Uenighet om bobilplass etter naboklager

Naboene klager på støy fra bobilturistene. De fester, drikker på uteområdene og parkerer på kryss og tvers, hevder naboene. De vil ha bort bobilplassen, men politikerne har det avgjørende ordet.

Antallet bobiler på bobilplassen ved Kvinabadet kan mer enn dobles ved en utvidelse. Foto: Kvinesdal kommune.

Kvinesdal kommunes bobilplass ligger tett på sentrum ved Kvinabadet og Kvinaparken. Rådmannen ville flytte satsningen fra dette området til Sarons dal, som ønsker et samarbeid med kommunen.

Avisa Agder kan fortelle at en av årsakene til at rådmannen vil flytte bobilsatsningen fra Liknes til Sarons dal er klager fra nabolaget. I følge klagene er det støy fra bobilturistene fordi de fester og nyter medbrakt drikke i uteområdet rundt. I tillegg parkeres bobiler på kryss og tverrs. Dersom antallet plasser utvides mener de det vil bli et større problem.

Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte for å fortsette satsningen på den eksisterende bobilplassen ved Kvinaparken mens Frp stemte i mot og støttet rådmannens innstilling.

Rådmannen ble av flertallet bedt om å starter ordinær søknadsprosess for utvidelsen etter Plan- og bygningsloven. Da vil naboene igjen kunne fremme sine innvendinger.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  21 comments for “Uenighet om bobilplass etter naboklager

  1. Dette er grunnen til at vi unngår bobilplasser, spesielt om været er godt og folk er «sosiale».
    Det er faktisk ikke lov å «nyte» alkohol på offentlig sted, som en parkeringsplass er.
    Det finnes mange hyggelige mennesker med bobil, men det er jaggu mange ikke jeg vil bli sammenlignet med!

  2. Hvorfor ikkje flytte bobilparkeringen til der slakteriet var. ? Sette opp en støyvegg mot leilighetene på oppsiden. Her vil det bli plass til 50 biler +- nærhet til neset men vekk ifra fastboende 🙂

  3. Oppfordrer redaktøren om å sjekke dette som AS skriver. Hva har en lov til å gjøre på en plass som en betaler leie for. Tror at det har vært en avklaring rundt dette på bobil parkeringen i Flekkefjord som er nabo bygda til Kvinesdal. En burde tenke at reglene burde være like for disse to stedene.

    • Campingplasser er også off. plasser som må forholde seg til politivedtektene. På campingene er det forbudt å nyte alkohol ute i det fri, det er kun inne i vogna, bobilen eller i teltet det er lov. Men om noen sitter på utsiden og koser seg med noe godt i glasset, så vil ingen slå ned på dette om de ikke er til sjenanse. Dette ble vi fortalt av politiet da vi drev camping, og er tror ikke disse reglene er forandra.

  4. Mange bobilister reiser ut,mange ganger i «klikker»,KUN for å feste!! Dette er et særnorsk fenomen,som en aldri ser «nedover»,om det ikke er Nordmenn der da!!

    Vekk fra nabolag,hus og heim,slår man ut håret…….til gangs,noe som er til stor plage for andre bobilister,og tilstøtende nabolag der de beveger seg høyrøstede og fulle rundt på plassen!!

    Tar ALDRI inn på Norske bobilplasser lenger,og hvertfall ikke i helger!!

    • Da må jeg si du har ikke vert mye ute og reist, når du sier att det er typisk Norsk. I Spania og Portugal er det klikker med Hollendere og Belgere som og holder møter og ikke minst Franskmenn

    • Lurer på hvilke plasser du har besøkt. Har vært jevnlig på bobiltur i snart 15 år og tror jeg i alle de årene har opplevd «fyll og spetakkel» kun et par ganger, og da fra ungdom som tydeligvis var på festetur. Men dette er uhyre skjeldent. Det er stort sett voksne mennesker vi treffer, og som gjerne iblant samler seg rundt en bålpannen og koser seg med et glass med noe godt i. At det kan bli litt latter og kansje noen kan være litt mere høyrøstet enn andre kan nok skje. Men beskrivelsen til «Typisk» virker vel farget av dennes litt snevre holdning til alkohol. Man bør forøvrig ikke legge særlig vekt på innlegg fra personer som må skjule seg bak et anonymt navn. Stå frem med navn og stå for det du skriver.

      • Enig med deg. Mitt inntrykk etter 10 år med bobiloppstilling 30 år som caravanist er at de fleste opptrer fint. Men det finnes individer som ikke tar hensyn. Disse vil en aldri bli kvitt.😳

  5. Tror ikke bobil folket er noe dårligere enn andre. Opplev de disse folka som kjempe koselig. Vi er ikke oppe hele natta, men ikke plaget av andre som bråker. Bobil folke legger i gjen en del penger på de plassene vi besøker.
    De plassene som er i nærheten sentrum er veldig godt besøkt. Det lett og handle og gå ut og spise. 🙂

  6. Skal vi diskutere fyll med bibelbeltet. Var det ikke i Kvinesdal som ikke ville selge mineralvann etter ordinær åpningstider pga folk brukte det som blandevann. 😜😜

  7. Det er interessant å registrere at fenomenet alkohol(mis)bruk i bobilmiljøet har skapt så stort engasjement i kommentarspalten.Jeg har vært i caravan/bobilmiljøet i over 40 år, så jeg har mange negative oppleveser å bidra med , uten jeg føler behov for å utbrodere dette.
    Desverre synes det å hvile en forbannelse og ukultur over Nordkalotten når det gjelder alkoholbruk.Det ses i Norge,Sverige,Grønland,Alaska og andre nordområder.Den sosiokulturelle årsaken til dette kjenner jegikke.
    Ut fra denne naturloven vil det følgelig også være en ukultur når det gjelder alkoholkonsum blant bobileiere.Sikkert ikke verre enn ellers i samfunnet , men heller ikke bedre.Så jeg har en viss forståelse for at det ikke er et drømmescenario å ha en bobiloppstillingsplass i nærmeste nabolag.
    Det er mitt inntrykk ,at det i allmennheten ikke er bobileiere som har høyest standing når det gjelder edruelighet og alminnelig kultivert oppførsel i relasjon til alkoholkonsum.Mange av dem jeg møter som er på utsiden av bobilmiljøet ,har inntrykk av at bobileiere stort sett sitter utenfor bilene sine og drikker fra frokost til midnatt.Jeg prøver så godt jeg kan å moderere dette inntrykket.
    Så her har vi bobileiere en jobb å gjøre.Jeg mener ikke at alle bobileiere skal konverteres til avholdsfolk, eller at vi skal etablere en egen bobilforening for avholdsfolk, men vi må identifisere problemet og arbeide for å bygge opp vårt noe frynsete renomme’ på dette området.I motsatt fall vil vi bli ærklært som uønsket overalt hvor det arbeides med å etablere oppstillingsplasser i nærhet av bebyggelse i bynære områder, og vi vil grave vår egen grav.

    • Nå tror jeg du har tatt en dramm formye. Har no reiste rundt siden 2010, men jeg har ikke opplevd så mye støy. Stort sett har det vært stilt etter 2300. Kan ikke se at bobolfolket er noe verre en andre. Hvordan er det på byen seint om kvelden. Men det er no alltids noen som skal klage.

      • Nå har jeg faktisk litt lengre fartstid en det du har; jeg har reist rundt siden 1979, fra Gibraltar i syd til Tromsø i Nord, så i all beskjedenhet vil jeg påberope meg noe større erfaringsgrunnlag.

        • Noen kaller et glass rødvin for fyll. Andre har noe videre tolleranser. Men etter mange år på hjul kjenner jeg meg slettes ikke igjen i din beskrivelse av bobilistene. Ja, noen kan nok ta et glass for mye, men det skjer jo alle steder. Jeg kan godt sitte utenfor bilen og nyte noe godt og kaldt i glasset, men det betyr ikke at det nødvendigvis er alkohol. Tvert imot. Ofte kjører vi videre tidlig neste dag og edruelighet er da viktig..

  8. Vi har nå reist landet pluss Sverige rundt i 11-12år uten at dette har vært noe problem. Vi overnatter stort sett på campingplasser og bobilplasser, og er vel heller forundret over at det stort sett er mørkt og stilt etter kl 2200. Mulig dette er et problem langt mot sør for det er der vi har vært minst på disse årene……

  9. Det er ingen formidlende omstendighet at på de fleste bobilparkeringer, er det rolig. Eller at det har jeg aldri opplevd.
    Er det noen i bobilmiljøet, eller naboer til bobilplasser som føler ubehag bør det tas alvorlig. Vi er forskjellige og bør respektere hverandre og finne en løsning, i stedet for å bortforklaringer og angripe hverandre.
    Blir det av noen oppfattet som et problem, er det et problem og det må finnes en løsning. På nevnte sted ønsker kommunen tydligvis å utvide bobilplassen, som blir satt pris på av mange bobilister og sentrumsnære bobilplasser er det ikke for mange av.
    En løsning her etter klager, kan bli at hele bobilplassen flyttes og det blir en sentrumsnær bobilplass mindre. Dette ryktes, og det kan bli enda vanskeligere å etablere nye andre steder, da får de også «bevis» på at det de har hørt om problemer med bobilister stemmer.
    Så tenk på alle og ikke bare deg selv, eller gruppen en er sammen med.
    Etter mange år, kan jeg også nevne en del eksempler på oppførsel som nok av enkelte betegnes som «bråk». Har nok til gode å møte et enkelt par i bobil, som lager «bråk». Det er gjerne når man blir flere at det sklir litt ut og når det blir noe sterkt flytende er det enda lettere at det ta av, til det som føles som «bråk» for noen.
    Så de som ikke har opplevd det er heldige, eller en del av gruppen selv? For så godtroende er ikke jeg at gjennom årene som camping/bobilturist kanskje selv har vært deltager i en gruppe som noen betegner som «bråkete».
    Det må være minst 2 parter for å få en konflikt og alt ansvaret ligger ikke bare på den ene part. Ansvarlige/driver av plassens området bør også ta en del av ansvaret, for å få en løsning på problemet. Vi som brukere har et stort ansvar både for egen og en hel gruppe, som det heldigvis er mest positivt med.

  10. Min erfaring basert på 10 år med bobil kjøring, er at problemet med bråk/fyll er sporadiske hendelser. Men innmari sjenerende når det skjer. Men på fine sommerdager er det oftere at noen samles ved en bobil, og da er det ganske vanlig at støynivået blir påtagelig.

    Begrepet » Å ha noe «godt» i glasset» synes jeg er tåpelig i alle sammenhenger der det brukes. Tar man seg en øl eller en drink så gjør man det.
    Uttrykket får meg til å tenke at de som bruker det, kan virke å ha dårlig samvittighet for å nyte alkohol. Å drikke er opp til enhver. (Med måte)
    For å bruke yndlingsuttrykket til en kjent politiker så synes jeg det er mer «voksent» å kalle en spade for en spade.
    Noe annet er at jeg har opplevd å se folk drikker til langt på kveld – for så å starte grytidlig på morgenen,
    Det bekymrer meg mer enn om de tar en øl når bilen er parkert for dagen.
    Jeg er enig med de som hevder at bobilfolket har ett selvstendig ansvar for vårt rykte, og graden av hvor velkommen vi er.

  11. Merkelig at de fleste innleggene dreier seg om alkohol, støy og parkering er også nevnt i artikkelen.

    Støy er det enkelt å få til uten alkohol. Spilling av «høy» musikk, høylytte samtaler, latter, trekkspill, sang, o.s.v. Klokkeslettet dette gjøres, er en viktig faktor til hva det blir oppfattet som, 12 og 24 er ikke det samme for alle.

    Parkering av bobiler på kryss og tvers, er det straffbart å gjøre med alkohol. Parkering i strid med skilting/merking, er ikke noe som fremmer et positivt syn på bobilister.

    Dette er en bobilplass tilrettelagt på en parkeringsplass, for 6 bobiler. Etter anbefalinger fra brukerne ble den redusert til 5 p.g.a. brannsonen, om jeg ikke husker feil. Når det så til tider er langt flere bobiler enn de tilrettelagte plassene, blir det fort problemer. Det trenger ikke å ha noe med alkohol å gjøre?

    Det er et «problem» for flertallet av bobilistene som har benyttet denne bobilplassen, som gjør at bobilplassen kanskje skal bli utvidet. Når enkelte av bobilistene som har benyttet denne plassen/området, har medvirket til at denne plassen kanskje blir flyttet.

    Alkohol er ikke en fellesnevner for å at bobilfolk skal skape problemer/bråk, det greier også enkelte bobilister uten.

    Har selv benyttet plassen flere ganger uten å oppleve alt som beskrevet i artikkelen, men sett en del kreative parkeringer. Har nok kjørt forbi flere ganger, fordi det har hvert laaangt flere bobiler der enn oppmerket.

    • Feks i Kvinesdal så er dette ved en svømmehall, og det parkerer beboere når de skal svømme.
      Her illustrerer du selv hva som er sakens kjerne:

      « Hvilken problemer har fastboende i området om bobilene står på kryss og tvers?? Beboerne i området skal da ikke være på bobilparkeringen.»

      Svært mange bobileiere legger slik holdning for dagen, se feks på diverse Facebook-sider, det er meg selv meg selv og atter meg selv.
      Det er allemannsretten, ingen kan nekte meg holdninger over hele linja for svært mange.
      Ikke alle, men for svært mange.
      Dette er ødeleggende.

      Det kunne være noe for bobilforeningen å ta tak i å løfte opp på et høyere nivå.

  12. Bobilplass og parkeringsplass er ikke det samme, selv om det er på samme område. Når en bobil tar ca. 4 av disse parkeringsplassene og brukere med privatbiler blir «skjelt» ut av bobilisten som mener 3 m regelen må følges når de parkerer for nære med privatbilen. Da oppfører bobilisten seg feil/ufint og det er ikke bobilister/bobilplasser, tjent med.

    Bobiler som parkerer i strid med merking/skilting er et problem og parkere bobil på en parkeringsplass i henhold til merking/skilting er ikke noe problem, om det ikke medfører «uro» fra brukerne av bobilene.

    Bobilister er fine «folk», men dessverre er det «unntak» og de som ikke har møtt/sett «unntakene» er heldige. Disse «unntakene» ødelegger dessverre for hele gruppen bobilister.

    Det er dessverre «unntak» blant ikke brukere av bobil også. Enkelte greier å lage en «stor» sak av noe som egentlig er det. Disse «unntakene» kan også medføre «problemer» både for eksisterende bobilplasser og etablering av nye bobilplasser.

    Det kan ikke gjentas ofte nok, ta hensyn til flere enn seg selv når en ferdes som bobilist. Følg skilting, regler, o.s.v. Det er det beste for både bobilister, ikke bobilister, næringsliv og handelsstand, på bynære bobilplasser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *