“Palmefredagen” har flest ulykker – kjør ekstra pent i dag

Dagen i dag har flest ulykker i påske. Kjør pent! Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Fredag før palmesøndag skiller seg ut som ulykkesdag på veiene i påsketrafikken. De fleste personskadeulykkene de siste ti årene skjedde på de store utfartsveger som E6, E16 og rv. 4 og rv. 25. Problemet er størst på Østlandet.

– Fredag før palmesøndag er den store utfartsdagen i påska. Med flere biler på de store utfartsvegene skjer det også flere ulykker, sier leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Kjell Seim.

Statens vegvesen Region øst har gått gjennom ulykker med drepte og skadde i påsketrafikken de siste ti årene fra fredag før palmesøndag til 2. påskedag. I dette tidsrommet skjedde det til sammen 492 ulykker med drepte og skadde på vegene i Region øst (Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo og Østfold). Åtte personer mistet livet, 62 ble alvorlig skadet, mens 611 fikk lettere skader.

Påkjøring bakfra
Med stor trafikk og mange køer er det heller ikke unaturlig at påkjøring bakfra er den vanligste ulykkestypen på den store utfartsdagen i påska. 41 prosent av ulykkene var av denne typen. Resten av året utgjør påkjøring bakfra 24 prosent av alle trafikkulykker.

– Når trafikken går tett er det ekstra viktig å holde god avstand og følge med i trafikken foran deg. Kjør bil når du kjører bil, og ikke la deg forstyrre av mobiltelefoner og andre duppeditter, sier Seim

Pakk bilen sikkert
Med bilen full av passasjerer og bagasje er det også viktig å pakke bilen på trygg måte.

– ­Ulykkesgranskerne våre ser altfor ofte at skadeomfanget øker med løse gjenstander i bilen. Selv små gjenstander som mobiltelefoner og brusflasker kan medføre store skader ved en bråbrems om du er uheldig og får de slengt i hodet, sier Seim.

Og noe så dagligdags som et løst nettbrett i baksetet kan ta liv. Det er store krefter som arbeider i en kollisjon.

– Om du tilpasser farten etter forholdene, ikke stresser og sikrer både passasjerer og last, bidrar du til en trafikksikker påske for både deg, dine og alle andre som ferdes på norske veger. Mange har det ubegripelig travelt i påsketrafikken. Alle skal trygt både fram og tilbake, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Vegdirektørens klare beskjed er: Bruk hodet, ikke mist det!

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *