Sitter fast i Italia: Vet ikke når vi kommer hjem

Syv bobiler av ulik nasjonalitet står fast på en campingplass ved Messinastredet. En av dem er norsk. De har alle portforbud og får ikke lov til å ta ferge til fastlandet slik at de kan reise hjem.

De er koronafast på Sicilia, men Wenche Eli og Svein Åge Johansen har det bra i sin bobil. Foto: Privat.

Ekteparet Wenche Eli Johansen (62) og Svein Åge Johansen (69) har tilbrakt sin åttende vinter på Sicilia. Nå sitter de fast på øya og vet ikke når de kan ta fatt på veien hjem til Norge.

– Nå er vi kanskje tryggest her. Det går bra og vi har alt vi trenger, sier de i en felles telefonsamtale med Bobilverden.no.

Til vanlig er det tre fergeselskaper som trafikerer ruta over Messinastredet mellom Sicilia og fastlandet. På begge sider er det mange som vil til motsatt side, men bare de som har en nødvendig funksjon de skal fylle får lov til å reise med de få avgangene som går nå.

Da rådene om å vurdere hjemreise kom, var allerede situasjonen i Nord-Italia så alvorlig at det var lite fristende å risikere en stopp der. Dessuten rådet Utenriksdepartementet dem til å se an situasjonen. Nå har de ikke noe valg.

De strenge begrensningene i Italia gjelder i første omgang til 3. april, men Svein Åge forteller at det går rykter om at restriksjonene videreføres til over påske.

Syv bobiler fra ulike land. Kun en er norsk. Foto: Privat.

Portforbud
På campingplassen er det syv bobiler som utgjør gjestene. De blir en slags storfamilie, men holder respektfull avstand til hverandre. Ingen andre kommer inn på campingplassen så de føler seg trygge her. Dessuten er smittesituasjonen mer moderat på øya enn på fastlandet.

Ut av campingplassen får de lov å gå en gang i døgnet. Da må de ha med seg et skriv som viser hvor de skal. De har bare lov til å gå til apotek eller for å handle mat. Da skal de gå korteste vei. Det er droner i lufta som gjør at politiet kan følge med på om noen går utenfor de områdene det er lov å ferdes i. Alle som bryter disse reglene blir bøtelagt.

Campingplassen ligger mellom Messina og Catania og direkte på stranda med nydelig utsikt, forteller Wenche Eli. Der kan de gå fram og tilbake på en 200 meter lang strekke.

– Vi tror campingplassen synes det er veldig bra at vi er her. Kanskje for inntekten, men her har vi også alt vi trenger.

Det er vanskelig å få informasjon av myndighetene. Alle skyver ansvaret til andre. Ekteparet klarer seg i daglig tale på italiensk, men formell informasjon og skjemaer blir vanskelig å forstå på italiensk, forteller de.

Med unntak av handleturene er stranda og campingplassen det eneste stedet de kan oppholde seg. Foto: Privat.

Vet ikke når de kan reise
– Ingen anelse, er det unisone svaret på spørsmålet om når de tror de kan reise hjemover. Men når det blir mulig er det ikke sikkert de reiser øyeblikkelig.

– Vi må vurdere situasjonen på veien hjemover. Vi kommer til å fylle bobilen med alt vi trenger for en ukes forbruk slik at vi unngår kontakt med andre på veien oppover. Vi må vite at vi kan komme oss over grensene. Om noe skulle skje med bobilen vil det være veldig ubehagelig.

– Vi har det egentlig veldig trygt og godt i bobilen. Så når vi får reise er vi også tryggest i den. Fly er ikke aktuelt med smittesituasjonen slik den er nå.

– Om vi kunne reist i morra, er det ikke sikkert vi ville reist. Vi har humor og glede og klarer oss godt på 20 kvm, så sikkerheten på hjemveien er det viktigste.

Neste år?
Hjemme driver de en trafikkskole med spesialitet i opplæring av skoleelever på tohjulinger. Det trenger de ikke å tenke på nå når skolene er stengt.

De har hatt bobil i 30 år, og dette er den åttende vinteren de er på Sicilia. Skal de tilbake neste år?
Ja!!! De er ikke i tvil, så sant det er mulig.

På turen har de med seg en liten Smart og en motorsykkel på tilhenger. På den måten tar de seg rundt på øya. Her har de mange venner og masse å oppleve. Det de ikke får gjort i år, er bare utsatt til neste besøk.

Oppdatert 9. april 2020: De har nå fått lov til å forlate Sicilia. NRK møtte dem i dag i Tyskland på vei hjemover til Molde. Intervjuet ligger på kl 11.30 i dagens nyhetssendingen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Sitter fast i Italia: Vet ikke når vi kommer hjem

  1. Förstår inte vad dom gnäller, om, det är ju så fint i Spanien, alla snacket om hur fint det är att åka till södra Europa och sitta på stranden o mysa, fortsätt med det, varför komma hem , till fina Norge o Sverige, när det är så fint där, nu har ni chansen att stanna en stund till, så gör det, varför åka till världens vackraste länder, Norge och Sveriges land som nummer två, fast jag är ju halvnorsk, eftersom mor min kommer från mitt vackra grannland, Norge. Förestår inte gamlingar som tar sig till syden, och talar om hur fint det är där, stanna o njut, det är vad gör här. SLUTA GNÄLL

    • Det er vel ingen som har bedt om din medlidenhet. De forteller jo bare om hvordan de har det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *