Slutt på fri- og villcamping

Bobiler som legger seg til på parkeringsplasser langs strender og på andre områder utenfor bobilplasser eller campingplasser har lenge blitt kritisert i Portugal. Fra i år er det slutt, og bøter opp til 600 EUR venter den som trår feil.

Overnatting her og på andre uorgaiserte steder er nå forbudt i Portugal. Foto: Fabian/Unsplash.

Fra i år er alle former for fricamping eller villcamping forbudt i Portugal. Det er ganske enkelt forbudt å overnatte i en bil innredet for soving utenfor steder spesielt beregnet for slik overnatting. Forbudet gjelder også campingvogner.

Helt presist gjelder forbudet mellom kl 21 og kl 07. Dette framgår av lovteksten gjengitt av Diário da Republica. Artigo 50.º-A i Decreto-Lei n.º 102-B/2020 er det lovmessige grunnlaget for forbudet, som gjelder på offentlig grunn der det ikke er uttrykkelig tillatt å overnatte.

Dekretet beskriver også at det er opphold i bobilen som ikke er tillatt om natta. Bestemmelsen er altså ikke til hinder for parkering uten overnatting i kjøretøyet.

Bøtene som venter den som bryter forbudet ligger mellom 60 og 300 EUR, men om du har slått deg ned i et verneområde øker bøtene til mellom 120 og 600 EUR.
(Redaksjonen behersker ikke portugisisk. Lovteksten er derfor oversatt med translate.eu. Det kan derfor være nyanser i teksten som har blitt borte).

Hvorfor forbud?
Det har i mange år vært mange klager på bobiler som parkerer langs stendene og blir stående der i flere dager. Det ser ut til at det først og fremst er disse som har irritert lokalbefolkningen. Nå har de fått medhold i den nye lovteksten, som også gjelder alle andre områder.

Det raporteres også om forsøpling, men om den kommer fra bobiler med alle fasiliteter ombord eller varebiler det soves i er ikke dokumentert.

Kommentarfeltet under en artikkel i The Portugal News viser at frontene og synspunktene kan være steinharde, men tilhengerne av loven ser ut til å ha erfaringer med andre enn pensjonister i en vanlig bobil.

Artikkelen beskriver også at det er på gang flere initiativ for å få endret loven. Siden mai i fjor har parkeringsplassene ved strendene i stor grad vært koronastengt fordi også strendene har vært stengt av smittehensyn. Den nye lovteksten vil imidlertid fortsatt være gyldig når pandemien er over og det igjen blir mulig å reise til Portugal.

Hvor skal man overnatte?
Lovteksten er helt klar. Overnatting skal kun skje på steder godkjent for overnatting. Dermed er det bobilplasser og campingplasser som er de aktuelle overnattingsstedene.

Uten at det er bekreftet, går vi også ut i fra at overnatting på privat grunn er lovlig med eiers velsignelse. Da kan for eksempel Portugals svar på France Passion være et alternativ. Portugal Easy Camp – portugaleasycamp.com – fungerer et stykke på vei på samme måte, men her må du kjøpe en produktpakke for å kunne overnatte. Bortsett fra kjøpetvangen er kanskje dette det nærmeste du kommer fricamping i Portugal de kommende årene.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les ogsåPortugal tillater igjen litt fricamping

Del dette med andre:

  4 comments for “Slutt på fri- og villcamping

    • Veldig enig. Da vil Portugal miste mange turister. Kan nok tenke seg hvem som vil ha slutt på dette. Tror ikke årsaken er mye forsøpling der dette er godt tilrettelagt. Kjempetrist

  1. Ser at dette skjer mer og mer i Norge også. Flere plasser langs øykommunen vår, Karmøy, som har hatt det ganske fritt for å stå langs strender i parkeringsplasser og rasteplasser har nå blitt skiltet med Camping/overnatting forbudt.
    Trist!

  2. Hvis Brønderslev’s eksempel ble fulgt av norske og andre kommuner, hadde livet vært bra. Gratis, stor, stille bobilplass nær midten av by’n, flott, rent sanitær anlegg. Det oser av stil, du får bare lyst til å se mer av byen (og legge igjen penger i barer og på restauranter). De vet hvordan de skal få turister inn i byen.

    Hadde Portugal i kikkerten i sommer, må nok tenke om igjen der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *