Uvanlig få nordmenn robbet i Gøteborg i sommer

Tidligere har knust rute og bilen tømt for verdisaker i Gøteborg vært et sikkert tegn på at sommerferien er i gang for nordmenn. Denne sommeren har det vært annerledes.

Svensk politi har trappet opp innsatsen mot ligaene som driver med bilinnbrudd rundt Liseberg, og det ser ut til å ha gitt resultater i sommer, konstaterer forsikringsselskapet If. (Foto: Matthew Bargo, Wikimedia/Creative Commons Licence)

I løpet av noen hektiske sommeruker mottar vanligvis forsikringsselskapet If gjerne flere titalls meldinger om bilinnbrudd i Gøteborg fra nordmenn. I sommer kan If telle antall bilinnbrudd i byen på én hånd.

Gjennom flere år har forsikringsselskapene og politiet i Gøteborg advart nordmenn, og bedt dem ta forholdsregler for å unngå å bli loppet for dyr elektronikk, merkeklær, pass og penger.

– Vi tror mer synlig politi og patruljering har skremt bort en del av tyvene i år. Politiet har holdt enkelte personer og miljøer under spesiell oppsikt, og det er nytt, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Fornøyelsesparken Liseberg har i tillegg satt ut verter i gule vester som beveger seg rundt på parkeringene.

– Etter hva vi forstår har politiet i sommer målrettet innsatsen mot spesielle personer og organiserte ligaer som tømmer utenlandske biler for verdisaker. Politiet har punktmarkert kjente kriminelle. Det innebærer blant annet at de hyppig stopper bilene deres på leting etter tyvegods. Politiet i Gøteborg ønsker å vise at de har de kriminelle miljøene under oppsikt, og det ser ut til å virke, sier Clementz.

Gjennom mange år har det vært vanlig med tyverier rundt fornøyelsesparken Liseberg, hvor mange nordmenn på vei videre nedover i Europa gjerne gjør en første stopp.

Årlig er det rundt 3000 bilinnbrudd i Gøteborg, ifølge tall fra svensk politi. Over halvparten av disse skjer i sommersesongen, da fornøyelsesparken har åpent og det er flere store idrettscuper i byen. Cupene er populære blant norske aldersbestemte lag, og mange foreldre står for transporten med egen bil.

De fleste bilinnbruddene skjer på parkeringsplasser og i P-hus innenfor det såkalte evenementsområdet, som strekker seg fra Ullevi stadion via Heden til parkeringsplassen på sydsiden av Liseberg. Det skjer også tyverier fra kameraovervåkede P-hus.

Selv om antallet bilinnbrudd blant norske turister i Gøteborg ser ut til å bli rekordlavt denne sommeren, minner Sigmund Clementz i If om at det fortsatt er viktig å ta forholdsregler.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *