«De tusen fjorders historierike land»

Norske fjorder byr på spektakulære naturopplevelser og dramatisk historie. Her er reiselivsforfatter Per Roger Lauritzens favoritter.

I boka Norske Fjorder har Per Roger Lauritzen samlet den norske naturarven mellom to permer.

Til sammen finnes det mer enn 1000 fjorder rundt om i Norge, fra Oslofjorden i øst til Varangerfjorden i nordøst og de kommer i et stort utvalg av størrelser. I boken «Norske fjorder» trekker naturformidleren og turbokforfatteren Per Roger Lauritzen frem seksten av de viktigste fjordene gjennom tekst, kart og fotografier. Én av dem er Jøssingfjorden, som er like kjent for sine flotte omgivelser som for sin dystre krigshistorie:

Sjøslag
En februardag i 1940 er det tyske hjelpefartøyet «Altmark» på vei forbi norskekysten med 299 britiske sjøfolk fra senkede skip om bord som krigsfanger. Men den britiske marinen ligger like bak i kjølvannet og «Altmark» forsøker søke tilflukt i nøytralt, norsk farvann. Det bryr britene seg fint lite om og i Jøssingfjorden er flukten over. Skipet blir bordet og krigsfangene sluppet løs. I nærheten befant det seg norske krigsskip, men de lot være å gripe inn.

Rogaland, Jøssingfjorden. Foto: Wikimedia.

I boken skriver Lauritzen at Hitler skal ha reagert så sterkt på det som fikk navnet Altmark-affæren at det fremskyndet den tyske invasjonen av Norge.
– Jeg har vært så heldig at jeg har reist mye rundt i mitt yrkesliv, og dette er fjorder jeg kjenner ganske godt. Noen fjorder er litt spesielle selv om de ikke når opp i kategorien stor eller variert geografi, slik som Jøssingfjorden. Navnet Jøssingfjorden tror jeg mange har hørt, men svært mange vet ikke engang hvor den ligger. Og historien som omgir den var morsom å kunne fortelle, sier Per Roger.

Maritim trafikk
I arbeidet med boken har Per Roger Lauritzen valgt ut seksten fjorder som var ulike fra hverandre, som hadde forskjellig geografi, natur og størrelse samt mye historie. Den første han skriver om, er Oslofjorden som strekker seg 15-16 mil fra fjordens innerste krok i Bunnefjorden til Langesund og Strömstad.

Forfatteren nevner flere historiske severdigheter som ligger i og langs Oslofjorden. Blant annet Drøbaksundet der den tyske krysseren «Blücher» møtte sin skjebne da modige menn på Oscarsborg festning forhindret tyskernes stolthet i å anløpe kaia i Oslo tidlig om morgenen 9. april 1940.

Oslofjorden, Verdens Ende, Tjøme. Foto: Øystein Søbye /Samfoto / NTB Scanpix.

Minnesmerker
Andre historiske minnesmerker er Akershus festning i Oslo og Fredriksten i Halden, i tillegg til herregårder og klostre på begge sider fjorden.
– Det er med andre ord mange grunner til å fortelle litt om Oslofjorden, mener han. I dag bor over 40 prosent av Norges befolkning under 45 minutters kjøretur fra Oslofjorden som i tillegg har Norges største trafikk av ferger og lastebåter. De siste årene er den blitt et viktig rekreasjonsområde med båtliv, hytteliv og fiske på menyen.

– Oslofjorden er sannsynligvis Norges mest besøkte fjord fordi det bor så mange mennesker omkring den og fordi det er så mange viktige havner der. I tillegg har den en lang og interessant historie, forteller Lauritzen.

Religion og makt
Med sine 126 kilometer fra Agdenes til Steinkjer er Trondheimsfjorden Norges tredje lengste, med sitt dypeste punkt på 617 meter ved Agdenes. Lauritzen mener historien spiller en stor rolle rundt Trondheimsfjorden som han mener var et viktig politisk tyngdepunkt i landet, spesielt i perioden som fulgte etter Olav Haraldssons fall på Stiklestad i 1030.

I «Norske fjorder» nevnes blant annet den imponerende Austråttborgen på Ørlandet, kong Olav den helliges gravplass og at Trondheim var landets religiøse sentrum frem til reformasjonen i 1537.

Nidaros – Trondheim
– Det viktigste stoppestedet langs Trondheimsfjorden er selvfølgelig byen den er oppkalt etter. Vi skal her bare nevne stikkord som Nidarosdomen, Nidelva, Stiftsgården … og en lang rekke museer som gode grunner til et besøk, skriver Lauritzen.
– Trondheimsfjorden er en fjord som gjennom lang tid har vært innmari viktig fordi Trøndelag i lange perioder av norgeshistorien var det viktigste området i landet, forteller han.

Malangen, Malangsfjellene, Tromsø. Foto: Bård Løken / Samfoto / NTB Scanpix.

Norsk identitet
Det utrolig varierte norske fjordlandskapet byr blant annet på Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane der dalsidene er så bratte at det kun er noen få steder der det er mulig å bosette seg.

Lysefjorden i Rogaland er omringet av noen av landets høyeste stup, mens Kristiansandsfjorden gjør seg fortjent til beskrivelsen vennlig og vakker sørlandsidyll.

Lenger nord kan blant annet Malangen og Lyngenfjorden i Troms friste med variert natur og rikholdig historie. Også Isfjorden og Kongsfjorden på Svalbard er tatt med i presentasjonen av det Per Roger Lauritzen mener er noen av landets flotteste fjorder.

Sognefjorden, Vetlefjorden, Torsnes, Sogn og Fjordane:. Foto Willy Haraldsen / Samfoto / NTB Scanpix.

Norges lengste
– Du kan heller ikke skrive en bok om Norges fjorder uten å skrive om Sognefjorden som er landets lengste. Eller Storfjorden i Møre og Romsdal som byr på så fantastisk spektakulær natur, sier Lauritzen før han fortsetter:
– Hvis man spør folk utenfra om norske fjorder så er det gjerne Geirangerfjorden og Storfjorden som er de første de tenker på. Hvor viktig vil du si fjordene er for den norske identiteten?

– Det tror jeg er ganske viktig, det er jo bare å se på hvor folk bor i dette landet. Gammel bosetting er veldig sentrert rundt fjorder og det er selvfølgelig fordi det folk kunne hente fra sjøen var viktig, men også fordi fjordene var gode samferdselsårer. Det er klart, samferdeselsårer som ligger litt beskyttet til er fint, det å kunne flytte seg i fjorder er ofte mye tryggere enn å måtte dra helt ut på kysten. Og hvor du bor vil være med på å prege deg som menneske, mener Per Roger.

Geirangerfjorden, De syv søstre, Skageflå. Foto: Per Edide / Samfoto / NTB Scanpix.

Opplevelsen av villmark
Da naturmagasinet National Geographic i 2006 satte sammen et ekspertpanel for å rangere de mest populære verdensarv-stedene, gikk de norske fjordene helt til topps foran pyramidene i Egypt, USAs Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu.

I boken skriver Lauritzen at utviklingen av næringsliv langs kysten og i fjordene har betydd mye for bosetting og kulturell utvikling i Norge. Kystbefolkningen har derfor satt mange og sterke spor etter seg gjennom århundrene som er gått i norske fjordlandskap. I tillegg har turismen vokst og fjordene er i dag blant de viktigste stedene turistene besøker.

Fred og ro
Men det finnes fremdeles steder der du kan få være helt i fred.
– Jeg er selv mye ute i kajakk og opplever ofte ikke at det er så veldig mange rundt meg. Og det er nok av steder der du kan oppleve fjordlandskapet nærmest for deg selv. Se bare på Oslofjorden for eksempel. Rundt fjorden bor det halvannen million mennesker og det er fjorden med flest skipsanløp. Likevel er det padleområder, for eksempel i Vestfold og utover rundt Bolærne-øyene, hvor du nesten kan oppleve skikkelig villmark, sier Lauritzen.

Internasjonalt
– Norge er ikke alene om å ha fjorder som en del av sitt naturlige landskap. Blant annet finner vi fjorder på Grønland, i Alaska, British Columbia, Patagonia, South Island på New Zealand og i Skottland. Allikevel er dette en naturtype som ikke er så veldig utbredt, sier Lauritzen, før han fortsetter:

– Kona mi og jeg har i mange år reist langs kysten rundt Europa og det er ikke så mange andre steder hvor de store fjordene slår deg imot. Det er mil på mil med klipper eller sand, og det er flott det også. Men fjorder der du virkelig kommer innover i landet og ser dramatiske landskap på begge sider er allikevel en mer fantastisk opplevelse, sier Per Roger Lauritzen, som har laget bok om 16 av de norske fjordene.

FAKTA – FJORDER:
I Store Norske Leksikon brukes «fjord» til å beskrive en større, forgrenet innskjæring av havet, oftest lang og smal og omgitt av fjellsider.
Fjorder er havbukter som er blitt dannet ved at gigantiske isbretunger gjennom flere istider har formet landskapet.

Åpningen ut mot havet kalles for fjordens munning og er ofte grunn. Fjordens innerste del kalles fjordbunnen. Er havrenna bredere enn den er lang, er det en bukt eller en vik.
Denne grunne terskelen i fjordmunningen gjør at fjordene ofte er roligere enn det åpne havet, og fjordene er dermed ofte naturlige havner.

Selvet ordet «fjord» kommer fra det norrøne «fjorðr» og er et av få norske ord som er blitt internasjonale, blant annet benyttes det direkte i det engelske språket.

De lengste fjordene i verden er:
Scoresbysundet på Grønland (350 km)
Sognefjorden i Norge (204 km)
Independencefjorden på Grønland (200 km)
Kangerlussuaqfjorden på Grønland (190 km)
Hardangerfjorden i Norge (179 km)
Dean Channel i Canada (170 km)
Puget Sound i USA (150 km)

Av: Roger Grosvold, journalist i ABC Nyheter
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *