Strømregningene blir tunge for campingplassene i Sør-Norge. Betaling etter forbruk av strøm kan være en løsning, men mange campingplasser har ikke målere.
Noen campingplasser har allerede stengt for vinteren på grunn av de høye strømprisene. Andre kommer til å stenge om kort tid, og noen sitter på gjerdet en stund til av hensyn til gjestene.
Jarle Buseth, bransjesjef for camping i NHO Reiseliv har mange fortvilte og frustrerte medlemmer.
– Situasjonen er helt tragisk. Et medlem hadde per 1. august fått strømregninger som er 400 000 kroner høyere enn normalt. En annen får strømregninger på 1,2 millioner kroner i år mot 3-400 000 kroner i et normalår. Når deres høyeste overskudd noensinne var på 700 000 kroner sier det seg selv at de sliter.
– Uten å gjøre tiltak vil de økte utgiftene til strøm gå rett av bunnlinjen. Det vil føre til at investeringer og oppgraderinger må utsettes. Det kan igjen føre til misfornøyde kunder som ikke kommer igjen. Dette blir en ond sirkel for de som ikke gjør noe, sier Buseth.
Han forteller at de anbefaler campingplassene å ta betalt av gjestene for det strømmen koster og da helst etter den enkeltes forbruk.
– Normalt går det med om lag 17-22 kWt per plass/døgn. En av våre medlemmer, som har skaffet seg målere på hver plass, opplevde at forbruket gikk ned fra 50 kWt til 15 kWt per døgn da gjestene måtte betale strøm etter målt forbruk. Campingplassene får ikke strømstøtte slik husholdningene får. Det er det nok mange som glemmer, sier Buseth.
– Hva med de campingplassene som har strøm inkludert i døgnprisen, der gjestene ikke kan velge om de vil ha strøm?
– Vi har sagt til medlemmene at de bør regne på det og finne en løsning som passer for dem. Enten må de ta inn for strømmen, eller så må de stenge. Men vi har også medlemmer som synes det er fælt å ta så mye for strømmen og strekker seg litt for langt.
Foreløpig har ikke Buseth hørt om så mange campingplasser som stenger i vinter på grunn av strømprisen. Men det er mange som er usikre nå, og det gjelder ikke bare strøm.
– Det er mye usikkerhet om gjestene kommer når strømprisene går opp, renta går opp og drivstoffprisen er høy. Har folk råd til å dra på campingplasser i vinter? Flere plasser sitter nok på gjerdet fram mot jul mens de vurderer situasjonen, avslutter Buseth.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
På mange campingplasser i Danmark så får man en strømmåler utlevert ved innsjekk, Forbruket avleses og avregnes ved utsjekk. Et greit, effektivt og ærlig opplegg !
En slik strømmåleren koster fra kr 1 200,- pr måler. De digitale det dobbelte.
Så er man avhengig å ha folk i resepsjonen den morningen som vedkommende skal reise for å ta imot strømmåleren og betalingen. Noen liker å reise videre 06.30, mens andre 12.05
Når man så mottar gjester på kalde dager, så forventer gjester at det er varme på toaletter og varmt vann i dusjen. Så for meg så virker det som at å holde åpent i vintermånedene er et tapsprosjekt.
Å måle forbruket er greit nok, men å finne ut hva prisen er på forbrukstidspunktet dagen etter, er vel egentlig umulig.
Prisen i markedet blir kjent dagen før, så det er ikke så vanskelig. Mange leverandører varsler om neste dags pris i app.
Men man må nok regne ut en gjennomsnittspris for perioden for det å registrere forbruk pr. time krever en del dyrere målere enn bare å registrere totalforbruket i perioden kunden har stått der.
Er helt enig i at det med og få utlevert måler ved ankomst og betale for den strøm man bruker, må være den mest reale måten å gjøre opp for seg. Det er helt på trynet å måtte betale for strøm, når man sier nei til dette da man har solceller på taket og klarer seg selv. Kom med måler.
Men differensiert pris for med og uten strøm, mange som har investert i dyrt strømanlegg i bobilen, opplever at det er en pris uansett om en trenger tilkobling eller ikke