Tipset: Sjekk datoene på førerkortet

Fornyer du innen et år slipper du med skrekken. Midlertidig kjøretillatelse og pass erstatter førerkortet mens det nye utstedes. Foto: Knut Randem.

Førerkortet er en av de viktige forutsetningene for å komme seg på bobiltur. Det er ikke så nøye hvor det ligger, men om du har et som ikke er gyldig… Da er du ille ute å kjøre. Det vil si da har du ikke lov til å kjøre i det hele tatt. Kanskje må du til og med ta førerkortet på nytt. Det gjelder også deg med førerkort for vanlig bil.

Det var dagen før pinseferien. Bobilen på 4500 kg var så godt som klar til pinseturen. Så kom det uskyldige spørsmålet fra en venn; Når går førerkortet ditt ut?
Til høsten, svarer vi, men tar det likevel litt usikkert fram. Hmm, ikke til høsten, men sist høst gikk det ut. Det er den forferdelige oppdagelsen. Vi har rett og slett ikke lov til å kjøre bobilen vår en eneste meter.

Det er da vi får farten på oss. Fastlegen har ikke tid til å lage en helseattest på sparket. Løsningen blir et dyrt privat legesenter. Det koster 1000 kroner ekstra, men det får ikke hjelpe. Vi skal jo på tur. Derifra går turen direkte til trafikkstasjonen.

Tre timer etter oppdagelsen er vi tilbake på kontoret med en midlertidig kjøretillatelse i hånden. Nå må vi ha med passet som identifikasjon sammen med den midlertidige kjøretillatelsen.

Det ble tur til den svenske vestkysten som planlagt. Heldigvis la vi merke til at en midlertidig kjøretillatelse normalt bare er gyldig i Norge, men trafikkstasjonen skrev gladelig ut en ny kjøretillatelse for Norden. Da kunne vi reise med god samvittighet.

En ting er å kjøre med ugyldig førerkort i vanvare, men å gjøre det med overlegg var ikke aktuelt. Og godt var det for 2. pinsedag var den svenske polisen ute på ”nykterhetskontroll”.

I går kom det nye førerkortet i posten. Så enkelt kan det gå i inntil et år etter utløpsdatoen, men ikke vær så “smart” at du bruker året som en forlengelse av løpetiden. Glem det. Du har ikke lov til å kjøre med et utløpt førerkort om det så bare er en dag over tiden.

Etter mer enn et år risikerer du å måtte ta deler av kjøreopplæringen på nytt.

Etter noen dager kom det nye førerkortet i posten. Foto: Knut Randem.

Reglene
I lette førerkortklasser (AM, A1, A2, A, B, BE, S, T) er normal gyldighet for førerkortet i 15 år av gangen fram til du fyller 75 år. Det er slutt på at det er gyldig til du er 100 år.
Etter fylte 75 år vil helseattesten påvirke hvor lang tid du får fornyelse.

Tunge førerkortklasser (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) har vanligvis 5 års gyldighetsperiode når klassen er tatt eller fornyet etter 10. september 2008. Har du fylt 70 år, er gyldighetstiden 1 år om gangen. Har du fylt 66 år, settes gyldighetstiden til dagen før du fyller 71 år. Ved hver fornyelse må du legge fram helseattest.

Ønsker du å fornye tunge førerkortklasser senere enn 1 år etter utløpsdato, må du bestå ny oppkjøring i tillegg til fremleggelse av ny helseattest. Oppkjøring avlegges i den mest omfattende klassen dersom du ønsker å fornye flere tunge førerkortklasser. Som mest omfattende førerkortklasse regnes i stigende rekkefølge C1/D1, C1E/D1E, C, D, DE og CE.

Dersom ditt vanlige førerkortet for bil inntil 3500 kg er utstedt før 1. april 1979, må du fornye førerkortet før 1. januar 2020.
Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997, må du fornye førerkortet før 1. januar 2023.
Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013, må du fornye førerkortet før 1. januar 2033.
Er førerkortet ditt utstedt etter 19. januar 2013 kan du se i kolonne 11 på baksiden av førerkortet for fristen på når det må fornyes.

Med vanlig førerkort har du altså litt bedre tid på deg før nye regler slår ut i praksis. Men om du har utvidet førerkort, sjekk førerkortet NÅ.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *