse med den nye standarden.

– Vi er veldig glade for å kunne tilby AutoSock som et alternativ til snøkjetting i alle europeiske land, sier Odd Christian Krohn, CEO i AutoSock Operations AS.
– Vi har jobbet i ti år mot dette målet og har jobbet med CEN for å definere minste krav og standarder.

Alle EU-medlemslandene må innen 30. november 2020 publisere en tilsvarende nasjonal standard og alle eksisterende, motstridende standarder må trekkes tilbake innen samme tidspunkt, skriver selskapet.

Standarden gjelder altså personbiler (M1) opp til 3500 kg, men AutoSock kan også benyttes på større kjøretøy i Norge samt i andre land så lenge det ikke bryter lokalt regelverk.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Alternativ til kjetting i metall blir godkjent i hele EU-området

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *