Turistmål med historisk sus

Når vi tenker på «Ardennene» tenker vi først først på Belgia, deretter på Wallonia, kanskje etterpå på Luxembourg. Men Frankrike? Ja, Frankrike har også en rolle som bærer navnet «Ardennene». Generelt området rundt byen Charlesville-Mézières. Med «en finger som «prikker» inn i Belgia. Vi er nysgjerrige på å ta en titt.

Citadellet, bygget rundt 1550 for å beskytte keiseren, tårner høyt over Givet.

Vi begynner vår leting i den nordligste spissen av området, i den franske landsbyen Givet, som er nesten helt omsluttet av Belgia. Høyt over Givet tårner citadellet seg, bygget rundt 1550 for å beskytte keiseren. Strukturen hviler på et strategisk plassert bergknaus og har utsikt rundt ti kilometer. Den dagen jeg er der er den dessverre stengt, men det ytre er imponerende nok.

En tank langs Maas er en påminnelse om slagmarken som Ardennene var i andre verdenskrig.

Maas
En tank står langs Meuse, til minne om andre verdenskrig der Ardennene er bakteppet for mye krigsvold. I Haybes er det en rekke plasser for bobiler langs vannet.

Bobilplasser på rekke og rad langs Maas.

Rocroi er en stjerneformet festningsby. Det er ti gater som spriker som vifter ut fra et sentralt torg, slik at stjerneformen er tydelig synlig fra himmelen. Den tidligere campingplassen er nå en bobilplass. Det er mer enn nok plass ved ankomst. Fra bobilen kan du gå oppover de enorme bymurene og hele veien rundt i landsbyen. Det er ikke mye å gjøre på torget, men vi finner en kirke, et rådhus, et hotell og et bakeri.

Rocroi er en vakker by med tunge festningsverk.

Gatene i Rocroi stråler i stjerneform ut fra torget.

På de enorme vollene av Rocroi kan man gå rundt hele byen.

Via denne gamle brua over vollgrava gikk tidligere inngangen til Rocroi.

Skogmuseum
Dagen etter drar jeg fra Rocroi til Renwez for å besøke Skogmuseet. På veien tar jeg en kort avkjørsel mot camping Le Lac des Vieilles Forges. En fin stigning. Det skogkledde stedet tilbyr plasser med og uten strøm, lavt eller høyere, de fleste med skygge. Noe som ikke er verst den dagen jeg er der og termometeret viser mer enn 34 grader.

En tredjedel av Ardennene er dekket av skog, hele 150 000 ha. Skogmuseet er faktisk et museum i skogen, med alle slags verktøy, totalt 4000 som har blitt brukt til tømmerutnyttelse gjennom årene. Og mange forklaringer om flora og fauna, skogplanting, bruk av tre og mer. En lydtur er også tilgjengelig.

En gammel dampdrevet locomobile første generasjon traktor i skogmuseet.

På camperkontaktappen finner jeg en overnattingsplass i Bogny-sur-Meuse. Det er bra, for det er der jeg vil besøke Stålmuseet. Museet ligger i en gammel fabrikk og viser produksjon av stål som har vært viktig for denne regionen tidligere. Stålet var spesielt viktig for den franske bilindustrien.

Bobilplass Bogny-sur-Meuse ved bredden av Meuse.

Fra bobilplassen er det en fin spasertur inn i sentrum av Bogny-sur-Meuse.

Stålmuseet i Bogny-sur-Meuse forteller spesielt om historien til bilstål for den franske bilindustrien.

Fransk kjørestil
Det største slottet i Europa er i Sedan. For å komme dit må jeg gå rett gjennom byen Charleville-Mézières. Dette krever helt nødvendig oppmerksomhet. Den franske kjørestilen er ganske mye «løsere» enn vi er vant til. Senere på dagen passerer jeg flere små landsbyer, med veier ser ut til å være nøyaktig tilpasset bredden på bybobilen.

Det imponerende slottet Sedan, ikke langt fra en av de store slagmarkene i 1. verdenskrig.

Navnløse graver
Jeg følger skiltene mot en tysk krigskirkegård i Noyers-Pont-Maugis. Mer enn 4900 tyske gutter fra begge verdenskrigene hviler i disse gravene. Mer enn 4600 har endt opp i gravene sine.

Tysk krigsgravplass i Noyers-Pont-Maugis hvortyske gutter fra begge verdenskrigene hviler.

Bare to plasser er tilgjengelige på campingplassen bak Mouzon brannstasjon. Når sjefen er der – sent på ettermiddagen – er en dusj også tilgjengelig.

Bemerkelsesverdig fasademaleri i Mouzon.

Mouzon ble nylig tildelt tittelen Petite Cité de Caractère. Der besøker vi den tidlige gotiske klosterkirken fra 1100- og 1800-tallet. Disse er minner om en mektig benediktinsk orden som hersket her fra 971 til 1790, nesten åtte århundrer. Det er også et filtmuseum – det eneste i Frankrike – i det som opprinnelig var en benediktinsk gård.

I ni århundrer dikterte benediktinske munker livet rundt Mouzon.

Strategisk sted
Thiérache, tidligere en gjennomfartsvei og strategisk punkt på grensen mellom Champagne og Picardy, har vært et populært reisemål. For å beskytte seg mot plyndrere og hærangrep, hadde innbyggerne i Thiérache befestet kirkene i sine landsbyer med festningstårn, tårn, vakttårn og skytehull. Jeg besøker noen av dem i Aouste, Liart, Rouvroy-sur-Audry. Den vakreste er kanskje Signy-le-Petit. Det er også en rolig gårdscamping i nærheten, hvor jeg slår meg om ettermiddagen.

Nydelig tidlig gotisk klosterkirke i Mouzon.

Undervurdert
De franske Ardennene er kanskje noe undervurdert som feriemål. Det er kombinasjonen av landskap, landsbyer, historie, kultur og muligheter for avslapning og innsats som gjør området attraktivt. Mange campingplasser og bobilplasser sikrer plass til de fleste som ønsker å besøke Ardennene. Gjerne i Belgia, men også de franske Ardennene tilbyr en veldig fin ferie.

Festningskirke i Rouvroy-sur-Audry.

Tekst og foto: Willem Laros, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  1 comment for “Turistmål med historisk sus

  1. Vilken trevlig artikel om ett område som ligger lite vid sidan av allfarvägen! Hoppas fler bobilägare tar chansen att besöka Ardennerna i vår och sommar. Kan också tipsa om Dinant, en spännande by i Belgiska ardennerna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *