Vet du hvordan du skal flette i trafikken?

Sommerhalvåret er høysesong for veiarbeid. Mange steder møter du innsnevringer eller omdirigering som fører til at to felt blir ett. Hvordan skal du flette?

Vi trenger mer veiarbeid, mener NAF. Da må vi flette riktig. Økt vedlikehold av veiene er nødvendig, mener NAF. Foto: NAF.

– Svært mange gjør feilen at de begynner å legge seg inn i høyre felt for tidlig. Det skaper faktisk mer kø, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF.

Reglene for fletting er veldig enkle, og gjensidig vikeplikt gjelder, skriver NAF i en pressemelding.

– Kjør helt fram i begge filer, og flett når du kommer til skiltet. Mange irriterer seg over at andre bilister suser forbi i venstrefeltet, men trafikken flyter faktisk bedre dersom man utnytter begge felt, sier Ryste.

Mer vedlikehold er nødvendig
At sommeren er sesong for veiarbeid, betyr samtidig begrenset fremkommelighet der hvor veiene fikses. Det kan føre med seg noen ulemper og forsinkelser for trafikantene. Det mener NAF er en lav pris å betale.

– Det er bedre å oppleve litt forsinkelser noen uker enn å måtte kjøre på en vei som ødelegger kjøretøy og gjør reisen utrygg i mange år. Med dagens nivå på bevilgninger til vedlikehold skal man være heldig om man opplever utbedringer i sommer, sier Ryste.

Forfallet på veinettet er beregnet til opp mot 50 milliarder på riksveiene og opp til 80 milliarder på fylkesveiene. I tillegg er det beregnet at det trengs opp mot 70 milliarder for å sikre de farligste strekningene mot ras og skred.

Ta hensyn til varslinger
Samtidig oppfordrer NAF entreprenørene til å ta hensyn til trafikkflyten og å gi trafikantene enkel og riktig informasjon. Det er mange som har opplevd at fareskilt eller nedsatt fartsgrense ikke blir ryddet vekk når arbeidet er ferdig. Dette kan være med på å undergrave respekten for varslinger i områder med veiarbeid.

– Som bilist har du et ansvar for å gjøre veiarbeidernes arbeidssituasjon trygg. Selv om det kan forsinke deg litt på reisen akkurat mens det står på, ønsker vi i NAF oss en opptrapping i vedlikeholdet. For å sikre god flyt er det derfor viktig at folk er kjent med reglene og tar hensyn underveis, sier Ryste.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Vet du hvordan du skal flette i trafikken?

  1. Jeg har lenge vært kjent med at det fra myndighetshold blir hevdet at ved innsnevring av ett felt på firefeltsvei, skal man benytte begge kjørebaner helt til innsnevringen begynner.Det blir hevdet at dette gir bedre flyt i trafikken.
    Min erfaring fra det praktiske liv er det motsatte. Det som ofte skjer , er at en del egoister med store BMWer og Volvoer kjører helt fram til det punkt der kjørebanen er stengt, og så presser de seg inn i det frie feltet, ikke bare en og en som ved vanlig fletting, men de forlanger åpenbart at man skal flette inn 3- 4 ad gangen.Derved stanser trafikken opp i begge filer.
    Personlig fletter jeg inn i god tid før hindringen der seg ser at det er ei luke i rekken av biler og ingen må derfor stoppe opp.
    Jeg skulle like å se et reliabelt tidsstudie der man måler antall kjøretøy som passerer et fast definert punkt pr tidsenhet med de ulike strategiene for å takle en innsnevring av ett felt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *