Fiat avduker ny Ducato

Etter 40 år kommer Fiat Ducato nå i sin åttende serie. De visuelle endringene er små når du ser den fra utsiden. Det meste ligger i teknikken og førermiljøet.

Den nye Fiat Ducato i varebilutgave. Foto: Fiat.

Dashbordet er oppgradert med nytt design og nye funksjoner. Det er først og fremst førerassistanse- og sikkerhetssystemer som er oppgradert og utvidet. En skjerm på inntil 10’’ med navigasjonssystem, innebygd Apple CarPlay og Android Auto og automatisk klimakontroll gir nye funksjoner.

Nye Ducato markedsføres også som det første lette kommersielle kjøretøyet med autonom kjøring på nivå 2. Det betyr at bilen tar over noen oppgaver fra føreren for eksempel ved parkering, stopp i trafikken og på andre måter med for eksempel automatisk skiltgjenkjenning, automatisk oppbremsing for hindringer og kjørebaneholder.

Men føreren må fortsatt kjøre selv. Det er først på nivå 3, 4 og 5 automatisk kjøring i økende grad innføres. Fiat sier ingenting nå om veien videre mot nivå 5, men det ligger uansett flere år fram i tid.

Nytt førermiljø med mulighet for mange assistenter og funksjoner. Foto: Fiat.

Ellers noterer vi oss at nye Ducato får nøkkelfri start, mulighet for trådløs lading av mobiltelefon, doble USB-A og USB-C uttak, et 230 V-uttak, oppvarmet frontrute, selvnivelerende luftfjæring og en fornyet elektrisk servo.

Setene får et mer moderne utseende og ny polstring. Dette skal gi bedre ergonomi og gjøre kjøreopplevelsen mer avslappende.

Fiat fornyer også hele motorserien i Ducato, som nå er utviklet til å tilfredsstille reglene for den endelige utgaven av Euro 6d. De nye 2,2 liters Multijet 3 dieselmotorene kommer i fire utgaver med 120, 140, 160 og 180 hk med en ny og forbedret seks trinns manuell girkasse. Ducatos ni-trinns automatiske girkasse er tilgjengelig for de tre største motorvariantene. I Norge selges det nesten ikke bobiler med manuelt gir, forteller flere forhandlere Bobilverden.no har snakket med.

Fiat har nylig også lansert sin første fullelektriske varebil for lokal transport, e-Ducato. Den inngår i det nye sortimentet.

Fiat mener selv at fronten på Ducato får et dristig utseende. Vi noterer oss at alle lysene i front er basert på LED.

«Jobb og spis» kaller Fiat dette bordet i førerhuset. Foto: Fiat.

Fiat tilbyr Ducato i tre konfigurasjoner; Easy, Business og Lounge. Disse kan tilpasses ytterligere ved å legge til andre pakker med avanserte førersystemer. Hva den enkelte bobilprodusent kommer til å tilby som standard i sine modeller vil helt sikkert variere en hel del.

Hvorvidt bobilprodusentene kommer til å tilby den nye Ducato i sine 2021-modeller er usikkert. Chassis bestilles lang tid i forveien og flere bransjefolk har uttrykt bekymring for om Ducato med automatgir blir tilgjengelig tidsnok for 2022-modellene.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Fiat avduker ny Ducato

  1. Er det registerkjede på den nye 2,2 l motoren? Hvis ikkje, hvor ofte må en bytte registerreim?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *