Bobilen veier mer enn du tror

En romslig bobil betyr ikke det samme som at du kan pakke med deg hvor mye du vil på ferien. Det er vekt med alt og alle i bobilen som utgjør totalvekta.

Det spiller ingen rolle om det står i vognkortet at sjåføren veier 75 kg, i totalvekta er det faktisk vekt som teller. Illustrasjonsfoto: NAF.

– Mange skal feriere med bobil for første gang i sommer. Da er det lurt å sette seg godt inn i hvordan bilen fungerer, råder Nils Sødal i NAF.

En bobil er mer eller mindre et hus på hjul med mange komfortfunksjoner du skal sette deg inn i. Men det er også noen regler knyttet til trafikksikkerhet det er viktig å tenke på. En av disse er maksimalt tillatt totalvekt, spesielt for bobiler inntil 3500 kg.

– En overlastet bobil får langt dårligere kjøreegenskaper. Du kan faktisk ikke ha med deg alt du vil på ferie, selv om du har bobil. Bilen har en totalt tillatt maksvekt du må forholde deg til og denne gjelder når bilen er fullpakket, sier Sødal i en pressemelding.

Sjekk vognkortet
Bilens tillatte vekt inkludert fører og last står oppgitt i bilens vognkort. I vognkortet er det også oppgitt hva bobilen veier med fører, men uten last og passasjerer. Det er viktig å huske at dette er tekniske verdier, altså ikke hva fører og last faktisk veier.

– Derfor må du ta turen til en trafikkstasjon og veie bilen med full oppakning og passasjerer for å vite hva bilen og innholdet faktisk veier, sier NAF-rådgiveren.

I tillegg er det viktig å merke seg maks tillatt aksellast for hver aksel, både foran og bak. Det er altså vel så viktig å sjekke vekten på akslene hver for seg.

Blir du stoppet kan du ikke kjøre videre før du har kvittet deg med overlasten. Det gis ikke gebyr dersom du har mindre enn 500 kilo overlast.

NAFs 5 tips til ferske bobilister:
Sjekk totalvekten på bil, bagasje og passasjerer før avreise.
Sørg for at du har gode dekk med riktig mønsterdybde.
Bruk tid på å stille inn speilene så du har minst mulig blindsone
Husk at en bobil er bredere enn en vanlig personbil, spesielt med speilene ute. Venn deg til størrelsen så slipper du legge igjen speilet i veikanten. ‘
Gjør deg kjent med bilens lengde og høyde før du kjører på tur – spesielt hvor mye overhenget bak bygger.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Bobilen veier mer enn du tror

    • Det er visse slingringsmon før du får bot, men vektgrensen er absolutt og du får ikke lov til å kjøre videre før du har lovlig vekt om du stoppes i kontroll.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *