Spektakulært for bobilist og anna folk

Gornitak rasteplass ved Varangerfjorden, Nesseby. Arkitekt: Margrete Friis. Landskapsarkitekt: Berg & Dyring. Foto: © Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Gornitak rasteplass ved Varangerfjorden, Nesseby. Arkitekt: Margrete Friis. Landskapsarkitekt: Berg & Dyring. Foto: © Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Nasjonale turistveger er på mange måter skreddersydde for den frihetssøkende bobilist som vil ha naturopplevelsene tett på seg. Med spektakulære utsiktspunkter og kulturtilbud får veifarende ta del i varierte opplevelser. Nå havner de på museum.

I dag (med tyvstart fredag) åpner Norsk Reiselivsmuseum dørene til sitt nybygg for publikum. Da blir også Nasjonale turistveger gjort til del av den norske reiselivshistorien.
Bobilverden har gjennom årene skrevet 29 artikler om de 18 veistrekningene som inngår i Vegvesenets satsning på prosjektet Nasjonale turistveger. I 2013 beskrev vi alle strekningene. Ikke alle var eller er ferdigstilte. Det skjer stadig noe langs de 18 veistrekningene. Først i 2023 skal 2000 km turistveier med 250 rasteplasser og utsiktspunkt stå ferdige.

Steilneset i Vardø, minnehallen og Louise Bourgeois' kunstverk over de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Den internasjonalt kjente arkitekten Peter Zumthor har tegnet både minnehallen og glassbygget. Foto: © Helge Stikbakke/Statens vegvesen.

Steilneset i Vardø, minnehallen og Louise Bourgeois’ kunstverk over de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Den internasjonalt kjente arkitekten Peter Zumthor har tegnet både minnehallen og glassbygget. Foto: © Helge Stikbakke/Statens vegvesen.

Norsk Reiselivsmuseum i Balestrand kan selv bli en attraksjon for de arkitekturinteresserte der det er saget inn i en fjellknaus. Den faste utstillingen skal vise norsk reiselivshistorie fra begynnelsen av 1800-tallet og fram til i dag.
Turistvegutstillingen består av ni store, rullerende bildeskjermer med vakre arkitekturbilder fra alle de 18 veistrekningene. I tillegg er det en egen informasjonsvegg som gir oversikt over hver av de 18 veiene fra Varanger i nord til Jæren i sør. Fra den forrevne og spektakulære naturen på Varanger til de bløte kulturlandskapene og lange sandstrender på Jæren.

Varhaug gamle kirkegård med kapellet på bare 15 kvm ved Nasjonal turistveg Jæren. Foto: Knut Randem.

Varhaug gamle kirkegård med kapellet på bare 15 kvm ved Nasjonal turistveg Jæren. Foto: Knut Randem.

En sammenhengende reise
De 18 veistrekningene, som inngår i Nasjonale turistveger, er hver for seg en attraksjon. Dersom du har noen uker på deg og legger opp en fornuftig rute, kan du se Norge på langs ved å kjøre de fleste strekningene i tur og orden. Riktignok med fare for å få en overdose fantastisk natur, om det er mulig…

Tilrettelagte stier kan også bety ei bru slik som her på Gaularfjellet. Foto: Knut Randem.

Tilrettelagte stier kan også bety ei bru slik som her på Gaularfjellet. Foto: Knut Randem.

Utviklingen av de 18 veistrekningene har så langt også vært en sammenhengende reise. Så sent som i april ble det lyst ut en arkitektkonkurranse hvor utvalgte arkitekter skal konkurrere om å utvikle Torghatten, Sjonfjellet, og Hauklandssanden til nye, flotte turisveiattrakjsoner.
”Hauklandssanden ved Nasjonal turistveg Lofoten og Torghatten og Sjonfjellet langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten er populære utflukts- og reisemål, men stedene trenger bedre servicefasiliteter for å kunne ta imot flere besøkende og for å møte turistenes krav.
Vakre Hauklandssanden på yttersiden av Vestvågøya er et av Lofotens mest populære utfluktsmål, både blant lokalbefolkning og turister. I samarbeid med Vestvågøy kommune ønsker Statens Vegvesen forslag til utforming av et nytt servicebygg med toalett og enkel matservering, aktivitetstilbud og bedre parkering”. Slik beskriver prosjektet Nasjonale turistveger utviklingen på disse tre stedene.

Toalettbygningen ved toppen av Skjervsfossen, Nasjonal turistveg Hardanger. Arkitekt: Fortunen Arkitekter AS. Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo AS. Foto: © Bjørn Andresen/Statens vegvesen. Også Steinsdalsfossen har fått nye fasiliteter de siste årene.

Toalettbygningen ved toppen av Skjervsfossen, Nasjonal turistveg Hardanger. Arkitekt: Fortunen Arkitekter AS. Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo AS. Foto: © Bjørn Andresen/Statens vegvesen.
Også Steinsdalsfossen på samme strekning har fått nye fasiliteter de siste årene.

20. mai er det offisiell åpning av turistveianlegget på Skjervefossen på Nasjonal turistveg Hardanger. Her blir det et tilrettelagt nettverk av stier, trapper, utsiktspunkt, sitteplasser, rastemuligheter, parkering og nye toaletter. Skjervefossen har et fall på 135 meter fordelt på to avsatser. I bunnen er det gode muligheter til å få seg en dusj av vannmassene.

På Nasjonal turistveg Rondane har Riksantikvaren fått ekstra tilskudd til istandsetting og vedlikehold av deler av Folldal kobbergruver fra 1748. Industrianlegget blir dermed ferdig restaurert i løpet av året.

Spektakulær arkitektur
Nasjonale turistveger byr også på spektakulær arkitektur og utsiktspunkter, som kan ta pusten fra noen og en hver.
I juni 2016 åpner ”Utsikten” på Nasjonal turistveg Gaularfjellet. Utsiktspunktet 700 meter over havet balanserer på kanten av fjellet og har utsikt mot fjell på 1500 meter og dype daler. Den kan beskrives som et stort trekantet betongflak med oppbrettede hjørner med amfi, toaletter og parkering for bil og buss. Det blir også tilrettelagt slik at de besøkende kan bevege seg ut i terrenget.

Den spektakulære utsiktsplattformen (delvis skjult bak tre) og "verdens flotteste toalett" på Stegastein på Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. Arkitekt: Todd Saunders/Saunders & Wilhelmsen. Foto: © Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Den spektakulære utsiktsplattformen (delvis skjult bak tre) og “verdens fineste toalett” på Stegastein på Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. Arkitekt: Todd Saunders/Saunders & Wilhelmsen. Foto: © Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Statens vegvesens toalettanlegg på Stegastein ved Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet er kåret til det fineste offentlige toalettet i verden. Det er det engelske arkitekt-, design- og interiørmagasinet DesignCurial som har plassert toalettet med utsikt fra toalettskåla på toppen av den ærverdige lista. Toalettanlegget på Stegastein er også nevnt i denne sammenhengen.

Ved og over Vøringsfossen arbeides det med å utvikle spektakulære utsiktspunkter. Foto: Knut Randem.

Ved og over Vøringsfossen arbeides det med å utvikle spektakulære utsiktspunkter. Foto: Knut Randem.

Ved Vøringsfossen arbeides det med bygging og tilrettelegging av et spektakulært utsiktsanlegg over det 200 meter dype juvet. Til sommeren starter arbeidene med hovedutsiktspunktet og en 24 meter lang gangbru.

Før årets turistsesong kommer det to toaletter med alt av innebygde funksjoner til rasteplassene ved Torvdalshalsen og Austnesfjorden i Lofoten. Disse kommer som ferdige moduler og vil også ha tømmestasjon for bobiltoaletter. Tømming for bobiler er ellers ikke det som preger de fleste anleggene. Rasteplassene er ikke tilrettelagt for overnatting, men mulighetene for fricamping er mange på de fleste strekningene.

Ved Sandsfjord bru i Ryfylke er det planlagt byggestart til høsten for bygging av en rasteplass som blir formgitt med inspirasjon av kunstneren Lars Hertevigs malerier fra området.

For Nasjonal turistveg Valdresflye ble det i høst undertegnet en avtale om bygging av et servicebygg med toaletter, kjøkken og varmestue. Og slik har det vært over store deler av landet siden Bobilverdens første artikler om Nasjonale turistveger ble publisert. Flere av dem er omtalt her i Bobilverden.

Nå åpner de for sommeren
Mange av de 18 turistveiene er åpne hele året og noen er stengt om vinteren. Når vi nå går inn i mai er veiene i Varanger mellom Smelroro og Hamningberg, Trollstigen og Geiranger – Langvatn, Gamle Strynefjellsveien, Sognefjellet mellom Liasanden og Turtagrø, Gaularfjellet mellom Mel og Mjell, Ryfylke mellom Helandsbygd og Røldal fortsatt vinterstengt. På Aurlandsfjellet kan du kjøre til utsiktspunktet Stegastein hele året mens veien over fjellet over kommunegrensa mellom Aurland og Lærdal er vinterstengt.
I mai vil disse veiene åpne fortløpende så snart værforholdene tillater det, men bli ikke overrasket om enkelte ikke åpner etter vinteren før i juni. I fjor åpnet alle innen 20. mai.

Les mer: Se alle våre artikler om Nasjonale turistveger

Kilde: Nasjonaleturistveger.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Spektakulært for bobilist og anna folk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *