Regjeringen forlenger reiserådet til 1. juli og forbereder koronasertifikat

Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til 1. juli. Samtidig forberedes koronasertifikatet i lovverket.

1. juli 2021 kan bli D-dagen for utenlandsreiser. Foto: Knut Randem.

– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert. Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Helsemyndighetene anbefaler at antall utenlandsreiser, også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine. Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer derfor tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.

– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet, sier Søreide.

Forbereder lov for koronasertifikat
Regjeringen har i dag vedtatt en proposisjon til Stortinget der den ber om fullmakt til å gjøre midlertidige endringer smittevernloven for å gi et rettslig grunnlag for koronasertifikat.

Forslaget legger også til rette for å innføring av en kommende EU-forordring og gi Helse- og omsorgsdepartementet fullmakt til å regulere bruken av et koronasertifikat i forskrift når det er behov for dette.

Regjeringen har ennå ikke tatt stilling til hvordan et koronasertifikat skal gi fordeler for «beskyttede» (vakinerte, gjennomgått Covid-19 eller negativ test) ved innreise til landet etter 1. juli. EU har denne uka i prinsippet vedtatt fri flyt av turister mellom landene, men landene kan foreløpig ha egne begrensninger. EUs koronasertifikat skal være introdusert innen 1. juli.

Tekst og foto: Knut Randem, Bovilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *