Nordmenn mener fartsgrensene er høye nok

Nordmenn er fornøyd med fartsgrensene slik de er. Det viser en undersøkelse fra Trygg Trafikk. Over 7 av 10 mener fartsgrensene i Norge er riktige eller burde vært lavere.

7 av 10 ønsker ikke høyere fartsgrenser på norske veier, melder Trygg Trafikk. Foto: Colourbox.

Hele 64 prosentmener fartsgrensen er bra som de er, mens 8 prosent synes de burde vært lavere på mange veier. 72 prosent ønsker altså ingen heving av fartsgrensene, mens 25 prosent mener fartsgrensene burde være høyere på mange veier. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Trygg Trafikk.

– Dette viser at de fleste mener det går fort nok på norske veier. Det er en klar sammenheng mellom fart og ulykker, og vi er glade for å se at flertallet åpenbart ser dette, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Færre ønsker høyere fartsgrenser enn i fjor
Sammenlignet med undersøkelsen gjennomført av Trygg Trafikk i fjor er det færre som ønsker høyere fartsgrenser i år enn det var i fjor. I fjor svarte 37 prosent de ønsket høyere fartsgrenser, mot bare 25 prosent i år.

– At flertallet av nordmenn er tilfreds med fartsgrensene bør være et tydelig signal også til myndighetene når økte fartsgrenser diskuteres. Folk flest er fornøyd, og det bør vi lytte til, fortsetter han.

Flest menn ønsker større fart
Menn er sterkt overrepresentert på ulykkesstatistikken, men er også mest ivrige til å ville øke fartsgrensene. 32 prosent av menn ønsker økte fartsgrenser på norske veier, mens det blant kvinnene kun er 18 prosent. Den aldersgruppen hvor flest ønsker seg høyere fart, er de mellom 45 og 59 – hele 32 prosent.

– Godt voksne menn har lenge vært overrepresentert på ulykkesstatistikken. Da er det litt betenkelig at såpass mange menn og såpass mange middeladrende ivrer for høyere fartsgrenser, avslutter Bård Morten Johansen.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  4 comments for “Nordmenn mener fartsgrensene er høye nok

  1. På bakgrunn av den publiserte svenske undersøkelsen vedrørende bobilers kollisjonssikkerhet, ser jeg ingen grunn til at vi som bobilbilister skal ønske oss høyere fartsgrenser i Norge.
    Utgangsfarten i denne testen var ca 60 km/t, og resultatet ble katastrofalt.På grunn av bobilens tyngde vil denne farten tilsvare ca 90 km/t for en personbil , så da gjelder det gamle danske slogan, som var malt på hjerter og hengt opp i trær langs veien:»Farten dræber».

    • Du viser til svenske undersøkelser vdr. bobilers kollisjonssikkerhet. En slik undersøkelse er ikke helt rettferdig siden den den bygger på to elementer i motgående fartsrettning. Som regel skjer et uhell ved at kjøretøyene kommer i en skrå posisjon i forhold til hverandre. Da er det helt andre fysiske lover som gjelder. Og da kan det like greit være andre enn bobillisten som kommer svakest ut. Har nylig vært et slikt uhell i en 90 sone der det gikk katastrofalt ut over dem i personbilen. Så den svenske undersøkelsen er kun ment som skremsel. Det er farlig uansett å kollidere.

  2. Som lastebilsjåfør syns æ farta er akkurat i rette laget. Når æ kjøre Norge på langs så e det dessverre ikke alltid at æ klare å holde farta i bakkan. Å ska enda grensa høynes så vill æ påstå at det bli enda mere farlige forbikjøringe i svingen å under bakketoppan. Lure mange gang på om det fins nokka ekstrautstyr i bilan som ikke æ har å kan se om det e klart for å kjøre forbi.. må og få tilføye at det e alt for lite farts kontrolla langs veian.

  3. Fartsgrensene her på berget er sett etter egne regler. Og er stort sett greie å forholde seg til. Så må vi lære oss at selv om det står 80 så betyr det ikke at det bare er å sette cruisekontrollen på 80 og la det stå til. Så vil jeg anbefale folk å trene litt hoderegning. Forsøk å regne litt på hvor mye seinere du kommer til butikken om du kjører 10km treigere. Pust med magen når du ser en sykkelist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *