– Verdens første bobil uten speil

Le Voyageur med en liten kul (innfelt) som inneholder to kameraer i stedet for et speil. Foto: Knut Randem.

Speilet på badet består, men de utvendige speilene er helt borte på Pilotes luksusbobil Le Voyageur. Bobilverden.no var tilstede på verdenspremieren på CMT-messa i Stuttgart.

Da teppet ble trukket til side for pressen visste vi lite om hva som skjulte seg under. Bobilen var ny i høst, men den virkelige nyheten var mangelen av utvendige speil. Pilote hevder at dette er verdens første bobil med et slikt system.

Der sidespeilet vanligvis er festet var det kun en liten kul på veggen. Denne kulen inneholder to kameraer som peker bakover og nedover. Et kamera bak erstatter bakspeilen eller rettere sagt ryggekameraet. Det er altså fem kameraer som sørger for at alt som befinner seg bak kameraet blir fanget opp. Det eliminerer mange av de tradisjonelle dødvinklene.

Bildene fra kameraene vises på skjermer inne i førerhuset. De er plassert logisk slik at ”bakspeilen” befinner seg midt på dasjbordet og de to sidespeilene erstattes av to avlange skjermer plassert på hver side. Du vil altså fortsatt bevege hodet slik du har for vane når du skal se i speilene.

De tre “speilene” er logisk plassert. Sidespeilene er plassert slik at de ikke skygger mer enn stolpen. Foto: Knut Randem.

På hver av sideskjermene er bildet delt med et avlangt bilde, som viser det som befinner seg bakover, og et mindre bilde som erstatter vidvinkelspeilet. Det lille bildet kommer fra kameraet som har en vinkel på 105 grader og eliminerer det som er av blindsoner bak kameraet på siden av bilen.

Det er ikke bare speilene som er erstattet av kameraer. Det ligger mer bak.

Øverst den lille kulen på siden. Den skjuler to kameraer og skal gi besparelser i drivstofforbruket. Foto: Knut Randem.

Bearbeider dårlig sikt
Kamerasystemet leveres av det franske firmaet Vision Systems. Pilote har samarbeidet med dem i flere måneder for å tilpasse det til en bobil.

HD-kameraene erstatter ikke bare speilene. Bildene fra kameraene blir også bearbeidet før de vises på skjermen. I følge Fabrice Fernandez i Vision Systems skjer denne bearbeidingen uten forsinkelse.

Databearbeidingen av bildene fra kameraene sørger både for bedre nattsyn og klarere sikt i alle typer vær, hevder Fernandez. Også reflekser fra en lav sol i ryggen skal systemet kunne fjerne. Teknologien slik den blir forklart kan minne om teknologien i moderne jagerfly.

Pilote hevder på sin hjemmeside at drivstofforbruket skal kunne reduseres med så mye som 5 prosent på grunn av mindre luftmotstand når de store speilene blir borte. Påstanden er ikke dokumentert.

Kamerasystemet kan også overvåke området rundt bobilen når den står parkert.

Dette er Le Voyageurs egen film som viser hvordan systemet ser ut for føreren om natten. Her med ”speilet” til venstre:

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “– Verdens første bobil uten speil

  1. Greit at de kan overvåke bilen,slik at blir det kjent så forsvinner de som ikke har adgang til bobilen!
    Ellers så forsetter jeg med speil,vet ikke om det er så smart med to TV-skjermer i frontvinduet.

  2. Kortere avstand mellom punktene man skal konstant følge med på – man kan ha “speila” i sidesynet – Bedre trafikksikkerhet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *