– De siste årene har det vært en jevn økning av folk med bobil eller campingvogn som ønsker å tilbringe noen dager i fjellet.
Særlig i fjor sommer, etter at koronaen brøt ut, økte pågangen betydelig. Og vi forventer at trafikken vil øke ytterligere denne sommeren. Det fortalte Geirmund Tormodsgard tidlig i våres.
Han eier og driver Halne Fjellstugu på Hardangervidda, og er selv en ivrig bobilbruker.
Noen av de som kommer i bobil eller campingvogn velger å gå en rundtur til andre turisthytter som ligger i nærheten, mens andre ønsker å ta del i ulike aktiviteter som arrangeres. Det kan være alt fra legging av rakfisk, røyking, hundedressur, besøk på flere tusen år gamle steinalderboplasser med fortellinger om mennesker og villrein – til hvordan man padler kajakk.
Kjent for maten
Med sin beliggenhet langs Riksveg 7 midt mellom Geilo og Eidfjord er fjellstuen et populært stoppested for vegfarende mellom øst og vest.
Navnet Halne betyr også halvveis og stedet har i alle år hatt ry på seg for god mat. Selvfisket ørret fra Halnefjorden på andre siden av riksvegen (mer kortreist er det ikke mulig å bli), rømmegrøt og reinsdyrstek, er matretter som selges i tusentall i løpet av sesongen som varer fra mars til oktober.
Populær båtrute
Om sommeren går det daglig båtrute fra fjellstuen til Skaupa, 13 kilometer inn til enden av Halnefjorden. Båtturen tar 40 minutter og endestoppet ligger midt i løypenettet til den sentrale delen av Hardangervidda.
– Den enkle adkomsten til å kunne oppleve det som er Europas største høyfjellsplatå og Nordens største nasjonalpark, gjør at båtruten er svært populær, sier Tormodsgard, og legger til: – Ekstra fasinerende er det at Vidda også er tilholdsstedet for Europas eldste og største villreinstamme»-.
God plass
Fjellovergangen mellom Geilo og Eidfjord er på ni mil og Halne ligger midtveis, kloss inntil Riksveg 7.
Det er tilrettelagt for bobiler og campingvogner på begge sider av fjellet, men ikke på selve Vidda. Det betyr imidlertid ikke at det ikke er mulig både å parkere og overnatte.
Både på Halne Fjellstugu og hyttene Fagerheim og Dyranut er det god plass.
I tillegg er det anlagt flere lommer og avkjøringer hvor det er mulig å parkere. Det siste gjelder både sommer og vinter.
Tekst og foto: Odd G. Nordengen, BoCM