Venstres forslag om økt engangsavgift på bobiler (campingbiler) møter bred motstand blant våre lesere og i bransjen. Mange har bestilt bobiler for levering i 2015, vil de ha råd til å betale 100.000 kroner eller mer ekstra? Og hvor er miljøgevinsten i å la gamle, undermotoriserte bobiler putre rundt på norske veier?
Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) er blant de som har reagert sterkt på Venstres forslag om å øke engangsavgiften på nye bobiler.
President Bjørn R. Johansen og fagsjef Jørgen E. Snoen skriver i en uttalelse at forslaget er uforståelig.
– I dag er engangsavgiften for campingbil på samme nivå som for varebil. Dette er akseptabelt og forståelig. Både bransjen og kjøperne har akseptert dette.
– En økning av avgiften vil ramme fryktelig urettferdig, og i verste fall medføre en betydelig nedgang i salget av campingbiler. Dette vil ramme bransjen hardt. Mulighetene for innskrenkninger i antall ansatte er absolutt til stede.
NBCC er bekymret for at mange enkeltpersoner, som har bestilt ny bil i høst, for produksjon og leveranse til våren, vil få problemer med en merkostnad på fra 100.000 kroner og oppover.
– Vi går ut fra at det er mange som kort og godt ikke vil være i stand til å betale den bilen de har bestilt, skriver Johansen og Snoen.
– Mange av oss husker forrige økning av engangsavgiftene høsten 2006. Da ble det på slutten av året importert og registrert opp ett stort antall campingbiler som ikke var av det mest miljøvennlige slaget. Er dette en ønskelig situasjon for ett parti som først og fremst vil fremstå som miljøvennlig? Spør NBCC og slår fast at forslaget om økte engangsavgifter ikke tjener miljøet.
NBCC påpeker at det er helt slutt på at nye campingbiler utstyres med for små motorer, som gjør dem langsomme og trafikkfarlige.
– Vi forventer ikke avgiftsfritak for campingbiler, men en avgiftsøkning vil gjøre miljøsituasjonen vår dårligere, skriver Johansen og Snoen.
Bobilverden har bedt Venstre kommentere forslaget, men de har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.
Les også: Venstre vil gjøre bobiler 15 prosent dyrere