Flere hundre bobiler strandet i Marokko

Da EU stengte sine yttergrenser 19. mars hadde flere land allerede stengt for innreise i flere dager. I Marokko befant det seg da flere hundre bobiler fra hele Europa. De ble stengt ute fra Europa.

Mange er begeistret for Marokko. Foto: Anton Mishin/Unsplash.

Allerede 16. og 17. mars begynte land sør i Europa å stenge sine grenser for innreise. Det ga ikke mye reaksjonstid for om lag 500 bobiler som befant seg i Marokko. For de som befant seg i sør ble det mange mil å kjøre til nærmeste ferger.

Noen bobiler rakk fergene fra den spanske enklaven Ceuta før grensene inn til enklaven ble stengt. I noen dager sto mange av disse i uendelige køer med håp om å komme inn og til en ferge. Men Spania nektet all adgang.

Bobilverden.no har fulgt familien Mali Mish, som vi skrev om i februar, i dagene som har gått siden. Familien på fem reiser verden rundt i en ombygd Sprinter. De er amerikanere, men har familietilknytning til Kroatia.

Her forteller far i familiens  i en videorapport (engelsk) om hvordan det er å prøve å komme ut av Marokko:

Effektive marokkanere
Etter et par dager i en endeløs kø ble bobilene dirigert til en bobilplass som marokkanske myndigheter nærmest over natta forvandlet til en komplett bobilplass med strøm til 300 bobiler, vannfylling og tømming av gråvann og toaletter. Også transportable toaletter skal ha blitt utplassert.

Her er familiens videorapport (engelsk) fra bobilplassen der de ble isolert:

EUs grensestengning skulle vare i 30 dager, men beskjeden til bobilistene var at de ikke ville komme inn i Spania før tidligst etter 21. april – enten de var spanske, EU-borgere eller av andre nasjonaliteter.

Bobilverden.no har ikke lykkes å kartlegge om det finnes norske bobiler i køen mot den spanske grensen.

Løsning for mange
Lørdag kveld skrev familien Mali Mish på sin Instagram-profil at det var en ferge på vei fra Frankrike. Den skulle det bli mulig å komme med. Fergen er imidlertid så dyr at mange skal ha valgt å bli i Marokko. Spania nekter etter det som blir oppgitt fortsatt innreise.

I går kveld forteller familien at de er ombord i ferga og er på vei mot Frankrike. Fergeturen skal ta tre dager og er kun for europeere. Familien kan takke sin kroatiske herkomst for at de har fått være med fergen. Fra Frankrike reiser de direkte til Kroatia.

Vi har ingen detaljer om hvor mange bobiler som kom med denne fergen og hvor mange som står igjen eller når neste mulighet kommer for de gjenværende. Våre kilder er i hovedsak Instagram-profilene det er lenket til over.

Er du norsk og er strandet i Marokko (eller et annet sted) vil redaksjonen gjerne høre fra deg. Ta eventuelt kontakt på epost post (at) bobilverden.no dersom vi kan kontakte deg.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *